Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linux očima jeho odpůrců od Clock - Linux je shit. Nikdy tem lidem co ho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2005 9:57

    Clock (neregistrovaný)
    Linux je shit. Nikdy tem lidem co ho pisou nedocvaklo ze by ho mohl
    pouzivat taky nekdo jiny nez supergenialni linuxovy hacker
    ktery ma vsechno nabouchane v hlave.

    Napriklad jadro nema vubec uzivatelskou prirucku, ani rozumna
    webova stranka jadra linuxu neexistuje (to co tam maji za
    odkaz na dokumentaci je k smichu). Spousta svobodnych programu je zabugovanych
    az hanba a vyvojari misto aby bugy opravovali tak honi featury.

    U spousty programu je problem i zjistit verzi - --version
    nic nedela, man stranka neexistuje, info stranka neexistuje.
    Clovek se i kvuli takove kravine musi kafkovsky handrkovat s vyvojarema
    jak s nejakymi byrokraty.

    Ale Linux stejne pouzivam a Widle ne.

    Hladce pouzitelny to bude az se tyhle chyby opravi,
    napisou se poradne usnadnujici manualy (ne salaty typu na 20.
    urovni obskurnich odkazu se to da po 2 hodinach hledani
    najit).

    Podpora taky mizerna. Clovek napise napr. na Sambu 30 bugreportu
    a od pulky z nich dostane odpoved za rok. Jestli ti vyvojari
    nemaji zajem to udrzovat kvalitni tak jaky ma pak smysl ze
    na tom ztraceji cas?

    Priklad pouzitelne dokumentace je Exim.

    Jednou jsem zkusil KDE prostredi a kazdou chvili nekde neco segfaultovalo
    - horsi jak desktop ve Widlich. Ale hlavne ze to je klikaci
    a barevny. Co pak ma takova prsata segretarka delat? Nadrtit
    klavesove zkratky vi?

    Prijde mi smesny jak se z toho stava nabozenstvi a misto
    aby se diskuse tocily kolem vecneho stavu tak se toci kolem
    zboznych prani a teoretickych vyhledu.

    Jestli budou vyvojari timhle stylem pokracovat, tak stav
    zustane porad stejny jako dneska - spousta lidi bude pouzivat windows,
    a na Linux neprejdou.
  • 27. 12. 2005 12:00

    petmal (neregistrovaný)
    Mnoho skalnich priznivcu Linuxu argumentuje (PRO LINUX) skusenostmi lidi pracujicich v tomto OS (tj. lidi kteri o tom skutecne neco vedi - jak tady jiz bylo receno, sila Linuxu taky castecne lezi v tom, ze vyzaduje jistou miru odbornosti). PROTI WIN pak vetsinou argumentuji skusenostmi "normalnich" (zacatecnici - pokrocily) uzivatelu, kterym to samozdrejme pada (oni taky casto pouzivaji pochybne illegal verze a z vlastni skusenosti muzu potvrdit veliky rozdil stability mezi legal/illegal woknama - neptejte se proc, je to fakt). V rukach skuseneho uzivatele je WinXP tak stabilni a bezproblemovy OS, ze by se mnozi "Linuxaci" divily. Tak se postupne dostavam k tomu hlavnimu co jsem chtel napsat. Od mnoha (mnohdy az prilis horlivych) priznivcu Linuxu casto zazniva, ze by snad chteli, aby Linux nahradil MS Win nebo aby byl snad aspon stejne rozsireny (mezi beznymy domacimy uzivately) jako Win. Tak to je podle me ta posledni vec kterou by si mel jakykoli Linuxak prad, protoze by me doopravdy velice zajimalo jak by si Linux a cela komunita vedla pod takovymto tlakem. Osobne si myslim, ze by se ukazalo, ze Linux je mnohem problematictejsi (v rukou techto uzivatelu) nez Windows. Ono to, ze Microsoft je komercni firma ma jednu zasadni vyhodu a to tu, ze je (vidinou zisku) tlacen i do takovych drobnosti jako je treba naprosta lokalizace, fungujici tlacitko "zpet" v instalaci, perfektni a prehledna dokumentace a spousta takovymch malickosti (pro odbornika pracujiciho pod Linuxem nedulezitych blbosti, pro normalniho uzivatele a clovek zodpovedneho za nasazeni v nejake firme obrovsky problem). Osobne prokud bych mel rozhodnout o nasazeni nejakeho OS ve firme nebo i doma na svem vlastnim PC a pri instalaci nasel nefungujici tlacitko nebo spatne prelozenou vetu, tak ten system leti do kose protoze co muzu cekat od vyvojare, ktery neni ani schopny zajistit takoveto zaklady.

