Hlavní navigace

Mandriva Linux 2010: instalační a uživatelská příručka

27. 1. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ivan Bíbr se svým týmem připravil patnáctou knihu o linuxové distribuci Mandriva. Tentokrát se jedná o verzi pro rok 2010 a kromě výborného čtení v knize naleznete také 27 GB dat pro pohodlnou instalaci celého systému včetně mnoha aplikací. Jaká je nová kniha Ivana Bíbra? Stojí za to si ji koupit?

Ivan Bíbr připravuje už mnoho let pro české čtenáře kvalitní linuxovou literaturu. Nedávno jsme psali o praktické příručce pro Ubuntu 9.10, což je v pořadí třetí Ivanova kniha o Ubuntu. Tradiční oblastí autorského týmu je ale linuxová distribuce Mandriva, o které u nás vzniklo už neuvěřitelných patnáct knih. Posledním přírůstkem je Mandriva Linux 2010 CZ, instalační a uživatelská příručka.

První kniha z této edice vyšla už v roce 2003 a měla skromných 56 stran. Za sedm let ale obsah výrazně narostl a dnes kniha váží 830 g a obsahuje více než 400 stran textu, obrázků, tipů a postupů.

Kniha je rozdělená do třinácti velkých částí: Úvod, Před instalací, Instalujeme, První start systému, Základy práce v Linuxu a KDE4, Pracovní prostředí GNOME, Mandriva Linux na notebooku, Vybrané linuxové aplikace, Nastavení systému, Správa softwaru, Základy práce v příkazové řádce, Praktické návody a FAQ.

Mandriva 2010

V úvodní části je čtenář seznámen především se změnami, které se udály od předchozí verze Mandrivy. Tím nejdůležitějším je pravděpodobně odstranění KDE3 z repositářů, takže Mandriva je teď plně na KDE4. Následuje podrobná instalační příručka, uživatel je podrobně proveden všemi kroky instalace, kniha vysvětluje také rozdělení oddílů pro dualboot, výběr konkrétních balíčků a volbu prostředí – především KDE a GNOME. Součástí kapitoly jsou i upozornění na různé chyby, jako například na tu v instalátoru, která dočasně znepřístupní domovský adresář uživatele. V knize je samozřejmě uveden postup nápravy.

Následující kapitola provede čtenáře prvním spuštěním systému, vysvětlí mu přihlašování, vypínání systému a základní pohyb v systému včetně úvodní aktualizace právě nainstalované Mandrivy. Další dvě rozsáhlé kapitoly se zabývají KDE a GNOME. Je zde vysvětleno vše podstatné od základních grafických a ovládacích prvků až po konfiguraci rozhraní a základní aplikace pro správu souborů a podobně.

Kapitola o noteboocích se věnuje především odlišnostem v použití systému na malých displejích, použití externího monitoru (projektoru) a speciální aplikací pro netbooky Eee. Prostor je také věnován šetření energie a monitoringu teploty uvnitř počítače.

Další velká část knihy se zabývá konkrétními aplikacemi, které se hodí průměrnému uživateli. Zevrubně popsány jsou aplikace OpenOffice.org, prohlížeč Firefox, poštovní klienti Kontact a Evolution, přehrávač videa SMPlayer a mnohé další. Programy jsou rozděleny podle činností, které s nimi je možné vykonávat. Pokud tedy uživatel hledá informace o vypalování DVD, jednoduše se dopátrá konkrétních aplikací.

V kapitolách Nastavení systému a Správa softwaru se uživatel dozví jak konfigurovat hardware, spravovat síť, používat tiskárny a podobně. Softwarová kapitola se pochopitelně zabývá především balíčkovacím systémem, zdroji balíčků a jejich instalací.

Poslední kapitola Praktické návody a FAQ je určena především všem uživatelům, kteří mají se systémem nějaký problém. Dozví se zde, jak funguje tlačítko Start, proč se jejich disk nejmenuje C:, kde nalézt Total Commander, nebo jak nastavit myš pro leváka. Odpovědi jsou obvykle poměrně krátké a jdou přímo k jádru věci. Žádné podstatné téma nebylo vynecháno.

Z textu je jasné, že knihu psal velmi zkušený autorský tým, vše je doplněno o praktické rady a zkušenosti, každý postup je demonstrován na mnoha obrázcích, aby se i začátečník zorientoval a neztratil se.

CS24_early

Knihu ocení jak začátečník, který v ní najde vše potřebné pro začátky s Mandrivou, tak i zkušený uživatel, který ocení informace o novinkách a změnách, ale i čtyři DVD plná software. Ta obsahují instalaci pro 32 i 64 bitů a také hromadu doplňkového software jako Adobe Reader, Skype, Opera, Google Chrome a další. Uživatel je tak nemusí stahovat z internetu a vše má připraveno.

Osobně považuji edici o distribuci Mandriva za nejpovedenější linuxové čtení u nás. Díky výraznému přesahu jej ocení také uživatelé ostatních distribucí, kteří zde najdou popis mnoha aplikací, grafických prostředí a řešení problémů, které se netýkají jen Mandrivy.

Informace o knize

  • Název: Mandriva Linux 2010 CZ
  • Podtitul: Instalační a uživatelská příručka
  • Autor: Ivan Bíbr a kolektiv
  • Vazba: brožovaná
  • Počet stran: 432 černobílých
  • Datum vydání: listopad 2009
  • Nakladatel: Computer Press
  • ISBN: 978–80–251–2825–1
  • Cena: 507 Kč, 21 €
Seriál: Knihovnička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.