Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mark Shuttleworth k situaci kolem Ubuntu, Wine 5.17 od klokan - Nemyslím, že Manjaro ani Mint jsou reálnou hrozbou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 9. 2020 2:58

    klokan

    Nemyslím, že Manjaro ani Mint jsou reálnou hrozbou pro Ubuntu. Že Ubuntu zesterilnělo je pravda a je pravda i to, že snaha honit každou chvíli nějakého jiného módního zajíce - tu cloud, tu IoT, tu WSL, atd... vedla celkem do nikam, akorát Ubuntu mezitím ztratilo nějakou koherentní vizi a solidní vedení. Pořád je to ale distribuce s nejlepší podporou hardware i (deskyopového) software, a rozhodně nejjistější volba pro laptopy a značkové počítače.

    Nevím, jestli do budoucna chytí Ubuntu druhý dech, nebo jestli ho čeká úpadek. V tom druhém případě mi připadá jako nejperspektivnější nástupce (a případně nové útočiště pro stávající uživatele) Fedora, která naopak v posledních letech přináší spoustu inovací a vyzařuje z ní ono "kouzlo", které mívalo Ubuntu.

  • 13. 9. 2020 9:39

    David Ježek

    Hrozbou určitě nejsou, žádná "distribuční válka" neprobíhá a ty tři jmenované jsou dostatečně odlišné. Nicméně já za sebe Markovi nevyčítám, že hledá, kde/jak Ubuntu monetizovat, protože živit to ze své kapsy donekonečna nemůže. A desktopové distro pro běžné uživatele je neuživí. Osobně ve Fedoře to kouzlo nevidím, za posledních 10+ let kdykoli jsem ji zkusil, tak jsem dospěl k závěru ve stylu "není to špatný, ale díky Bohu, že máme Ubuntu".

  • 13. 9. 2020 11:23

    qwertz345 (neregistrovaný)

    Jestli to třeba nebudet ím, že Ubuntu skutečně stojí na hliněných nohou. Na rozdíl od Fedory nebo OpenSUSE nemá fungující (tj. ziskový) business, který se doplňuje s komunitním vývojem - žádný RedHat nebo SLES tam prostě není. Skutečně rozšířených čistě komunitních distribucí potom zas tak hodně není a Ubuntu prostě nemá stejně silnou komunitu jako Debian (není na něm existenčně závislé?)

    Na závěr jeden smělý tip - až to M.S. přestane bavit pumpovat do toho peníze, zamíří Ubuntu směrem za Mandrake.

    13. 9. 2020, 11:24 editováno autorem komentáře