Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kouzlo a svoboda open-source software od Karel - Stále používám poměrně dost softwaru z počátku devadesátých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2009 14:02

    Karel (neregistrovaný)
    Stále používám poměrně dost softwaru z počátku devadesátých let (a něco i z konce osmdesátých). Tehdy autoři obvykle chtěli "ať se to volně šíří, ale nikdo na tom nevydělává peníze". Díky tomu je velká část software z těchto dob pod "free for non-commercial use" licencemi. Free as a beer and free as a speech. Jediné co po vás chtějí je nevydělávat na tom peníze a uvádět, že kdesi na počátku byl jejich SW.

    Osobně mi hodně vadí, že moderní OSS licence na tuto (v ranných dobách internetu nezanedbatelnou) množinu SW a vývojářů zapomínají. FSF se snaží aby OSS byl životaschopný komerční model. To je jistě chválihodná iniciativa. Jenže v rámci své války ničí segment nekomerčního vývoje SW. Při pohledu na "moderní" licence má člověk pocit, že programovat pro zábavu (nenechat si za to zaplatit) a uvolňovat své dílo pro zábavu ostatním (nedovolit jim nechat si zaplatit) je hrozný anachronismus.

    V dobách svých středoškolských a vysokoškolských studií jsem "uvolnil" pár programů. Většinu jako public domain, zbytek jako "free for non-commercial use". Jsem docela rád, že tehdy se "GPL vs BSD" neřešilo, protože mému názoru nevyhovuje ani jedno. Prostě jsem udělal nějakou práci, obvykle pro zábavu nebo pro studijní účely, tady vám to dávám, hrajte si s tím, bádejte nad tím, použijte si to klidně v semestrálce nebo diplomce, je mi to jedno. Pokud s tím ale chcete vydělat peníze, tak pak to pro vás tak snadné nebude. Opravdu je můj názor a přístup natolik ojedinělý?
  • 2. 6. 2012 16:11

    Franta (neregistrovaný)

    Dík za komentář. Tehdy jsem ho nějak přehlédl, tak odpovím aspoň teď.

    Ono je potřeba rozlišovat, jestli je ten program jen zadarmo, nebo jestli mám i práva ho upravovat a šířit dál.

    Někdy narazím na zajímavý program, ale nikde nejsou zdrojáky a autor už je taky někde pryč a o program se nezajímá a možná že i on ty zdrojáky ztratil. A to je velká škoda, protože já bych se na něj teď třeba rád podíval – ať už pro inspiraci, jak se tehdy programovalo, nebo abych v něm něco opravil nebo adaptoval na dnešní podmínky. A binárka zkompilovaná pro nějakou zastaralou architekturu nebo operační systém je dneska k ničemu.

    Kdyby to nebyl „freeware“ ale „free software“, tak tu ty zdrojáky budou a bude to užitečné i dnes.

    Osobně mi nevadí, když někdo použije můj program komerčně. Důležité pro mne je, aby dodržel licenci a zachoval copyleft, aby uživatelé nepřišli o svoje práva (a taky aby dílo nevydával za vlastní a zachoval tam jméno původního autora). Ale pokud někomu komerční využití jeho práce vadí a jeho zákaz je pro něj zásadní věc, tak bych doporučil použít Creative Commons licenci ve variantě NC (non commercial) – ale prosím neskrývat zdrojáky, to k ničemu dobré není. Kategorii „freeware“ přeji, aby pokud možno vymřela – a místo ní se vydával software jako svobodný nebo alespoň jako CC NC.