Hlavní navigace

Mathew Szulik z Red Hat software v americkém Senátu

17. 12. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nedávno avizované slyšení Mathewa Szulika z Red Hat software před výborem v americkém Senátu dopadlo zcela jinak, než kdo očekával. Mathew měl objasnit dopad návrhu Microsoftu na zbytek počítačového světa.

Měl objasnit, nakolik by dar vyrovnání s Microsoftem, a především dar Microsoftu, mohl ovlivnit trh. S podobným posláním se měli vyjádřit i další pozvaní, mezi nimi i šéf protimonopolního oddělení ministerstva spravedlnosti Charles James a profesor práv ze Stanfordovy University Lawrence Lessig. Tlustou čáru přes rozpočet všem udělal jeden ze senátorů (mj. zastánce zákazu laptopů na senátní půdě z roku 1997), senátor Byrd.

Slyšení započalo asi 10 minut po plánovaném začátku v 10.00 EST. Nicméně, aby se posečkalo na opozdilce, bylo slyšení ještě na několik minut odloženo. To je normální postup a nikoho nepřekvapil. Poté jednání započalo a zdárně pokračovalo, až senátor Byrd vylovil z paměti léta opomíjený a ignorovaný senátní předpis, který zakazuje senátnímu výborům, aby jejich schůze trvala déle než dvě hodiny, pokud je jednání velkého Senátu v chodu. Postarší senátor Byrd napsal o Senátu nejednu knihu, a proto mu jsou procedurální záležitosti velmi dobře známé. Toto nařízení však bylo z praktických důvodů po léta ignorováno. Je tedy přinejmenším poněkud podezřelé, že jej zrovna nyní senátor Byrd nejen připomněl, ale i použil. Jednání tak bylo v 11.30 ukončeno, neboť Byrd dál odmítl setrvat.

Výsledek je ten, že jednání bylo ukončeno, aniž by přizvaní mluvčí promluvili. Další slyšení před výborem se může uskutečnit nejdříve začátkem příštího roku. Předsedající pan Leahy tak nemůže jejich prohlášení zahrnout do zprávy pro soud. Vzhledem k tomu, že soudkyně Coleen Kollar-Kotelly je ve věci Microsoft vůči státu omezena časovým limitem, který jí ukládá povinnost rozhodnout do určitého data, dokázal senátor Byrd efektivně zabránit oficiálním námitkám proti nesmyslům v dokumentu o dohodě přítomných. Leahy totiž hodlal vznést jak námitky proti některým z bodů, tak i doplnit dosud zcela chybějící časové limity, které by určily Microsoftu, do kdy má co splnit. Jednání mělo být přínosné pro všechny pře s Microsoftem, tedy nejen žaloby státu versus Microsoft, ale i pře Microsoft versus devět států, které nepřistoupily na dohodu, a při Microsoft versus občané, která vyústila právě v nabídku vyrovnání ve výši jedné miliardy dolarů pro nejchudší školy.

Jakékoli rešení, které by naplnilo přání protimonopolního úřadu, se tak může zpozdit o několik let. Další slyšení se totiž bude moci konat nejdříve příští rok, a tedy nejspíše, vzhledem k časovým lhůtám, které mají soudci k dispozici, proběhne pozdě.

CS24_early

Sentor Byrd však zřejmě jen chtěl plnit dobře své povinnosti a zúčastnit se projednávání jistého zákona v hlavním sále Senátu. Avšak i když kvůli tomu znemožnil jednání výboru, projednávání onoho zákona stejně nestihl.

Více naleznete na Wired.
Aktuální dění sleduje i Linuxtoday. Najdete tam seznam čerstvých článků, které přinášejí nějaké podstatné informace.
Zde se můžete podepsat pod petici ve věci vyrovnání Microsoftu se soukromými žalobci (miliarda školám). Ta bude rozeslána všem zúčastněným a vyjadřuje nesouhlas s navrhovaným provedením odškodnění, které by příliš zvýhodňovalo Microsoft.

Byl pro vás článek přínosný?