Hlavní navigace

Low-end SMP (4) - co, kde a za kolik

28. 2. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V dnešní části seriálu se podíváme na to, jaký SMP počítač vlastně můžeme sehnat. A také uvedu některé praktické rady při upgrade na SMP.
Co se koupit nevyplatí

Patrně už neseženete SMP základní desku pro procesory 486 a Pentium. Procesory i486 neobsahovaly APIC hardware, který je používán pro běh více procesorů. Proto je každý SMP počítač i486 víceméně nestandardní „exot“, který byl vždy vyráběn spíše v kusových, než sériových objemech.

To už nebyla pravda u procesorů Pentium. Ty byly na SMP připravené poměrně slušně. Jejich součástí byla jak APIC, tak i ostatní prvky SMP, zejména protokol MESI, který u  víceprocesorových počítačů zajišťuje konzistenci cache pamětí. Jenom je nutné dát pozor na různé verze procesorů Pentium, protože některé varianty můžou být „odlehčené“ právě o SMP. Totéž platí o procesorech firem AMD, Cyrix, aj., které nelze provozovat v SMP sestavách vůbec. Pokud máte možnost levně koupit SMP základní desku s procesory Pentium, například jako zbytek po upgrade nějakého serveru pořízeného za šesticifernou částku, někdy před šesti lety, tak vám doporučuji tento nákup pečlivě zvážit. Výkon procesorů Pentium je dnes považován za poměrně malý a jako takový nejde efektivně znásobit ani ve víceprocesorových sestavách. S největší pravděpodobností postavíte za srovnatelné peníze rychlejší počítač s jediným procesorem šesté generace. Pokud se přesto rozhodnete SMP počítač Pentium koupit, tak se alespoň přesvědčte, že každý procesor má svou vlastní L2 cache. Levnější SMP modely měly totiž sdílenou L2 cache, která byla příčinou jejich nízkého výkonu.

Poměrně vzácné, byť stále ještě dostupné, jsou základní desky pro procesory Pentium Pro. Tyto procesory byly často nasazovány do SMP konfigurací, kde podávaly lepší výkon než procesory Pentium, zejména díky rychlé integrované L2 cache. V dnešní době může být investice do SMP systému Pentium Pro, stále ještě zajímavá, ačkoliv se nedají očekávat další možnosti zvýšení výkonu, zejména díky použití poměrně nestandardního umístění procesoru v patici  Socket8. Vedle toho mnoho desek s PentiemPro neobsahuje dnes běžné prvky, např. paměti SDRAM, ATX, USB, UltraDMA, AGP, hw. monitoring, aj. Naopak potěšující bývá častá přítomnost integrovaného SCSI řadiče.
 

Co se koupit dá

Mnohem lepší volbou může proto být některá ze SMP desek se Slotem1. Takovou desku je možné osadit maximálně dvěma procesory Pentium II, Pentium III a v určitých případech i Celeron. Základní desky jsou založené na čipových sadách Intel 440LX nebo 440BX. Nejvýznamnější odlišností BX od LX je podpora 100 MHz systémové sběrnice, která je nezbytná pro běh novějších procesorů Pentium II a III. Mezi kvalitní a osvědčené výrobce dvouprocesorových základních desek se Slotem1 patří Gigabyte, Soyo a Asus. Pak je tu firma Intel např. se svou řadou Nightshade. Těmto a vlastně deskám od Intelu vůbec se však doporučuji spíše vyhnout.

Pro movité zájemce o SMP jsou tu základní desky pro procesory Intel Pentium II/III Xeon. Jsou stavěny takřka výhradně firmou Intel na bázi čipových sad 440GX a 440NX. Procesory Xeon mají objemnou L2 cache, která jim pomáhá podávat špičkový výkon zejména v serverech s převahou I/O operací. V oblasti pracovních stanic je však může výborně zastoupit i některý z levnějších procesorů Pentium II a III.

