Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Maxell AirStash A02: flashka s Wi-Fi a baterií od ez - Nechapu co konkretne maxell totalne hloupou krabickou za...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2012 0:55

    ez (neregistrovaný)

    Nechapu co konkretne maxell totalne hloupou krabickou za $120 sleduje. To ze baterie je na houby veci moc nepridava - byl by to vlastne jediny duvod proc podobnou vec koupit.

    Chapejte - Multifunkci USB thumb pc jsou v asii momentalne *velmi* tvrdy trh.
    Napriklad:

    http://liliputing.com/2012/09/ug802-rockchip-rk3066-android-mini-pc-priced-as-low-as-69.html

    Android4 @ Cortex-A9, 1GB RAM, 4GB lokalni SSD, uSD slot (bez karty! :), USB host port pro klavesnici, mys nebo hub. A hlavne - HDMI vystup.

    Toto zarizeni je v kategorii hi-end - $60, lowend a pionyr v oboru klicenkovych plastaku MK802/GoogleTV se da poridit uz kolem $50 a pak je tu samozrejme Raspberry, ktere je ale bohuzel prilis prerostle na tahani v kapse, nehlede na to ze beznadejne pomale na provoz ubuntu/android4.

  • 1. 11. 2012 16:21

    tdx (neregistrovaný)

    Raspberry a přerostlé do kapsy? Tedy nevím, jak velké máte kapsy, ale s rozumně navrženým casem se do kapsy v pohodě vměstná. Samozřejmě není velké jako USB stick, ale to ani nebylo záměrem tvůrců.

    Ubuntu jsem na něm netestoval, ale Debian jede v pohodě, a to včetně Xek. Z náročnějších aplikací jsem testoval jen Emacs, který naběhl víceméně stejně svižně jako na pomalejším stolním PC.

    Ale máte pravdu v tom, co jste spíš jen naznačil - budoucnost částečně směřuje k něčemu jakou jsou ony počítače s Androidem v podobě USB klíčenky.

  • 2. 11. 2012 19:48

    ez (neregistrovaný)

    Pokud na raspberry skutecne lze uspesne provozovat rozumny desktop, celkem by mne zajimal navod. Odezva na kliknuti v chromium --no-sandbox (nedejboze FF) po 3 vterinach nelze nazvat "PC".

    (mam verzi s 256MB RAM, a i s compcache je to bida a smrt).

    Raspberry prestava byt zajimave i jako settopbox protoze ma znacne problemy s demuxem .mkv nad 10Mbit. To cpu je proste moc slabe.

  • 3. 11. 2012 0:23

    tdx (neregistrovaný)

    Pokud budu mít o víkendu čas, zkusím přemazat SD kartu a nainstalovat Debian. Zatím dělám pokusy s Raspbmc. Co se pomalosti týče, nevím, zda jste zaznamenal tohle - http://www.raspberrypi.org/archives/2008.

    Nevím, jestli si uvědomujete, že Raspberry PI vůbec nebylo od začátku určeno k tomu, co od něj očekáváte. Jeho kouzlo spočívá nikoli v tom, že by snad mělo nahradit stolní PC, ale v tom, co vše se s ním dá dělat jiného. Stačí se jen podívat na domácí stránky projektu, aby byl člověk v obraze. Dokonce vychází časopis MagPi, kde se zájemce dozví spoustu informací.

  • 3. 11. 2012 17:04

    ez (neregistrovaný)

    Bohuzel pretaktovani funguje pouze do urcite miry (spikes). Na co narazim je ze kdyz si clovek priplati $12 za MK/UG808 krabicku, dostane navrch plastovy obal, kabely, 1GB RAM, interni ssd a wifi. A hlavne cpu co ma 4nasobny vykon a predinstalovany GoogleTV Android 4.1.

    Ten 700Mhz ARM11 v rPi je to same co se davalo do HTC Dream (T-Mobile G1). A vetsi rychlost z toho clovek bohuzel nevytriska. Da se sice kratkodobe pretaktovat na 1GHz, coz ale nic nemeni na faktu ze xbmc vyzaduje kontinualni vykon procesoru pro demux BD-ripu.

    Ma kritika vychazi z toho ze vlastnim jak pi, tak ug808. Vykonovy rozdil je propastny a cena je stejna v momente kdy clovek zapocte SSD a Wifi.

    Raspberry uz bohuzel preziva diky hype ktera byla minuly rok zaslouzena, bohuzel dnes mi to prijde jako banda gnu hipiku. O to ironictejsi je ze GPU ani na jedne z architektur otevrene neni (Broadcomi driver je pouhy loader blobu, stejne jako Mali-400MP na MK).

    Samozrejme z hlediska vyuky, coz byl jeden z puvodnich zameru projektu, je RPi nenahraditelne - to ze je k dispozici kopa gpio ma samozrejme hromadu vyuziti. Na community support ale nelze tolik sazet - nakonec vse sam vyresi trh. XBMC a Android4 (na RPi teda s velkou bolesti) jsou podporovany na obou architekturach. Viz

    http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=126995

  • 1. 11. 2012 16:58

    Jiří Macich ml.

    Raspberry Pi se určitě do kapsy vejde. Tedy pokud nejste krteček ze slavného večerníčku ;-) Ten měl kapsy vážně maličké. Kam by si chudinka dnes dal mobil.