Hlavní navigace

LentilWars: Bulánci z Lentilek

25. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bulánci je jedna z nejznámějších českých freeware her, která ale není jednoduše spustitelná pod Linuxem. To se ale snaží napravit LentilWars, což je hra velmi podobná Bulánkům, ve které, jak už název napovídá, spolu soupeří Lentilky. Tak na co čekáte? Rozkřupněte ostatním lentilkám polevu a ať stříká čokoláda!

LentilWars je 2D akční hra pro více hráčů, kde ovládáte lentilky, které se z neznámého důvodu začaly mezi sebou zabíjet. Hru si můžete stáhnout z domovských stránek jako zdrojový kód, nebo jako balík .deb . Zajímavé ale je to, že k zdrojovému kódu je přidáno o dvě úrovně více než u debianovského balíku. Ty dvě úrovně jsou určeny na otestování některých vlastností hry a také jako ukázka pro lidi, kteří si chtějí vytvořit vlastní úrovně, které jsou ve hře jenom čtyři, což je docela málo.

Hra je hratelností totožná s Bulánky a pokud jste Bulánky nikdy nehráli, vězte, že hra to není nijak složitá – vaším cílem je postřílet na malé mapě co nejvíce vašich protihráčů, kteří jsou ovládáni ostatními hráči na jedné klávesnici, na síti, nebo ovládáni počítačem. Bulánci byli podle mého názoru úspěšní jen pouze díky multiplayeru, který může být v mnoha chvílích opravdu zábavný (jako všechny hry, ve kterých je více hráčů a ovládají se všichni na jedné klávesnici). Kvalitu počítačových hráčů moc kladně hodnotit nemůžu, ale nejsou moc špatní a i s nimi zažijete zábavné chvíle.

Na ovládání hry si pro jednoho hráče vystačíte se směrovými šipkami, klávesou pro střelbu a klávesou pro změnu zbraně. V základním nastavení je ovládání docela dobře nastaveno, až na to, že první hráč střílí pravým controlem a mění svou zbraň Entrem, což při hře může trochu mást. Ovládání se samozřejmě dá pozměnit, což je při hře více hráčů nutnost.

Po grafické stránce je hra docela zajímavá, různé zbraně působí na lentilky různě a například při trefení brokovnicí zblízka lentilce odpadne kus obalu a je vidět čokoláda uvnitř, nebo při strefení laserovým paprskem se lentilka rozteče. Bohužel, předrenderovaná grafika nevypadá vždycky dobře a to kazí celkový dojem ze hry. Hra mi celá ale po několika hrách nepřijde jako reklama na lentilky (kterou hra snad není), ale jako jednoduchá oddechovka pro více hráčů.

Jinak za zmínku stojí ještě jeden projekt „Bulánků pro Linux“, a ten je hra Tuxánci, která je podle mého názoru již několik let bez vývoje (nevím, jaká je aktivita na svn repozitáři, ale na hlavní stránce je poslední aktualizace z roku 2008. Oproti tomu je LentilWars hrou novou – vyšla na konci května letošního roku).

Hodnocení:

Plusy: Hratelnost, multiplayer

Mínusy: Předrenderovaná grafika, málo úrovní

CS24_early

Verdikt: Zajímavá hra, která dokáže na chvíli zaujmout a pobaví se při ní dokonce i více hráčů najednou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku