Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linux používá čím dál více uživatelů, těch aktivních je ale málo od anonym - Linux na desktopu byl fajn. Ale jeho dny...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 2. 2019 13:53

    bez přezdívky

    Linux na desktopu byl fajn. Ale jeho dny jsou secteny.
    Ohromna roztristenost distribuci vedla jen k tomu, ze zadna nikdy nemohla konkurovat Windows.
    Doufal jsem, ze Ubuntu to zmeni. Bohuzel. (rozpolcenost (Unity) a propasnuta sance s Ubuntu phone!!!!!!!!)
    Prichazi cas kdy desktop az na vyjimky zanikne uplne. A tim myslim i Windows. Nahradi ho mobilni telefon a dokovaci stanice viz. Samsung Dex a podobne. V domacnostech i v korporatu. Microsoft mohl mit vse!!!....prisel o to. (Windows Mobile a Continuum)
    Co se rozjelo je Android. (linux, ze? :)..... ale chyba lavky!!!) Android uz kouka na zada........a my si zvykejme.....sprav­ne vyslovovat Zircon a Fuchsia........
    napady?

  • 6. 2. 2019 20:15

    RRŠ

    Troufnu si nesouhlasit.
    Mobily v dockinách se nejspíš neujmou, neb je to nepraktické. (Jak se ostatně přesvědčili i Ubuntisti...) Nicméně dnové klasického desktobu budou nejspíš brzy sečteni.Myslím, že svět spěje spíše k "chytrým zařízením", typu televize (ta velká obrazovka pro zábavu), audiosystémy (aby mi to hrálo, co chci poslouchat), mobily (na telefonování - vlastně videohovory), hodinky (abych věděli s kým si zrovna nechci telefonovat a jak mi přitom stoupnul tlak), brýle (abych měl informace hned před očima), tablety (když to chce víc než plochu mobilu), notebooky (protože na psaní je lepší klávesnice) a nejspíš ještě spousta dalšího "smetí okolo". Každé zařízení bude vlastně rozhraním k nějakému tomu počítači (nebo cloudu, chcete-li tomu tak říkat) a vlastně nikdo nebude nějaký ten "desktop" řešit.
    A za tím vším bude muset být nějaký nový operační systém, který už nebude operovat jen s několika málo CPU jádry, trochou paměti a malinko úložného prostoru, ale systém, který umožní efektivně všechna tahle rozhraní k člověkovské periferii efektivně spravovat a obsluhovat.
    A, kdo ví, třeba bude mít nějaké ty "kódové geny" i z Linuxu.

  • 7. 2. 2019 17:44

    Petr M

    Bez desktopu se můžeš leda tak bavit. V okamžiku, kdy chceš pracovat, jinou možnost než desktop nemáš. Ať seš doktor, právník, podnikatel, děláš vývoj nebo třeba sazbu knih.

    A bez těch "ynteligentních" vychytávek se dá docela dobře existovat. Vlastně jejich pravý smysl je jediný, prodat zbytečný odpadky frikulínům a pumpnout je tak o prachy. A jak se nasytí trh mobilů a tabletů, začnou lidem cpát hodinky. Jak bude mít každej houmlesák "chytrý cibule", začnou lidem cpát inteligentní brýle... A skončí to online prkýnkem na WC.

    Je potřeba rozlišovat, co potřebuješ a co ne, ne hned kupovat každou pitomost. Co potřebuju je mobil s možností volání a SMS + občas net (kvůli mapě, otvírací době, jízdnímu řádu,...). Na to stačí má devítiletá tlačítková Nokia. Pak rádio (zvuková kulisa + zdroj informací + dopravní info), to mám v autě i v mobilu. No a pak klasický PC - banka, maily, práce, bastlení,... S velkým monitorem, a tam se dají sjíždět i filmy. Zbytek si klidně odžiju offline...

  • 6. 2. 2019 21:49

    Petr M

    Zkus bez desktopu normálně pracovat. Spusť si třeba editor schémat, otevři si současně s tím tři PDFka s datasheeetama a QtOctave na výpočty. K tomu specifikaci v LO Write. A pak můžeš teoretizovat.