Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Komiks: dobrá koupě? od Jak - To není žádná novinka. Např. některé originální VHSky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2010 0:22

    Jak (neregistrovaný)

    To není žádná novinka. Např. některé originální VHSky měli "rušivé" signály, které signalizovali protikopírovací ochranu, takže dneska nejdou na některé DVDrekoréry zkopírovat.

  • 18. 12. 2010 0:37

    pojmy a dojmy (neregistrovaný)

    pletete si pojmy s dojmy ..
    Ta ochrana na VHS (macromedia ?) je prosta ochrana proti kopirovani bez ohledu na cas.
    DRM casova limitace je zase uplne jina sranda :-)

  • 18. 12. 2010 2:08

    kmarty

    Tohle si pamatuju ze na VHS melo byt. Nebo aspon to bylo napsane k te (na te) kazete. Jak to melo fungovat netusim, protoze kdyz jsme se rozhodli zkusit co to dela nebo nedela, tak nam to nase videoprehravace vzdycky zkopirovaly a kopie normalne fungovala.
    Mozna slo o podobnou vec jako u CDDA s "nelze prehrat na PC" - muj Plextor s tim taky zadny potize nemel (i kdyz oproti tomu videu se uz muselo rict aby se z nej stala na moment singlesession mechanika).

  • 18. 12. 2010 10:24

    igha0Ooc (neregistrovaný)

    Jedna z ochran VHS kazet spočívala v tom, že tu a tam byl ukrytý falešný řádkový impuls na místě, kde být neměl, třeba v tmavé ploše uprostřed řádku.

    V obraze se to jevilo jako malý černý bod, který se snadno přehlédne.

    TV to ignorovaly, protože neřešily řádkové impulzy, dokud se nepřiblížily konci řádku, resp. řádkový impulz očekávaly po 64us (15625Hz řádková frekvence, PAL) a ty pravé používaly jen k "doladění", nikoli jako "tvrdou" informaci, která musí být použita za každou cenu.

    Některé rekordéry to ale neignorovaly a výsledkem byl rozházený obraz v kopii záznamu.

    Nevím, jestli se totéž dalo dělat i se snímkovým pulzem, je delší a bývá složený z více kratších (ne nutně, ale lépe tak prochází jinými filtry), aby se dal detekovat integračním článkem, kterým ty krátké neprošly.

  • 18. 12. 2010 10:53

    Josef Pavlik

    Můžu ti říct naprosto přesně jak to fungovalo. Ve skrytých řádcích, nad obrazem (tím mám na mysli hned po vertikálním syncu ještě před prvním viditelným řádkem) jsou impulzy. Jejich spodní hrana je v úrovni syncu (něco jako falešný sync), horní úroveň kolísá od úrovně černé do řádově 150% bílé. Pokud se pokusíš nahrát tento signál na druhé VHS, stane se ti, že jas bude kolísat podle toho, jak jsou zrovna vyskoké tyto impulzy, protože VHS na které nahráváš si myslí, že chvíli je signál silnější, chvíli je slabší. Úroveň se změní jednou za pár sekund, navíc nepravidelně.

    Druhá ochrana spočívá v tom, že posledních pár řádků má barevný sync posunutý na úroveň řádově 80% bílé (normálně je na úrovni černé).
    Nevím přesně jaký by tato ochrana měla vliv na VHS.

    V každém případě, pokud se pokusíš nahrát něco takového na DVD recorderu, ten ti okamžitě vyhlásí, že to není ochoten nahrát. I když jsi za tu zatracenou kazetu vyvalil spoustu peněz, recordér si hraje na chytřejšího a i přesto že máš svaté právo si to nahrát, nedovolí ti to.

    Na to, abych si mohl nahrát na DVD (se kterými jsem zaplatil preventivní pokutu za to, že si na ně zkopíruju něco ukradeného) filmy za které jsem zaplatil, jsem si musel udělat filtr. Stačil na to separator syncu, video multiplexer, pic12f629 a ještě nějaká hradla. Pár odporů, tranzistor, dva scarty. Fungoval :-)

    Dnes bych to nahrával na computeru, ten by nejspíš podobné rušení jednoduše ignoroval. A nebo taky ne, nezkoušel jsem to...

  • 18. 12. 2010 11:08

    merlin111 (neregistrovaný)

    odpevěď je zde

    http://www.zive.cz/Poradna/sc-20/default.aspx?consultanswers=1&id_question=386016

    Zaleží na obvodech toho a toho systému. výjimečně se i stává (lo) že i televize v rámci odchylek v parametrech signálu nezobrazí správně obraz.