Hlavní navigace

Mozilla M18 vs. Netscape 6

30. 11. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Srovnávat dva produkty, z nichž jeden vychází z toho druhého, dost dobře nejde. Netscape 6.0 bude vždy jen Mozillou M18 obalenou pár blbinkama a obsahující všechny její klady a bohužel i zápory. Přesto jsem se pokusil shrnout pár zkušeností a postřehů z používání obou a výsledek vidíte v tomto článku.

Pár dní před uvedením Netscapa 6.0 jsem definitivně přešel na používání Mozilly M18 jako hlavního browseru, protože starý (dobrý?) Netscape 4.7 se po upgradu na KDE 2 začal chovat dost podivně a vzhledem k tomu, že Mozilla už vypadá velmi dobře, odporoučel se NN 4.7 na zasloužený odpočinek.

Namlsán Mozillou, vrhl jsem se hned také na stahování nového Netscapa v domnění, že přinese ještě lepší výsledky a odstraní drobné nedostatky Mozilly. Jak to dopadlo posuďte sami.

Mozilla M18, skin Orbit
Mozilla M18, skin Orbit

Testoval jsem na počítači s procesorem PIII 350 MHz a 160 MB RAM.

První údaj pro srovnání, který se nabízí, je rychlost startu browseru – sám jsem byl, po zkušenostech s předchozími verzemi Mozilly, překvapen svižností obou. První start je pravda trochu pomalejší – Mozilla 7 sec. a NN6 10 sec., ale každé další spuštění již probíhalo u obou do 4 sec., což je podle mne velmi slušný výkon.
Co se týká paměťových nároků, tak jsou na tom podle TOPu oba browsery stejně.

Chybičky:
Browsení s vypnutými obrázky – nevím kolik lidí bude tento problém trápit, troufnu si odhadnout, že drtivá většina lidí grafiku nevypíná (nevěřili byste, jak je po vypnutí grafiky ten Internet najednou rychlý :)), ale pokud ji z nějakého důvodu vypnete, narazíte na problém, když si najednou budete na nějaké stránce chtít obrázky natáhnout. Položka „Show images“ je totiž stále neaktivní a použijete-li nad nenataženým obrázkem pravé myšítko a volbu „View image“, otevře se sice nové okno, ve kterém byste čekali onen obrázek, ale chyba lávky, grafiku máte zakázanou a to tak, že dokonale, neuvidíte nic. Čili nezbývá nic jiného, než absolvovat cestu „Edit – Preference – Advanced – Images – Accept all images – OK – Reload“, což je, jak jistě uznáte, celkem otravné.
Druhým problémem je, že se mi nepodařilo dostat na https stránky a co horšího, Netscape na nich „vytuhne“ a pomůže jen příkaz „kill“. Mozilla alespoň zůstane „naživu“. S wokení verzí Netscapa se údajně dá dostat bez problému i do Expandie, tak nevím, jestli mám smůlu jen já nebo je to problém celé linuxové verze. PSM znám, ale nějak se mi to v Mozille nepodařilo zprovoznit a Netscape by to už měl, pokud vím, obsahovat. Zkuste se k tomu vyjádřit v diskuzi pod článkem, pokud mne někdo přivede k řešení, budu moci opustit NN 4.7 definitivně :).
V Mozille nefungují odkazy doprostřed stránek – např. na cenik.htm#monitory. Údajně je však tato chyba již v nových nočních buildech opravena.

Netscape 6.0, skin Sky Pilot
Netscape 6.0, skin Sky Pilot

Vychytávky:
Zoom stránek, známý již s Opery, je velice užitečný, zvláště na stránkách, jejichž webmasteři si libují ve velikosti fontu 1, případně rovnou 4 pt a podobně.
Netscape 6.0 je pochopitelně obalen spoustou „blbinek“, navázaných na portál Netscapu. Takže pokud chcete zjistit např. kurs nějaké akcie, vyberete jen z rolovacího meníčka „Get a stock quote“, prohlížeč vám předepíše „quote“ a vyzve k doplnění zkratky akcie (např. NOK pro Nokia) a vy už jen stisknete Enter a vidíte, že jste zase o něco bohatší (chudší). Podobně lze hledat v shopech, shánět práci nebo získat zajímavé lokální informace (pochopitelně jen v USA – po zadání populárního ZIP kódu 90210 se opravdu dostanete k informacím z Los Angeles).
Netscape i Mozilla podporují vyhledávání pouhým zapsáním hledaného slova do adresního řádku a stisku tlačítka „Search“ – pozor, pokud stisknete „Enter“, budete hledat vyhledávačem Netscapa (u NN 6) nebo bude ke slovu doplněno www a .com (Mozilla), pokud ale stisknete tlačítko „Search“, budete hledat slovo na vyhledávači, který jste si určili v preferencích (u NN 6 se mi zdá výběr vyhledávačů lepší, to ale asi souvisí s marketingem Netscapa a dohodami s jednotlivými vyhledávači. Google je v obou :).
Poslední příjemnou funkcí, která mne zaujala, je možnost prohledávat vlastní bookmarky, což ocení zvláště všichni ti, kteří do bookmarků hází stránky bez ladu a skladu a pak si říkají „sakra, mám to určitě v bookmarkách, ale jak se to jmenovalo?“

CS24_early

Hodnocení:
Celkem logicky nelze očekávat, že mezi Mozillou a Netscapem najdete nějaké velké rozdíly. Netscape 6.0 je prostě Mozilla M18, včetně všech chyb, obalená některými funkcemi, které stejně využije minimum lidí. Je pro mne dost nepochopitelné, že Netscape byl vydán jako ostrá verze. Označení „beta, release candidate“ by mu myslím slušelo více. Tím nechci říct, že je NN6 špatný, jen se mi zatím nezdá úplně stoprocentní.
Nevím, co vedlo Netscape k tomuto trochu nešťastnému kroku a co si od něj slibuje. Jisté je to, že většinou byl NN6 přijat ve stylu „vypadá to dobře, má spousta dobrých věcí, ale …“. Hlavní problém vidím právě v té „ostré“ verzi, protože to psychologicky působí tak, že většina lidí není ochotna tolerovat chyby. Vezmu-li to podle sebe, vůbec mi nevadí, že mi spadne Mozilla, protože je to vývojová řada a používám jí s tímto rizikem, když mi ale spadne ostrá verze Netscapa, jsem mírně rozladěn, protože v ostré verzi prostě chyby být nemají.

Závěr:
Mě osobně se zdá Netscape trochu padavější a nějak mi více přirostla k srdci Mozilla. Pokud ale zatím nepoužíváte ani jeden z výše hodnocených browserů, můžu vám říct, že nešlápnete vedle, ať se rozhodnete pro Netscape či Mozillu. Mít na disku oba, je podle mne zbytečné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.