Low-end oblasti dnes vládne procesor Intel Celeron. Je k dispozici ve dvou provedeních. Slot1, který je podobný Pentiu II a Socket370, který zase hodně připomíná původní Pentium. Původním záměrem jejich výrobce – Intelu – bylo neumožnit provozování SMP počítačů založených na Celeronech. Proto se Celerony prodávají s vypnutou podporou SMP. Relativní příbuznost čipu s čipem Pentium II však umožňuje dodatečnou úpravu procesorového pouzdra tak, že ho pak lze použít i ve dvouprocesorových sestavách. Tuto modifikaci, která se neobejde bez letování a jemné mechaniky, však lze doporučit jen technicky velmi zdatným jedincům.
Ostatní budou muset koupit Celerony v provedení Socket370 a použít některou z redukcí na Slot1, která umožňuje SMP. Potom je lze použít v téměř libovolné SMP desce určené pro procesory Pentium II/III.

Pak je tu jiná, avšak zdaleka nejlepší varianta. Taiwanský výrobce (nejen) základních desek – Abit, který je komunitou svých uživatelů zbožňován pro svůj, mírně řečeno, vlažný přístup ke standardům Intelu, navrhl a prodává základní desku Abit BP6. Tato deska umožňuje přímou instalaci dvou celeronů v provedení Socket 370 a jejich provozu bez jakékoliv modifikace. Aby výrobce zachoval dobré vztahy s Intelem, tak je SMP podpora na této desce formálně uvedena jako „for testing only“. Za klad je možné považovat i fakt, že deska je k dispozici za slušnou cenu (asi 5000 Kč). Uživatel toužící po levném SMP systému může jen zatleskat tomuto v pravdě „linuxovému“ přístupu Abitu a sledovat další kroky této smělé firmy (Nejnověji též její vlastní linuxovou distribuci Gentus).
 

Kde se to dá koupit

SMP hardware nepatří do běžné nabídky prodejců počítačů. Nepochybně za to může i ten fakt, že Windows 9×, které jsou dnes (bohužel) hlavním dodávaným operačním systémem, SMP nepodporují. Proto potencionálním zájemcům o dvouprocesorovou základní desku nezbyde, než se poohlédnout po lépe zásobených velkoobchodech.

Aniž bych chtěl dělat komukoliv reklamu, musím říci, že mám dobrou osobní zkušenost s elektronickým obchodem Euroshop. Mají poměrně širokou nabídku a velmi dobré dodací lhůty. Je možné připlatit si i za kombinaci procesorů Celeron 366 s ověřenou přetaktovatelností na 550 MHz. K vybraným SMP kombinacím dodávají i betaverzi Win2k (proč ne Linux ?!).

V případě desek Abit můžete zkusit i některého distributora Abitu např. firmu Levi.

Co se týče starších desek pro Pentia (Pro), tak jste odkázáni takřka výhradně na použité modely. Doporučuji pročítat inzeráty, nebo zkusit některou z Internetových aukcí.

Na co si dát pozor, pokud si budete SMP stavět na koleni

Mnohem menší problémy budete mít s nákupem procesorů. Je možné použít běžné procesory, které dnes seženete na každém rohu. Ačkoliv je principiálně možné provozovat dva různě rychlé procesory, např. Celeron 400 a 500, nebo dokonce dva různé procesory, např. Celeron a Pentium II, tak doporučuji nezadělávat si na problémy a koupit dva stejné kousky, pokud možno i ze stejné série.

Pokud budete provádět upgrade, doporučuji ověřit si, že výkon vašeho stávajícího napájecího zdroje je vhodně dimenzován. Zdánlivě dostatečný 200W zdroj z běžné ATX skříně, může rychle podlehnout náporu dvou procesorů, arzenálu rozšiřujících karet a pevných disků.

CS24_early

Takřka všechny víceprocesorové základní desky mívají větší rozměry než jednoprocesorové. Je dobré přesvědčit se, jestli se vejdou právě do té vaší skříně. Tím jsou proslulé právě zmíněné desky od Intelu. Ne náhodou většina SMP počítačů, které jsem viděl byla v provedení tower.

Problémy s chlazením mají i některé jednoprocesorové stroje. Dvě CPU vyzařují dvojnásobné množství tepla, a proto není od věci koupit si lepší chladič než ten, který se běžně dodává k boxovaným procesorům. Na povrchu procesoru by měla být v každém případě nanesena tepelně vodivá pasta. Při dvouprocesorových sestavách se doporučuje nezapomenout ani na chlazení čipové sady. Důležitý je i odvod tepla ze skříně. Někteří hardcore uživatelé nechávají své SMP desktopy trvale otevřené…

Seriál: Low-end SMP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku