Hlavní navigace

Komunita komunitních sítí

24. 7. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Co je městská komunitní síť, už víme. Naše vlastní problémy jsme si alespoň z větší části vyřešili, takže můžeme uvažovat o další metě, a tou je propojení s dalšími sítěmi. Budeme se zabývat především technickým řešením, protože kapacita sítě (především té tunelované) dostačuje akorát tak na prohlížení webů vzdálených sítí, ale jde nám o princip, takže další krok je jen a pouze posílení přenosové kapacity.

Základní pavučinový model propojení sousedních sítí:

Pavučina


Tento model připomíná pavučinové propojování APček v městské síti jako takové. Však se taky řídí stejnými pravidly. Spojit naši síť se všemi dalšími, na které je vidět. Pokud vidět není, tak data poputují skrz prostředníka. Tento model je ovšem ideální, možná až idealistický nebo dokonce utopický. Je především dost finančně nákladný, protože tady už se nespojujeme na kilometrové vzdálenosti jako ve městě, ale na vzdálenosti kolem 5 km (záleží samozřejmě na lokalitě). Často se tyto spoje řeší na dva nebo více hopů, takže například využijeme internetuchtivého hospodského na kopci s rozhlednou nad městem. K těmto serverům bude těžký přístup. Zjednodušeně, vybudování soběstačné bezúdržbové aktivní retranslace vyjde na cca 12000 Kč. Tomuto stavu bychom se chtěli jako CZFree co nejvíce přiblížit, protože kapacita dokonalé pavučiny je značná. Na meziměstské spoje je také výhodné použít nějakou lepší technologii než Wifi. Nabízejí se optické kabely (to je ale letní brigáda pro celou vesnici. Půlka bude někde vydělávat na kabel a druhá bude kopat výkop mezi městy :-), optická pojítka (ta vynikají rychlostí, ale s dosahem už to tak slavné není, nechme se překvapit), profesionální bezdrátové technologie (5,8 a 10 Ghz. Ty jsou ale cenově zase trochu jinde než WiFi). Když už nic jiného, tak alespoň WiFi 802.11g na 54Mbit.

Model s centrálním bodem realizovaný pomocí tunelů v internetu:

Hvězdice


Tento model je sice nejpomalejší, ale má své výhody. Pokud se konečně domluvíme, může to začít fungovat prakticky okamžitě. Konektivita v jednotlivých sítích už je, ještě zbývá nakoupit konektivitu pro centrální bod, a že jí bude potřeba hodně. Výhodou také je, že nejsme omezeni vzdáleností městské sítě, protože internet je dneska všude.

Kombinovaný tunelový model

Tento model řeší problém předešlého. Máme dvě sítě, které jsou od sebe fyzicky vzdáleny 15 km, ale přímé czfree spojení mezi nimi není. Data tedy putují skrz tunel do Prahy a opět skrz tunel do sousední sítě. Jak to bude rychlé a co to udělá s pingem, si jistě dokážete představit sami. Proto uděláme tunel mezi oběma těmito sítěmi. Routery pak rozhodnou, jestli data půjdou přes centrálu, nebo přímo. Tady je ještě potřeba zmínit důležitý fakt, a to, že komeční ISP si narozdíl od czfree hrabou pouze na svém písečku a nespojují své sítě až na výjimky navzájem. Takže je klidně možné, že i když budete mít tunel mezi městy vzdálenými od sebe 15 km, data půjdou přes Prahu, protože sítě obou providerů jsou spojeny až tam v NIXu. Na to je potřeba si dávat pozor při výběru providera pro iGW.

Pokud budeme uvažovat situaci, že nebudeme mít vlastní meziměstské propoje, je ideální tento model: tunely skrz internet do sousedních sítí, se kterými často komunikujeme (výhoda je, že data často tečou skrz jednoho ISP, viz problém zmíněný výše), a zároveň bude mít každá síť tunel do centrály v Praze. Takže s blízkými sítěmi budeme komunikovat rychleji a s menším pingem skrz přímý tunel a s ostatními přes prostředníka, centrálu v Praze. Tento model je pravděpodobně nejvýhodnější pro začátek. Hned další fáze je ale nahrazování místních tunelů vlastními spoji. Blízké sítě se spojí vlastní technologií, vzdálené budou připojeny skrz tunely:

Realita

root_podpora


Tímto jsem v podstatě vyjmenoval všechny realizovatelné modely. Tady ovšem narážíme na kámen, co na to lidi? Diskusi na czfree.net o tomto problému lze najít na těchto dvou adresách: czfree.net/fo­rum/showthread­.php?threadid=4598 a czfree.net/fo­rum/showthread­.php?threadid=4406.

Otázku vyřešení nechám zatím otevřenou a prosím správce metropolitních sítí, kteří mají o propojení zájem, aby znovu rozvířili diskusi ve zmíněných fórech.

Byl pro vás článek přínosný?