Hlavní navigace

LinuxExpo 2005: Business day

13. 4. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

LinuxExpo se již stalo poměrně tradiční akcí českých luhů a hájů. Asi vás tedy nepřekvapí, že jsme se zúčastnili i my.

Pro svou návštěvu jsme si vybrali právě business day. Jednak kvůli zajímavém programu, jednak proto, abyste si tuto reportáž přečetli ještě během konání veletrhu. Třeba to bude právě to, co vás přesvědčí vystrčit paty z domu a vydat se do hotelu Olympik.

Letošní ročník můžeme směle nazvat přelomovým. Nezměnila se ani tak celková koncepce akce, ale organizátoři se podle ohlasů z minulých ročníků rozhodli celou akci povýšit z komunitního setkání na prestižnější záležitost. Tomu odpovídá také načasování celého veletrhu. Termín je zasazen doprostřed týdne a akce je celkově zase o něco více zaměřená na přednáškovou část.

Z pochopitelných důvodů mě to znepokojilo a přemýšlel jsem, zda to negativně neovlivní návštěvnost. Komunitních návštěvníků obvykle bývá poměrně hodně a takový krok by mohl odradit řadu z nich od účasti. Ne každý má navíc možnost jen tak odjet někam na akci a ještě si kvůli tomu brát dovolenou.

Abych se dozvědel, jak to je, odchytil jsem si pořadatele Michala Fraňka a zeptal jsem se ho na jeho názor. Podle statistik a předregistrační databáze to vypadá velmi dobře a o přednášky je veliký zájem. Nejvíce prý o čtvrteční OpenOffice.org (250% překročení kapacity!), CZillu a Scribus. O návštěvníky tedy nebude nouze.

Ráno jsme tedy dorazili do hotelu Olympik s mírným předstihem. Byli jsme jistě v první desítce. U vchodu nás pozdravilo několik hezkých slečen a dostali jsme tašky se vstupními materiály. Mezi nimi byly kromě několika důležitých informačních letáků také Softwarové noviny, časopis Connect! a LinuxExpress.

Vstupní stánek

Pak jsme již vstoupili do sálu se stánky. Celkem zde za tři dny bude vystavovat více než 50 subjektů, takže v tomto ohledu se můžeme těšit na bohatý program. Pozdravili jsme se se známými lidmi, narychlo prošli (ještě ne zcela připravené) stánky a už jsme pospíchali na první přednášku. Celkem jich tu během Expa proběhne více než třicet. Při vstupu do sálu jsme prošli krátkou registrací, po které jsme dostali další tašku, tentokrát plnou informací o IBM.

Tom Boonen

Jako první si vzal slovo Tom Boonen, Linux Software Sales Manager z IBM, a hovořil o strategii pro Linux. Přestože na začátku upozornil na svůj rychlý anglický projev, myslím, že nebyl problém mu rozumět. Rozpovídal se především o nasazování, propagaci a vývoji na Linuxu. Byla to velmi zajímavá přednáška. Ucelená, skvěle připravená a poutavá. K zajímavým informacím z ní se dostanu dále.

Přednáškový sál

Další přednášku měl na starosti Milan Král, pSeries Sales Manager, opět z IBM. Pan Král přednášel o vlastnostech procesorů platformy Power, která je přímo optimalizovaná pro nasazení operačního systému Linux. Procesory jsou přimo nabity novými technologiemi a nabízejí vysoký výkon a spolehlivost. Přednáška byla vedena poměrně odborně, ale zároveň zajímavě. Velmi mě potěšily hluboké znalosti přednášejícího, který byl schopen odpovídat i na záludné technické dotazy, kterých bylo požehnaně.

Milan Král

Po druhé přednášce jsme se opět vydali do vystavovatelské části. V tu chvíli již bylo všechno v plném proudu, stánky byly naplněny, návštěvníci se proplétali uličkami a vystavovatelé vystavovali. Teprve teď jsme měli možnost si vše důkladně projít a porozhlédnout si každý stánek zvlášť. Paleta je velmi pestrá a kromě mnoha zajímavých komerčních vystavovatelů jsme narazili také na mnoho známých komunitních projektů.

Výstavní část

Návštěvník má možnost odnést si několik distribucí (Slax, DaNiX, Aurox, …), odborných časopisů, případně získat zajímavé informace nebo i zajímavě nakoupit. Rozhodně jsme se nenudili a myslím, že ani vy nebudete.

Čas se nachýlil a my jsme se vydali na připravenou tiskovou konferenci. Ta se konala v restauraci hotelu a měl na ní vystoupit Tom Boonen z IBM, kterého jsme již dnes viděli, a Greg Bogochwalski z Red Hat.

Po krátkém úvodu si vzal slovo Tom Boonen a ve zkratce novinářům zopakoval informace z ranní přednášky. Rekl, že v IT až 50 % investic směřuje do integrace. Ohromné peníze plynou do problému, který je s uzavřeným software téměř neřešitelný. Linux naproti tomu díky své flexibilitě tento problém velmi zjednodušuje a ulehčuje. Je to ale jen jeden z důvodů, proč jej IBM prosazuje. Dalším z nich je fakt, že si IBM zakládá na otevřených technologiích, které zjednodušují komunikaci, integraci a přinášejí lidem svobodu volby.

Pan Boonen se také zmínil o tom, že IBM Linux jen nevyužívá, ale také do něj samo vkládá své prostředky. Spolupracuje přímo s projekty Apache, Samba a dalšími. Zajímavou informací je také fakt, že v roce 2004 se IBM podařilo prodat více než milión linuxových serverů.

IBM je každopádně velkým hráčem na linuxovém trhu a jeho práce pomáhá nasazovat otevřený software do mnoha komerčních firem. Tom Boonen uvedl jako příklad Českou poštu. Vysvětlil, že nasazení Linuxu do reálného světa není jen snem, ale děje se právě teď.

Tisková konference

Poté se chopil mikrofonu Greg Bogochwalski z Red Hat a věnoval se strategii firmy. Ta má v současné době asi 850 zaměstnanců (z toho 150 v Evropě) a snaží se prosazovat otevřený model vývoje, použití standardů a volně šiřitelného software.

Trh s Linuxem podle něj v příštím roce dosáhne výše $7.4 miliard a Red Hat sám získá podíl asi $400 miliónů. Přesto podporuje otevřený software a sám podporuje nezávislý projekt Fedora, který mu na oplátku pomáhá vyvíjet a zkoušet nejnovější technologie.

Zajímavé jsou také informace o chystaných novinkách. Tou globální je prodloužení podpory pro Red Hat produkty, která nyní trvá celých sedm let. Nejzajímavější novinkou pro Českou republiku je chystané spuštění Red Hat hotline na konci roku 2005. Zákazníci tak budou mít k dispozici komplexní služby v češtině. Dalším projektem, který Red Hat podporuje, je program pro university. Tam se snaží naučit mladé lidi používat otevřené technologie budoucnosti.

Po přívalu zajímavých informací tisková konference skončila. Důležité ovšem je, že nastala naše chvíle a dostali jsme exkluzivní prostor pro rozhovor s Tomem Boonenem, který přineseme v blízké době. Myslím, že se máte na co těšit!

Doufám, že se vám zprostředkovaný pohled na první den LinuxExpo 2005 líbil a máte z něj stejně dobrý pocit jako já. Velmi zajímaví lidé, důležité projekty a spousta informací.

Máte možnost se zůčastnit ještě dnes nebo zítra. Dnes je na programu soubor přednášek věnovaný Silicon graphics s.r.o. a ve čtvrtek se můžete přijít podívat na přednášky Red Hat a blok věnovaný komunitním projektům. Přijdete-li ještě dnes, můžete navštívit také přednášky našeho kolegy Davida Špinara, které se budou týkat serverů DobrýWeb a Navrcholu.

root_podpora

Jen připomínám, že kompletní program a veškeré informace najdete na www.linuxexpo.cz.

Za fotografie děkuji Petru Grabrielovi (πG).

Navštívíte LinuxExpo 2005?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.