Hlavní navigace

Lidové noviny: UNIX je výrobce Linuxu

4. 3. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ťukáte si na čelo? Já taky. Věřte nebo ne, ale toto opravdu napsaly Lidové noviny.

Dne 1.3.1999 napsal Václav Větvička v LN tento článek o sporu mezi uživateli jiných operačních systému než Windows a firmou Microsoft. Šlo o vrácení části peněz za zakoupený počítač s předinstalovanými Windows, které nikdo nechtěl. Až potud je článek OK, ale pak narazíte na větu, která mi vyrazila dech. Cituji:

Právě teď, kdy se pomalu blíží ke konci vleklý soudní proces, ve kterém se americké ministerstvo spravedlnosti snaží prokázat monopolní praktiky běžně používané Microsoftem, si firma jen těžko může dovolit nějaký veřejný skandál. Brání se tedy poněkud chabě provoláním, že všechno je jenom reklamní kampaň sponzorovaná firmou Unix, výrobcem konkurenčního Linuxu.

Nevěřím tomu, že jsou v Microsoftu úplní idioti a pustili by do světa takový nesmysl, takže černý Petr podle mě zůstává panu Václavu Větvičkovi, který píše o něčem, o čem nemá ani páru. V dnešní době je moderní psát o Linuxu a je to dobře, ale pane Větvička, takhle proboha ne. Já se taky nesnažím psát o růstu HDP v závislosti na poklesu burzy v Londýně.

Pro ty co nepochopili: Linux je jedna z odnoží UNIXu, firma UNIX neexistuje a Linux ‚vyrábějí‘ tisíce nadšenců z celého světa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.