Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Linuxový desktop není v krizi, jen klesá význam desktopu od qwerti - Ja sa pridám k názorom "starý desktop stačí"....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2019 12:44

    qwerti

    Ja sa pridám k názorom "starý desktop stačí". Doma máme "rodinné" PC z roku 2009 (i5 750 + 12GB RAM), ktoré slúži hlavne pre Firefox a prehrávanie film/video a až na prehrávanie 4k videa z mobilu nás nijak neobmedzuje. 4k video snáď vyrieši nová GPU za pár eur.

    Čo sa týka "pracovného desktopu" ja by som uvítal funkčné riešenie pre univerálne pripojenie mobilu ku klávesnici, myši a monitoru. Telefón pripojím do nejakého USB docku a k nemu pripojím periférie.

    Nemusím so sebou do roboty ťahať notebook, maily a web vybavím priamo "z mobilu" a pre náročnejšiu robotu sa pripojím do VPN a potom cez RDP (alebo niečo podobné) k virtuálnemu desktopu, kde budem mať potrebný výkon.

    Tu vidím "problém" linuxového desktopu v "zaostávaní" v oblasti protokolov pre pripojenie k vzdialenej ploche. Skúšal som VNC, NX aj X2go. Ale Microsoft RDS funguje výraznej lepšie (odozva, kvalita zobrazenia). Trochu ma zaráža, že nik "v komunite" toto nerieši, ale možno som len niečo prehliadol - a môžno o to medzi požívateľmi nie je záujem.

  • 5. 3. 2019 13:32

    Miroslav Šilhavý

    Tu vidím "problém" linuxového desktopu v "zaostávaní" v oblasti protokolov pre pripojenie k vzdialenej ploche. Skúšal som VNC, NX aj X2go. Ale Microsoft RDS funguje výraznej lepšie (odozva, kvalita zobrazenia). Trochu ma zaráža, že nik "v komunite" toto nerieši, ale možno som len niečo prehliadol - a môžno o to medzi požívateľmi nie je záujem.

    Ona se zde spíš míjí poptávka a nabídka. Linux je pracovním prostředím, když už, tak pro znalé uživatele, řekněme, profesionály. Pro ně není aplikace vzdálené plochy tak životně nutná, poradí si jinými způsoby. Na nouzové připojení pak VNC apod. stačí.

    Na Windows daleko víc uživatelé tlačí na plnohodnotnou práci. Mají ku příkladu terminálový server od zaměstnavatele. Zaměstnavatel tím umožňuje home office, ale omezí riziko (nechtěného) úniku dat, zlepší auditovatelnost přístupů atd. atd. V ten moment je ale odezva kruciální. Při práci na dálku přes celou obrazovku pak uživatel vyžaduje, aby fungoval tisk, aby se přehrával zvuk, dokonce fungovalo i video.

    No a pak si to porovnejte. Zastoupení linuxu na desktopu není velké. Devízou je často to, že "je zadarmo". Proti tomu Microsoft, který z každé Remote Desktop Services CAL vybere cca 4000 Kč (řekněme, jednou za šest let, ať nežeru). Proti sobě pak stojí projekty s finanční dotací nula, případně s nějakým akademickým grantem, a gigant, s vybranými miliony, ze kterých stačí uvolnit jen maličko na vývoj.

    V této oblasti prostě Linux nemůže smysluplně konkurovat, neumí vybrat stejné peníze (není ani kdo by je vybíral).

  • 5. 3. 2019 14:30

    regine

    Dělal jsem na velkém systému s Linux (utajovaný). Princip JE placení (přijmu peněz) za SLUŽBY (kampak kráčí MS?). Platili jsme v desítkách milionů ročně. Mohu jen říci, dva dodavatele HP a SGI (SLES). Proto největšími přispěvovately do Open-Source jsou právě tyto velké korporace.

  • 5. 3. 2019 14:43

    Jiří Eischmann

    Pro Linux existuje SPICE, je dostatečně rychlý, umí USB redirection apod. Pamatuji se, že jsme přes to zkoušeli pouštět video a hrát hry na systému, který byl v datacentru v jiné lokalitě, a běželo to pěkně.

  • 5. 3. 2019 15:04

    Karel Hudaň (neregistrovaný)

    A jak to s tím protokolem je v praxi?
    Já se s ním potkávám jenom u KVM a mám zafixováno, že neumí něco takového jako vytvořit Terminálový server. Je tomu tak, nebo jsem někde zaspal?

  • 5. 3. 2019 19:48

    Jiří Eischmann

    V praxi se používá převážně právě nad KVM. Nicméně existuje i Xspice, který výstup X posílá po síti přes SPICE, pak to může fungovat i pro vzdálenou obrazovku fyzického stroje. Jak je to s TS, netuším.

  • 5. 3. 2019 15:12

    Karel Hudaň (neregistrovaný)

    Co mám vtipnou zkušenost, tak RDP mi nejlépe (nejrychleji) fungovalo když jsem jej používal jako xrdp server:
    U klienta mi běží MS Terminal Server a také xrdp nad XUbuntu. A na obou platformách jsem si zkoušel jak rychle přenášejí pomocí YouTube. K mému velkému překvapení to vyhrálo to Xubuntu. Obraz ve FullHD plynulý, zvuk neztrácel synchronizaci, prostě jsem čučel.

    Takže ano, RDP je fajn a nejfajnovější je, že se dá používat i na Linuxovém stroji jako server.

  • 6. 3. 2019 11:55

    bhy

    Nerad se zastávám Microsoftu, ale síla RDP je jinde než v přenosu videa z YouTube, kde už není moc co dál optimalizovat. Když se člověk připojuje vzdáleně k počítači s Windows z jiného počítače s Windows, jsou tam různé optimalizace na úrovni API Windows a je to znatelně svižnější, než když se k Windows připojíte z Linuxu, kdy se to všechno přenáší jako bitmapa. Možná by to šlo nějak propojit s Wine, ale nevím o tom, že by na tom někdo pracoval.