Hlavní navigace

Linuxová distribuce Solus se vrací, vyšlo Ubuntu 23.04 s GNOME 44

24. 4. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Solus Project
Vyšlo nové Ubuntu 23.04 s kódovým označením „Lunar Lobster“. Projekt Solus plánuje návrat po měsících nečinnosti. Vyšla Fedora 38 s plným přístupem k Flathubu. Firmware Libreboot přidává podporu pro starší notebooky.

Ubuntu 23.04 Lunar Lobster

K dispozici je vydání linuxové distribuce Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster“. Jedná se o vydání s krátkodobou podporou (devět měsíců), které přináší opravy chyb a aktualizace softwaru, jako je například linuxové jádro 6.2 nebo prostředí GNOME 44.

Toto vydání má přepracovaný instalátor s vylepšeným správcem diskových oddílů a novým vzhledem. Stáhnout si ho můžete tradičně jako ISO obraz pro 64bitovou architekturu.

Solus plánuje návrat

Projekt Solus se v posledních měsících potýkal s řadou problémů. Jeho webové stránky byly mimo provoz a několik týdnů zabrala reorganizace organizační struktury. Kromě toho nikdo neaktualizoval instalační média posledních 20 měsíců.

Nyní tým kolem Solus OS oznámil comeback. Solus OS je nezávislá, průběžně aktualizovaná linuxová distribuce postavená od nuly.

Solus 4.3

Fedora 38 s plným přístupem k Flathubu

Fedora Project oznámil vydání Fedory 38, nové verze své linuxové distribuce o týden dříve než bylo v plánu. Toto vydání přichází s linuxovým jádrem 6.2, ovladači Mesa 23.0 a prostředím GNOME 44.

K dispozici jsou i spiny s jinými prostředími mezi které nově přibyly Fedora Budgie a Fedora Sway. Zajímavou novinkou je zpřístupnění veškerého obsahu Flathubu včetně softwaru třetích stran.

Fedora 38Fedora 38

Libreboot přidává podporu pro starší notebooky

Libreboot je plně svobodná náhrada za proprietární firmware odvozený od projektu Coreboot. Nedávno oznámil přidání podpory pro deset let starý kompaktní počítač HP Elite 8200 PC. Nyní seznam podporovaných zařízení rozšířil i o notebook Dell Latitude E6400.

root_podpora

Jedná se o stroj z roku 2008 s procesorem Core 2 Duo, 2GB DDR2 paměti a 80GB pevným diskem, který se dá v bazaru sehnat za částku kolem dvou tisíc korun.V notebooku Dell Latitude E6400 je použit chipset Intel GM45 stejně jako Lenovo ThinkPad X200 a T400, které Libreboot taky podporuje.

Dell Latitude E6400Dell Latitude E6400

Nově vydáno

Miniaturní distribuce 4MLinux vyšla ve verzi 42.0. BigLinux, brazilská distribuce postavená na Kubuntu vyšla ve verzi 6.2.10. Od FreeBSD odvozený operační systém MidnightBSD je k dispozici ve verzi 2.2.8. Minimalistická distribuce běžící z paměti Tiny Core Linux oznámila vydání verze 14.0.

4MLinux 42.04MLinux 42.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.