Hlavní navigace

Linux nemá jen 8,6 % serverů!

15. 6. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak jsme již informovali v úterý, Gartner Group zveřejnil výsledky své studie na téma zastoupení Linuxu na trhu operačních systému. Výsledky, které výzkum podal, překvapily většinu lidí, kteří dění v oblasti sledují. Podle Gartner Group měl totiž Linux zastoupení pouhých 8,6 % v 'dodávkách' serverového softwaru na americkém trhu.

To ale ostře kontrastuje s výsledky výzkumů například IDC a dalších, které uvádějí mnohem vyšší zastoupení Linuxu mezi serverovými operačními systémy (přesahující 20 %). Dle Gartneru dále jen 0,6 % připadá na jiné distribuce, než je Red Hat Linux.

Jak je to vůbec možné?

Gartner uvádí 8,6 %, IDC 20 %. IDC je úhlavním konkurentem Gartner Group, stejně jako Linux představuje nejnebezpečnější konkurenci pro produkty Microsoftu. Microsoft se spolupodílel na výzkumech Gartner Group. Je to snad tak snadné? Já doufám, že nikoli, ale posuďte sami na základě dalších řádek. Ani Microsoft si nemůže dovolit takovou manipulaci výsledků. Ale platí známá pravda. Na špatnou otázku špatná odpověď. Zde však spíše v logickém doplňku, kdy Na správnou otázku (správně položenou) dostaneme očekávanou odpověď.

A jak to tedy vlastně je?

Analytik Gartneru Jeffrey Hewit tvrdí, že výsledky studie, která zahrnuje i software v tzv. „white box“ (tedy nikoli pro malospotřebitele), ale nezahrnuje software jako je například ten v serverech Cobalt od Sunu, ukazují na podíl prodeje Linuxu dramaticky menší než 20 %, které uvádí IDC. Z toho 8 % patří Red Hatu a 0,6 % ostatním distribucím. Studie nese datum 30. května, ale zveřejněna byla teprve předevčírem. Není úplně běžné, že firmy komentují ještě nevydané průzkumy, ale mluvčí Microsoftu Waggener Edstrom předevčírem trousil poznámky, že „8,6 % je … přesně ve stejné linii, jakou naznačuje to, co slyšíme od našich zákazníků a partnerů.“ To je přinejmenším neobvyklé. Zarážející je ale rozhodně to, jak jsou brány pojmy ‚dodávky OS‘ a ‚server‘. Na tuto otázku hledá odpověd právě Robin ‚Roblimo‘ Miller.

V neposlední řadě je zajímavé, že podle Gartneru jsou dodávky Linuxu pro superpočítače letos nulové. Ve skutečnosti je Linux v oblasti vědeckých superpočítačů velmi dobře zavedený. Mnoho jich však vzniklo ‚podomácku‘, čili dodávky OS ne vždy korelují s reálným počtem instalací.

S Roblimem se snadno dobereme výsledku

Robin ‚Roblimo‘ Miller uvádí, že naprostá většina počítačů, které on sám vlastní, přišla s předinstalovanými Windows, přesto se však na mnoha z nich používá výhradně Linux. To však znamená při deseti počítačích 10 bodů pro Microsoft a maximálně jeden pro Linux. Ten jediný zakoupený Linux, v jeho případě Mandrake 8.0, totiž může legálně běžet na libovolném množství počítačů. Gartner však i milion takovýchto Linuxů bere jako jeden, zatímco Wokna mají čárku z každého kusu, byť leží nikdy nerozbalená ve skříni.

Robin Miller se pro svou domácnost dostal k číslům, kdy z deseti jeho počítačů na 60 % běží Linux, na 20 % Mac a 20 % má Windows. To není zas tak špatné, ale pokud vzal v úvahu jen skutečně používané počítače a skutečně na nich používaný software, tak 75 % dostal Linux, 25 % MacOS a Windows získala nulu. Přesto však ‚dodávky OS‘ do jeho domácnosti přidají ve studii Gartneru osm bodů Microsoftu (po odečtení Maců) a jeden bod Linuxu.

Dodávka OS tedy znamená, že takový systém byl na počítači v okamžiku prodeje.
Server je cokoli, na čem je při prodeji nainstalován operační systém.
Nyní již jsou pravidla jasná.

Ale Gartner je přece vyhlášená a kvalitní firma. V čem je tedy problém?

Je naivní se domnívat, že by si v Gartneru nebyli vědomi reality. Předchozí odstavce vnášejí nové světlo do klíčové věty ze studie Gartneru – výsledky studie indikují, že v tradičním serverovém trhu v USA bylo v průběhu třetí čtvrti roku 2000 8,6 % dodávek serverů Linuxových. Robin uvádí podobnou konkluzi na příkladu, kdy podle toho, že 100 % dětí se rodí bez propíchnutých uší, jsou nutně propíchnuté uši rarita.

Postupujeme-li touto metodou, zjistíme, že téměř každý počítač JE zakoupený jako Windowsový. Myslím tedy, že s Linuxem to není zdaleka tak špatné a jediný, kdo si utrhl ostudu, je Gartner group, a to díky předpokladům studie, které prostě správné výsledky dát ani nemohou.

A co s tím má společného Microsoft?

Gartner Group je gigant, který se neprosadil díky hloupým výsledkům zkreslených studií. Otázku, proč tato slavná a kvalitou proslulá společnost vydala takový výsledek, jaký vydala, si každý odpoví snadno sám. Další otázkou tedy je, proč to vlastně Microsoft dělá. Možná se tyto útoky jednou ukáží býti i taktickými. Linuxu je totiž, a to i na profesionální úrovni od Gartner Group, předpovídán opravdu raketový nástup.

Celkové zastoupení Linuxu se dle předpovědí Gartneru pro příští čtyři roky zčtyřnásobí (z 2,4 milionu instalací na 9,1 milionu), při explozivním růstu v superpočítačové oblasti. Gartner předvídá růst z oné nuly v tomto roce na 5000 instalací roce 2005. V oblasti od 25000$ do 100000$ – malých podniků – má vzrůst používání Linuxu 9× a v oblasti pod 5000$ 6×.

CS24_early

Možná se prostě jedná o obranu útokem, kdy se mocný snaží pomstít budoucímu pokořiteli a ovlivnit neznalé lidi, dokud to jde, všemi cestami. Pokud tedy někoho ona čísla zarazila, doufám, že nyní již opět dosáhl klidu a pohody. Neúspěch Linuxu se tedy ani tentokrát nekoná.

Informace jsou čerpané především z článku No one's using Linux, claims Microsoft. Dále z článku Roberta Roblimo Millera z NewsForge 90 % Windows, 5 % Mac, 5 % Linux? Not true! a ze zprávy Gartner Group Linux Server Market Share: Where Will It Be in 2001 and How Will It Grow?.

Byl pro vás článek přínosný?