Hlavní navigace

MAC OS X je taky unix (9): Organizační aplikace

14. 7. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešním dílu seriálu o Mac OS X se podíváme na organizační schopnosti Mac OS X, tedy na balík aplikací Mail, iCal a Address Book a na vyhledávací technologii Spotlight. Jako bonus na závěr nahlédneme do organizace PDF workflow v Preview.

Mac OS X v základu obsahuje užitečný balík tří navzájem propojených aplikací, které se vám starají o plánování vašeho kalendáře, mailové zprávy a adresář osob. Všechny tři velmi úzce spolupracují a jsou perfektně integrované s vyhledáváním Spotlight.

Mail

Za prozaickým názvem Mail se skrývá překvapivě mocný email a newsgroup klient. Do Mailu je samozřejmě zabudováno vyhledávání Spotlight včetně podpory tzv. Smart Mailbox. Kromě interakce s Address Bookem nabízí Mail i poměrně inteligentní zabudovaný spamový filtr, třídění zpráv do vláken podle předmětu a automatické zvýrazňování zpráv odlišnými barvami.

Mail

Celkově vzato není Mail nijak dechberoucí aplikace, ale je rychlý, skvěle propojený se zbytkem systému a umí vše, co můžete od podobného programu čekat.

iCal

Kalendářová aplikace s podporou časových zón, sdílení společného kalendáře více lidmi (například rozvrh uzávěrky spravovaný šéfredaktorem a čtený redaktory) a zobrazení více barevně odlišných kalendářů najednou. Samozřejmostí je spolupráce se zbytkem organizačních aplikací, a tedy možnost například najít všechny události, kterých se účastní pan Fiktiv Fiktivovič, kterého máme zaneseného v adresáři.

iCal

Address Book

Ačkoliv Address Book na první pohled vypadá jako jednoduchý telefonní seznam, opak je pravdou. Aplikace samotná je totiž pouze jakousi pomyslnou špičkou ledovce – adresářového frameworku a databáze, prostupujících celý systém. Kontakty jsou spravovány systémově i pro každého uživatele zvlášť (systémově mohou být umístěny kontakty na administrátora sítě atp.) a jsou přístupné přes AddressBook.fra­mework všem Cocoa a Carbon aplikacím.

Adress Book

Jak je vidět na obrázku, interface Address Booku je jednoduchý a přehledný, ale i tak program nabízí netušené funkce, zejména ve spojení s vyhledáváním.

Spotlight

V Mac OS X 10.4 Tiger byla představena vyhledávací technologie Spotlight založená na celodiskovém indexu souborů, jejich metadat a dokonce i obsahu. Tento index je vytvářen automaticky na velmi nízké úrovni (části jsou zabudovány dokonce na úrovni souborového systému HFS+) a uživatele nijak nezpomaluje. Hledání čehokoliv v systému je tedy velmi rychlé a doslova v několika vteřinách je možné najít podle jednoho nebo dvou slov na disku absolutně cokoliv. Spotlight vyhledává uvnitř PDF dokumentů, v .DOC, v kalendáři, v emailových zprávách nebo dokonce i v System Preferences. Samozřejmě je rozšiřitelný pomocí pluginů, se kterými se pro Spotlight stane čitelný i obsah například OpenOffice.org dokumentů nebo 3D scén v Maye.

Spotlight1

Jak je vidět na obrázku, je Spotlight přístupné kdekoliv v systému skrze ikonku v panelu. Malé vyhledávací políčko s lupou skrývá netušenou sílu a po napsání prvního písmene hledaného výrazu už začne zobrazovat první výsledky. Tato nabídka je samozřejmě přístupná i přes globální klávesovou zkratku a ovladatelná klávesnicí. Pokud je výsledků moc a chceme je více roztřídit, je možné nechat si zobrazit větší okno.

Spotlight2

Zde lze nalezené položky dále třídit, filtrovat a přidávat nebo ubírat podmínky vyhledávání. S těmi se pojí třetí zajímavá vlastnot Spotlight, tzv Smart Folders. Ty je možné tvořit jako normální složky, které místo souborů obsahují uložené výsledky hledání – samozřejmě neustále aktualizované. Smart Folders se dají nastavit na celou řadu podmínek, například na velikost souboru, obsah komentáře nebo klidně i barevný model použitý v obrázku (RGB, LAB nebo CMYK). Koncept Smart Folders je použit i v jednotlivých aplikacích, jako třeba Smart Mailbox v Mailu, Smart Playlist v iTunes nebo Smart Album v iPhoto.

CS24_early

Preview

Zabudovaný prohlížeč obrázků v Mac OS X. Umí prohlížet jednotlivé obrázky nebo celé adresáře, tvořit slideshow i jednoduše upravovat jas, kontrast atp. My se ale raději zaměříme na podporu PDF v Preview. Program vykresluje PDF dokumenty pomocí Quartz 2D a podporuje prakticky veškerý možný obsah včetně elementů dosud nezahrnutých v samotném Adobe Readeru. Preview pochopitelně obsahuje kvalitní OCR technologii a umí velmi rychle v PDF dokumentech vyhledávat – i v těch naskenovaných.

Preview

V aplikaci jsou navíc přítomny nástroje pro snadné označení části dokumentu komentářem nebo červeným kroužkem, což usnadňuje práci, pokud na jednom dokumentu pracuje více lidí. Ovšemže tyto komentáře nejsou uloženy do dokumentu samotného, ale do speciální vrstvy pro ně určené, ze které jdou potom pochopitelně i mazat. Samozřejmostí je plná kompatibilita s komentářovým systémem Adobe Acrobatu.

Byl pro vás článek přínosný?