Hlavní navigace

LinuxExpo opět po roce

11. 4. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Opět po roce jsme navštívili největší českou konferenci a výstavu LinuxExpo. Pojďme se společně podívat, co všechno vám může letošní ročník nabídnout. Není toho málo.

Příjezd

První výstavní den byl již tradičně vyhrazen firemním zákazníkům a čekal nás proto takzvaný business day. Ráno jsme dorazili do hotelu Olympik už hodinu před oficiálním zahájením pro veřejnost, protože jsme se letos poprvé rozhodli využít vlastního prostoru, který nám byl organizátory nabídnut.

V sále probíhaly intenzivní přípravy, všichni vystavovatelé ladili, připravovali a vůbec prováděli poslední úpravy na stáncích. Kromě velkých firem dostaly již tradičně prostor i neziskové organizace a jednotlivci. V jednom ze stánků jsem tak zahlédl czilláky, kteří lepili loga Firefoxu a Thunderbirdu, na druhé straně Tomáš Matějíček bootoval na přineseném počítači poslední verzi svého Slaxe a o kus dál byli vidět taky členové DaNiX týmu.

LinuxExpo 1

My jsme se rozložili u připravených stolů a z přivezených krabic jsme vybalili naše věci. Po úspěchu, který jsme s butikem slavili na loňském OpenWeekendu, jsme se rozhodli, že budeme linuxové zboží prodávat i na LinuxExpu, na které chodí zase trochu jiná skupina návštěvníků. Po všechny tři výstavní dny si tedy můžete přijít k našemu stolu popovídat o Rootu a odnést si bez placení poštovného nějaké ty textilie.

Start

V devět hodin se oficiálně otevřely pomyslné brány výstaviště. Zpočátku začali návštěvníci přicházet jen váhavě, ale během hodinky jich přibylo. Každý příchozí byl u vchodu přivítán a dostal tašku plnou materiálů. Kromě letáků a brožurky s kompletním programem akce byly v tašce k nalezení také dva časopisy – Click! a LinuxExpres.

LinuxExpo 2

Uvnitř výstavního pavilonu na sebe bylo namačkáno několik desítek stánků plně obsazených firmami snažícími se představit jak hardwarová, tak i softwarová řešení postavená převážně na Linuxu nebo software pro Linux určeném.

LinuxExpo 3

Konferenční část byla věnována až do třinácté hodiny společnosti IBM, která je hlavním partnerem celého Expa a dostává proto svůj speciální příděl času. K vidění byla specializovaná řešení pochopitelně především pro firemní zákazníky.

Odpoledne

I odpolední konferenční program byl věnován především firemním zákazníkům, přestože mu nevévodilo IBM. Posluchači měli možnost se dozvědět například něco o zálohování a vlastní čas dostal i Sun Microsystems, jehož představitelé se věnovali pochopitelně systému OpenSolaris.

LinuxExpo 4

Výstavní část se k odpoledni naplnila mnohem větším množstvím návštěvníků. I jejich složení se výrazně změnilo, ubyly kravaty a objevilo se více triček a pohodových mikin. Pravděpodobně lidé, kteří opustili svá pracoviště, aby navštívili svou oblíbenou akci. U stánků se začalo zaujatě debatovat, pondělní nálada zatím neunavených vystavovatelů vytvářela příjemnou atmosféru. Zaznamenal jsem Tomáše Matějíčka, který na požádání jednoho kolemjdoucího naprogramoval novou funkci do Slaxe a také DaNiX tým, kterak se snaží předvádět nové funkce systému. Mezi obecenstvem se překvapivě mihlo i několik zástupkyň něžného pohlaví a o hezké hostesky nebyla nouze.

Open Government

Naprostou novinkou letošního LinuxExpa byla také samostatná konference Open Government, která proběhla v hotelu Čechie. Zájemci si mohli poslechnout přednášky na téma nasazení otevřeného software a otevřených formátů ve veřejné správě. Novou konferenci pořádalo ministerstvo informatiky společně s organizací OSS Alliance. Řeč byla o OpenOffice.org, produktech Mozilla a především o samotné problematice přechodu a využívání open source.

root_podpora

LinuxExpo 5

Konferenci zahájila ministryně informatiky Dana Bérová, kterou bylo možno zahlédnout i přímo na výstavní ploše v hotelu Olympik, kde se zajímala o místní projekty a nabízená řešení. Akce typu Open Government u nás zatím chyběla a má jistě své opodstatnění. Pokud se z ní stane tradiční konference, mohla by pomoci v prosazení myšlenky open-source v širším měřítku.

Slovo závěrem

Pokud jste se ještě na LinuxExpu nezastavili, máte ještě celý dnešní a zítřejší den na to, abyste to napravili. Čeká vás několik desítek stánků, hromada přednášek a především zajímaví lidé, které třeba znáte jen přes internet jako autory projektů, které denně používáte. Určitě si nenechte ujít příležitost zúčastnit se této zajímavé akce.

LinuxExpo 6

Navštívíte LinuxExpo?

  • Už jsem byl.
    16 %
  • Jdu dneska.
    6 %
  • Zastavím se zítra.
    15 %
  • Ne, nenavštívím.
    63 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.