    Ja tady nenadavam na Linux jen se snazim ukazat na to, ze je naprosto scestne se tady smat a nadavat MS Win jen proto, ze ma (v rukou normalnich lidi) obcas problem s nasazenim mezi tisici zarizenimi jako jsou kamery, fotoaparaty, scannery, tiskarny (+ software jako hry, a spousta jinych blbosti co si tam lidi natahaji o kterych by uzivatele Linuxu (protoze je v prumeru rozhodne zkusenejsi) ani nenapadlo uvazovat) - v situaci o ktere se Linuxu ani nezda a naprosto prehlizet problemy linuxu ("banality" jako dokumentace, nefungujici tlacitka v instalaci a lokalizace).
  • 27. 12. 2005 12:20

    anonymní
    " protoze co muzu cekat od vyvojare, ktery neni ani schopny zajistit takoveto zaklady."

    Hm, spousta veci ve windows XP jak jsem videl, neni prelozena vubec (hlavne tam, kam uz mnoho beznych uzivatelu tak casto nezabloudi), takze leti do kose? ... a od vyvojare muzes cekat to, co sis zaplatil. Takze si kup distro s technickou podporou a vsadim se, ze minimalne na pozadani obdrzis opravu.

    Zajimavy styl uvazovani vyzadovat od komunitni verze OS totez (a levneji) jako od firemni verze. Tomu ja rikam spis zabednenost a naivita v jednom.

    Takove distro SUSE jak jsem videl, je lokalizovane, kam jsem dohledl, a tlacitko Zpet pri instalaci taky ma :P
  • 27. 12. 2005 12:22

    anonymní
    A taky si zkuste ve Windows zmenit treba pro ruzne uzivatele jazyk treba jen GUI, coz je ve vetsine linuxovych reseni samozrejmost. Hodne uspechu (asi je na to nejaka extra dokoupitelna utilita).
  • 27. 12. 2005 12:57

    tom (neregistrovaný)
    Ano je to velmi slozite. Je treba doinstalovat MUI balicek a prepnout jazyk v Regional settings. Preci jenom je k tomu zapotrebi byt alespon Power User ;-) A ted myslim, znalosti :-)))
  • 28. 12. 2005 10:24

    xkesh (neregistrovaný)
    Jiste. Tak si to zkuste.

    The Windows XP/2000 MUI is sold only through Volume Licensing programs such as the Microsoft Open License Program (MOLP / Open), Select, and Enterprise agreement (or with a new computer as an OEM version at customer request). It is not available through retail channels.

    Office MUI is a separate product that enables the same functionality as Windows MUI, but for Office applications. It has its own separate setup/installation and Service Packs. Installing Windows MUI does not automatically allow you to switch User Interface languages in Office. For more information about Office MUI, see Office 2003 Editions with MUI Pack at Office 2003 Editions in a Multilingual Environment on Microsoft Office's website.

    Multilingual User Interface Resource Files are only sold as a bundle with the English version of Windows, to make absolutely sure customers have the English version of the OS when installing MUI.

    For Windows XP this bundle consists of 6 CDs - one containing the base operating system in English, plus 5 CDs containing the Multilingual User Interface files; the Windows 2000 bundle 3 CDs;

    atd atd.

    Prijemnou zabavu.
  • 27. 12. 2005 12:45

    anonymní
    >Ono to, ze Microsoft je komercni firma ma jednu zasadni vyhodu a to tu, ze je (vidinou zisku) tlacen i do takovych drobnosti jako je treba naprosta lokalizace, fungujici tlacitko "zpet" v instalaci, perfektni a prehledna dokumentace a spousta takovymch malickosti (pro odbornika pracujiciho pod Linuxem nedulezitych blbosti, pro normalniho uzivatele a clovek zodpovedneho za nasazeni v nejake firme obrovsky problem).

    To je pouze vaše bláhovost domnívat se, že vidina zisku donutí někoho k takovéto činnosti, nikoliv však něco na co se můžete 100% spolehnout. Jediný komu můžete absolutně věřit jste vy sám a tedy pouze otevřený zdrojový kód vám dává záruku, že budete schopen dovolat se opravy v chybné aplikaci. Tedy nikoliv princip (nedokonalého) trhu ale otevřený zdrojový kód je tou výhodou.
  • 27. 12. 2005 21:36

    giom (neregistrovaný)
    Chci na počále hlavně pracovat.

    Nechci se zabývat problematikou, která je u majoritního OS vyřešena.
    Nemám na to ani čas řešit fatální chyby za vývojáře.

    Majoritní OS nainstaluji, s ovladači nejsou v mém případě problémy a mohu pracovat.

    Při instalaci jakékoliv verze linuxu narazíte na "smyčku" grafická karta (pro nezkušeného uživatele krapek nepochopitelný blázinec) a tím prakticky s instalací skončil.
    Desiluze a návrat k majoritnímu OS - no samozřejmě.
    Pokuskuste se mi to vyvrátit.
  • 27. 12. 2005 23:52

    robert (neregistrovaný)
    Linux jsem používal na VŠ před deseti roky. Nikdy jsem ho neinstaloval. Posledních deset let jenom Windows. Teď jsem si zkusil jako nováček který nikdy OS neinstaloval nainstalovat Linux (několik distribucí - Suse, Mandrake, Fedora, Ubuntu). Kromě Mandrake, které nenašlo síťovku (anebo tam možná byl problém s wifi, fakt tomu nerozumím) je vše co jsem instaloval bez problémů: Open Office, TeXlive, Maple, Internet ....
    Řešil jsem jenom to, že když si přehrávám písničky tak neslyším zvuky z ICQčka - jeden dotaz na Google a bez problémů.

