Hlavní navigace

Linux na desktopu?

21. 4. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se vrátíme k tomu, co zajímá běžného uživatele uvažujícího o přechodu na Linux nejvíce. A to jsou aplikace, na které je zvyklý (nejspíše z Windows).

tomto článku jsem se pokusil zevrubně ukázat možnosti grafického rozhraní KDE (K Desktop Environment) a ukázat, že již s touto ‚základní výbavou‘ se dá rozumně pracovat. Ale uživatel zvyklý na určitý komfort, bude jistě chtít víc, proto si dnes ukážeme programy, které já osobně považuji v dnešní době za jedny ze základních.

Jsme na konci 20. století, ve věku Internetu, takže počítač bez webového browseru je téměř nepoužitelný. KDE sice v sobě prohlížeč zahrnuje a neříkám, že je špatný, ale přeci jenom má ještě co dohánět. Chcete-li TOP prohlížeč, je v Linuxu volba překvapivě jednoduchá, ze silné trojky M$ Internet Explorer, Opera a Netscape, totiž okamžitě odpadá M$IE (Linux je velkým Billem programově ignorován), Opera je teprve ve stádiu zrodu a tudíž vám zbývá ‚jen‘ Netscape.

Já osobně používám NN ve verzi 4.5 a jak je patrno s obrázku, na první pohled je k nerozeznání od svého Wokeního bratříčka. Je bohužel i stejně ‚nenažraný‘, takže nějaký ten MB paměti schlamstne jako nic, ale co naděláte, jiná rozumná alternativa (zatím) neexistuje. To se se doufejme změní s nástupem Gecka, do kterého většina lidí vkládá velké naděje. Uvidíme…

Netscape screenshot

Ovládání a nastavení je takřka totožné s Win verzí a na pár přehozených položek si rychle zvyknete. Někomu by mohla vadit absence počeštěné verze, ale vezmeme-li v úvahu, že česká verze pro Windows se zastavila u verze 4.05, zjistíme, že češtinu v nejnovějších verzích musí oželet i uživatel ve Win, takže až takový problém v tom nevidím. Není asi třeba dodávat, že Linuxový Communicator obsahuje kromě Navigátoru rovněž Messenger a Composer.
Ke stažení je Communicator samozřejmě na serverech Netscapu, případně na spoustě mirrorů po celém světě.

Licq screenshot

Dalším potřebným programem je zajisté ICQ, které láme všechny rekordy a dnes ho používají milióny lidí po celém světě. Klientů pro Linux je na výběr více, já osobně k plné spokojenosti používám Licq. Jak je vidět z obrázku, vzhledem se od windowsovského ICQ dosti odlišuje, ale je to jen otázka zvyku.

Funkčnost je plně dostačující. Občas sice dochází k tomu, že Win ICQ nepochopí, že mé Licq přešlo do režimu Away a lidé z Windows mi zuřivě píší, i když nejsem u počítače, ale stačí si zvyknou přepínat při odchodu na delší dobu režim ručně a je po problému (i když někteří jsou neodbytní a píší i když jsem off :)). Rozhodně se mi nestalo, že bych měl nějaký problém s komunikací s jiným ICQ klientem, takže mohu vřele doporučit. K Licq akcím si můžete připojit libovolné zvuky, přehrávané libovolným přehrávačem, samozřejmostí je volba barev, délky času po jakém má přepnout do režimu Away v případě vaší nečinnosti atd. Stáhnout si ho můžete třeba tady a rovnou si prohlédněte i jiné ICQ klienty pro Linux: mICQ, zICQ, cICQ, gtkICQ, gICQ, kICQ a kxICQ (doporučuji screenshoty).



A pro dnešek posledním programem je ‚něco‘ na empétrojky, protože kdo by dnes poslouchal obyčejná CDéčka, že? :))
Opět budu mluvit z vlastní zkušenosti. Používám X11amp – a stejně jako předešlé programy – k plné spokojenosti. X11amp se sice trochu komplikovaně vyslovuje, ale to je první a zároveň poslední, co se mu dá vytknout. Funkce má téměř stejné jako populární Winamp a dokonce podporuje jeho skiny, takže nepoznáte, že to není máslo (totiž Winamp :))

X11amp screenshot

Ke stažení je zde a kde najít skiny asi není třeba dodávat, ale pro jistotu – zkuste třeba http://www.wi­namp.com/skin­s/.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.