Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Lawrence Lessig: Svobodná kultura - Pirátství od anonym - Problémů s českým autorským zákonem je více. a) proč...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2007 13:53

    anonymní
    Problémů s českým autorským zákonem je více.


    a) proč platím OSA daň za médium na kterém mám Linux. A jako že ze 100ks co jich mám doma je jich minimálně 50 linuxových dat


    b) jak je vyřešena platba autorovi za dílo, které jsem již jednou zaplatil. Např, fanoušek phila collinse,který má všechny jeho alba si zajde koupit The BEST OF hity. Pravděpodobně je ale všechny má na již vlastněných plackách. Tohle CD by měl tedy dostat zcela okleštěné o autorské poplatky.
    Co když jsem si kdysi koupil dílo na CD, kazetě nebo na gramodesce a později to samé na DVD. Platím stále za tu samou věc, za stejné písně, za stejné albu na novém médiu nové peníze včetně již autorovi zaplacených autorských poplatků.


    Právo tedy je v tomto případě na straně autorů a říká. Vy zlobiví občané berete autory na hůl a tak se vám seberou vaše práva. Zákon tedy nijak neřeší ani bod a) ani bod b). Když vás ale čapnou z nahrávkou bez originálu tak vás sedřou z kůže. Když někdo okrádá autora, šup s ním za katr. Když OSA plíživě okrádá nás, nic se neděje. Je to vlastně v pořádku.
  • 31. 10. 2007 12:15

    PetrKu (neregistrovaný)
    Společnost, která uznává víc "umělce" než vědce, si takové odírání možná zaslouží.