Hlavní navigace

Microsoft zveřejnil specifikace doc, xls a ppt

19. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Microsoft je už mnoho let soustavně kritizován za to, že neumožňuje konkurentům nahlížet do specifikací souborových formátů, které používá. Situace se nyní změnila s otevřeným formátem Open XML a firma navíc po letech zveřejnila specifikace svých binárních formátů doc, xls a ppt. Dočkáme se svobody?

Binárně a za zamčenými dveřmi

Binární formáty společnosti Microsoft jsou noční můrou nejen všech uživatelů alternativních kancelářských balíků, ale také vývojářů rozličných aplikací. Microsoft tyto formáty využívá od devadesátých let minulého století, provádí do nich vlastní zásahy a nikdy nezveřejnil jejich specifikaci.

Vývojáři ostatních aplikací tak mají jedinou možnost – reverzní inženýrství. Velký kus práce v tomto směru odvedli lidé z projektu OpenOffice.org, který implementuje podstatnou část funkcí formátů, i když také ne všechny. Uživatelé se tak především u složitějších dokumentů mohou setkat s odlišným chováním, rozpadlým formátováním a dalšími problémy.

I přes neustálý tlak uživatelů, výhrůžky Evropské komise a pokuty od mnoha různých institucí a státních orgánů se Microsoftu až doposud dařilo držet oficiální specifikace pod pokličkou.

Změna jménem Open XML

Před časem se Microsoft rozhodl svůj postoj změnit a vytvořil nový formát Open XML, který se má stát v budoucnu otevřenou náhradou za zmíněné binární formáty. Firma se snaží svůj formát zařadit mezi ISO standardy a ačkoliv se mu to zatím příliš nedaří, stále věří ve svůj vlastní úspěch.

Kancelářský balík MS Office 2007 je na trhu rok a formát Open XML se už začíná postupně šířit. Ačkoliv zatím není jeho zastoupení na trhu nijak dramatická, stále častěji se s ním setkává i běžný uživatel.

Microsoft tak postupně opouští staré formáty a ty se v nových kancelářských balících už objevovat nebudou. Zřejmě proto se firma nyní rozhodla zveřejnit specifikace starých formátů.

Prosím, nahlédněte

V pátek 15. února 2008 se na webu Microsoftu skutečně objevily specifikace formátů Microsoft Word, Excel, PowerPoint a Drawing – tedy známých souborů s příponami doc, xls, xlsb a ppt.

Aktuálně vydávané specifikace pokrývají formáty používané od MS Office 97 až do aktuální verze 2007. I nejnovější balík totiž obsahuje podporu ukládání do binárních formátů, ačkoliv standardně již využívá Open XML.

Všechny specifikace jsou vydání pod Microsoft Open Specification Promise. To je dokument, ve kterém vám Microsoft mimo jiné slibuje, že vás nebude žalovat za využití těchto dokumentů.

Výsledkem tak je, že „kdokoliv může svobodně implementovat tyto specifikace ve své technologii, kódu či specifikaci“. Dříve bylo nutné kvůli těmto specifikacím podepsat s Microsoftem specializovanou licenci, což už nyní potřeba není.

To je samozřejmě dobrá zpráva pro všechny vývojáře, včetně těch, kteří vyvíjejí například OpenOffice.org, KOffice či jiné nástroje umožňující pracovat právě s binárními formáty společnosti Microsoft.

Uvítáte možnost otevřít bezchybně doc a další?

Pozdě? Ale přece!

Obecně je tento krok vítán, přestože někteří lidé Microsoft kritizují za to, že se k podobnému kroku neodhodlal už před lety, ale až teď, kdy vlastně binární souborové formáty opouští.

Filip Molčan, který se u nás angažuje v OpenOffice.org komunitě, k tomu na svém blogu napsal: „Microsoft se nám otevírá – rozhodl se tedy vyhovět a zpřístupnil „volně“ na svém webu dokumentaci binárních formátů. V roce 2008. V době, kdy se snaží prosazovat svůj nový formát OOXML. Neuvěřitelné. Není trochu pozdě?“

root_podpora

I přesto je však potřeba říct, že dokumentů ve „starých formátech“ je stále ještě velké množství. Google například indexuje téměř 22 milionů souborů doc, 4,5 milionů xls a 3,2 milionů ppt. Určitě tedy stojí za to implementace zavést či poopravit.

Tak či onak můžeme být spokojení – máme specifikace starých i nových formátů a v důsledku na tom vydělá především koncový uživatel. Bude mít onu kýženou možnost volby a otevřeme bez větších potíží vše, co k nám dorazí. Bude zase o důvod více nasadit Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.