Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linux používá čím dál více uživatelů, těch aktivních je ale málo od Petr Maišaidr - Tak já s linuxem začínal u RHL 5.0....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 2. 2019 12:53

    Petr Maišaidr

    Tak já s linuxem začínal u RHL 5.0. Dalo se to tehdy nějak obskurně objednat ze států. Přišlo 6 červených CD s kloboukem a já koukal jako vůl, když se mi to povedlo nainstalovat na tu plečku co jsem tehdy měl. Vůbec to nevypadalo jako dnešní distra, žádné klikací instalátory, vše jen v příkazové řádce a v grafice "turbopascalu". Když naběhlo X, a v něm správce FWVM to bylo maso. Ale pořád to byla taková "hračka" pro nadšence. Časem jsem přešel na SuSE a těch krabicových verzí bylo požehnaně. Tam bylo dobře vidět, jak se Linux s každou další verzí mění a zdokonaluje. Hlavně jejich nástroj YaST to bylo pro BFU požehnání. Měl jsem štěstí, že můj kamarád pracoval právě v SuSE, takže veškeré problémy které jsem měl mi pomohl vyřešit. Tehdy to bylo asi nejlepší distro co jsem znal. Pak jsem začal smažit hry a tam mě linux dost zklamal. Přešel jsem na widle a několik let měl linux jenom ze setrvačnosti v dualbootu. Zapínal jsem ho dost málo, nebo spíš vůbec. Občas jsem vyzkoušel jiné distribuce abych je zase smazal a vrátil se k woknům. V té době byly aktuální Windows 98, ME a NT. Pak 2000 a pak XP. XP byly zpočátku šílené ale daly se vyladit a i když někdy spadly, dalo se s tím žít. Pak přisly Windows7. Podle mě nejlepší Windows, který kdy svět spatřil. Měl jsem tehdy nějakou multilicenci z ČVUT, když jsem pro FEL navrhoval tišťáky. Pak po nějaké době to napsalo, že je to nelegální kopie a konečná. Snažil jsem sehnat krabicovou verzi ale nebyla už ani v USA. Dala se pořídit už jen OEM a nebo s novým NTB, to jsem ale nechtěl. Koupil jsem si tedy krabicovku Win8 a doufal, že to bude aspoň trochu podobné. Nebylo. Ani update na 8.1 nic zásadního nezměnil. Jaká radost mě přepadla, když uvolnili zdarma update na verzi 10. Po update jsem zažil ještě větší zklamání, než tehdy u "předpotopního" linuxu před mnoha lety. To byla poslední kapka. Windows u mě skončily, nadobro. Někdy v roce 2012 jsem si koupil Macbook a tak jsem celou dobu měl skvělé srovnání Mac OS X vs Windows. A protože hry už dávno nehraju, tak nechápu, proč jsem o ty Windows tak pořád stál, když jsem měl celou dobu vedle Mac. Asi setrvačnost. Postupně jsem si našel alternativy a dneska mě v podstatě na Macu nic nelimituje. Zatím.
    Problém nastal s příchodem Mac OS Mojave. Už ho tam nenainstaluju, protože Macbook je už starý i když hardware stále plně dostačuje. Core i5, 4 GB RAM, 256GB SSD.... Takže s aktualizací je už také konec, což mě docela mrzí. No nic asi nastal čas na nový Mac a tenhle hodím do šrotu... Jen tak ze srandy jsem na něj nainstaloval Ubuntu a zase jsem čuměl jako vůl tenkrát na RedHat. Nejen, že se to nainstalovalo, ale ono to i fungovalo a dokonce i speciální klávesy na zvuk, jas a podsvícení klávesnice. To jsem fakt nečekal. Linux za ty roky ušel hodně dlouhou cestu a myslím, že na tom MACkovi pojede ještě hodně dlouho :)

  • 5. 2. 2019 17:07

    jm

    Nápodobně. Red Hat 5 se nicméně dal v Čechách (možná o něco později) koupit s českým překladem knihy Running Linux od Computer Pressu, trajdal jsem se pro něj tenkrát někam do Hodkoviček :)