    Vše běhá úplně stejně jako ve Windows - vlstně kromě scaneru, který je tak starý, že neběhá ani pod WinXP :)

    Můžu na počítači pracovat stejně jako na WinXP nebo jak bych mohl pracovat na Macovi. spokojen?

    Návrat k Win nehrozí - leda bych potřeboval pomoct mamce s účetním programem.
  • 28. 12. 2005 12:13

    bez přezdívky
    Ano, ale ne automaticky. Zvlast pokud neni plug&play. Nektera zarizeni proste nejdou detekovat a jediny zpusob prace s nimi je nastavit ovladac, ktery naslepo posle co od zarizeni chce a kdyz tam to zarizeni vazne je a (ovladac) ma spravny typ, tak i odpovi.
  • 27. 12. 2005 12:35

    MP (neregistrovaný)
    Linux je shit. Nikdy tem lidem co ho pisou nedocvaklo ze by ho mohl
    pouzivat taky nekdo jiny nez supergenialni linuxovy hacker
    ktery ma vsechno nabouchane v hlave.

    -> ... je to "Unix",jiná filozofie.... která vyžaduje jiný přístup než do lidí valí MS
    Napriklad jadro nema vubec uzivatelskou prirucku, ani rozumna
    webova stranka jadra linuxu neexistuje (to co tam maji za
    odkaz na dokumentaci je k smichu).

    -> co se týká dokumwentace k jádru (sice k 2.4) http://mirrors.kernel.org/LDP/LDP/lki/index.html
    -> je známá věc že dokumentace se píše jako poslední nebo vůbec

    Spousta svobodnych programu je zabugovanych
    az hanba a vyvojari misto aby bugy opravovali tak honi featury.
    U spousty programu je problem i zjistit verzi - --version
    nic nedela, man stranka neexistuje, info stranka neexistuje.
    ....
    Hladce pouzitelny to bude az se tyhle chyby opravi,
    napisou se poradne usnadnujici manualy (ne salaty typu na 20.
    urovni obskurnich odkazu se to da po 2 hodinach hledani
    najit).

    -> brblat umí každý....ale řešit alespoň nekterý z problémů se nikomu moc nechce.... :-(
  • 27. 12. 2005 12:44

    Clock (neregistrovaný)
    Ta dokumentace je tezce nekompletni. Jednou jsem chtel nastavit jeden drat na paralelnim portu
    na urcitou logickou hodnotu a nedocet jsem se to tam.
  • 27. 12. 2005 18:55

    zz (neregistrovaný)
    tak to si natom dost blbo. lebo tato informacia je v Linux I/O port programming mini-HOWTO, ci kniznica parapin pritom to howrto je sucastou balika dokomentacie asi KAZDEJ distribucie.

    p.s. da sa to najst i v Coffe-howto cast 3 a tiez je sucastou balicka howto
  • 27. 12. 2005 18:56

    zz (neregistrovaný)
    no stale je natom lepsie ako dokumentacia vecsini komercnich OS vcetne Windows
  • 27. 12. 2005 12:47

    Clock (neregistrovaný)
    Ja resim problemy na svym projektu - Ronje - nejdriv opravuju bugy, a pak teprv tlacim featury. A par bugreportu, obcas i s opravami, na ruzne na diry v README a dokumentaci linuxoveho kernelu jsem uz taky poslal.
  • 26. 6. 2007 14:42

    Linuxak (neregistrovaný)
    No to ze je pre teba linux shit aspod odfiltruje ludi neschopnych mysliet inak ako na urovno MS. Ten kto vyrastal len na linuxos alebo MAC OS a pod zase nadava ta tie ostatne to je logicke. Ale preco sa rozculovat tuto na fore ked mozes vlozit hlavu do zachodu a splachovat a splachovat.
  • 28. 12. 2005 23:23

    marv (neregistrovaný)
    Jestli to nebude tim, ze clovek radsi napise 30 bugreportu, aby trosku zapremyslel a vyresil to sam. Vetsinou je chyba mezi zidli a klavesnici. A clovek, ktery neumi VI neumi nic...
  • 29. 12. 2005 9:18

    Martin (neregistrovaný)
    >Napriklad jadro nema vubec uzivatelskou prirucku, ani rozumna
    >webova stranka jadra linuxu neexistuje (to co tam maji za
    >odkaz na dokumentaci je k smichu).

    Někdo z vás našel dokumentaci k jádru Windows od Microsoftu? Zadarmo na netu? Kupte si tlustý a drahý Resource Kit, ale stejně v něm najdete jenom popis instalace a nastavení. Většina publikací o Windows a ostatních Win programech není ani napsaná od výrobce, ale od zkušeného uživatele. V krabici s placeným softem najdete max. instalační příručku a jednoduché howto.