Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku MPlayer a MEncoder: enkódujeme od ldx - To jestli je nebo neni DivX samostatny format...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2005 11:45

    ldx (neregistrovaný)
    To jestli je nebo neni DivX samostatny format atd. bezneho uzivatele prd zajima :-( Pro neho je dulezity, jestli jim dvd player prehraje DVD vypalene na pocitaci a ktere jsou casto v te DivX verzi MPEG4... Zadruhe fourcc DIVX je urcite kompatibilnejsi pro prehravani v playerech nez v clanku doporucovana kombinace.
  • 29. 12. 2005 22:25

    Jakub (neregistrovaný)
    Informace v článku nejsou zavádějící, naopak se snaží o to, aby zavádějící nebyly, aby byly správné. A to je chvályhodné, protože je naprosto neuvěřitelné, kolik nepochopení a mýtů v této oblasti panuje a kolik škodlivých důsledků to má.

    Je blbost dělat bezplatnou reklamu irelevantní komerční firmě, produkující irelevantní komerční produkt (firma DivX z toho zmatení a neznalosti šikovně těží celá léta - je to jedna z hlavních příčin jejího úspěchu, podobně jako úspěch Microsoft Windows a Internet Exploreru je dán z velké části neznalostí a ignorací), a zastírat existenci maximálně relevantního a kvalitnějšího free software (a nazývat jej jménem irelevantního komerčního produktu, který pro náš systém ani není k dispozici) jenom proto, aby to laik pobral - je to totéž, jako formátu HTML nebo Firefoxu říkat "Microsoft Internet Eplorer" jenom proto, že je to nejznámější komerční produkt, který s HTML pracuje a laici jej znají, tak je nebudeme mást pravdou, bez ohledu na katastrofální následky takového lhaní. Je to taky jedna z příčin, proč je FFmpeg/libavcodec naprosto ignorován celým světem - ani jeho uživatelé většinou neví, že jej používají. Tyhle mýty open-source komunitě prokazatelně hodně škodí.

    Je rozdíl mezi psaním tak, aby to bylo srozumitelné (vynechání zbytečných detailů) a mezi psaním něčeho, co už není pravda. A to, že autor vysvětlil rozdíl mezi AVI/MPEG-4 a DivX bylo nutné pro to, aby mohl napsat pravdu (kterou by bez toho vysvětlení spousta lidí nepobrala) a nemusel psát nepravdu a bludy, jak je v článcích na toto téma letitou a nezdolnou tradicí.

    Takže říkat, že nemáme čtenáře mást správnými termíny, je trestuhodná ignorace.

    Samozřejmě změnu FOURCC autor zmínit mohl, to by bylo užitečné, i když se to netýká MPEG-4, ale hlavičky AVI souboru. DivX není verze MPEG-4, ale software (který je v Linuxu zcela irelevantní, nepoužívaný). V naprosté většině MPEG-4 DVD přehrávačů si přehraješ i video kódované kodekem XviD a leckdy i bez změny FOURCC.
  • 30. 12. 2005 7:55

    xSpiky (neregistrovaný)
    Mate naprostou pravdu, hlavne kdyz pomalu nejpouzivanejsi balik kodeku na windows
    je ffdshow a ten pouziva prave libavcodecs a xvid a jen to dava do obalky DirectShow aby se to dobre pouzivalo.

    viz.
    http://sourceforge.net/projects/ffdshow

    Jeste bych chtel uvest ze jiny kontajner (souborovy format) je treba matrjoska.
  • 30. 12. 2005 8:21

    xSpiky (neregistrovaný)
    Mel jsem podobny pocit a touhu sirit informace a tak jsem pred rokem napsal
    http://www.cdr.cz/a/12737
    spise pro uzivatele windows, jelikoz mi pripada ze je dulezite o takovych vecech psat na serverech ktere ctou i bezni uzivatele.
  • 31. 12. 2005 21:06

    ldx (neregistrovaný)
    Vase odborne vysvetleni je sice pekne, ale "tupa vetsina", o kterou pri prosazovani Open Source do sirsiho povedomi jde, tomu, co jste napsal, coby absolvent elektrofakulty nebo podobneho oboru, vubec nerozumi. Takze bych vam radil vratit se na zem. Tady jde o to, ze firma DivX dokaze MPEG-4 vcetne rozsireni jako QPel atd. prosazovat v komercnim pouziti, jako jsou videoeplayery a podobna masova zarizeni. Dokazete to pochopit?

    Takze, bud udelejte odborny clanek bez propagandy a diskutabilnich tvrzeni, anebo se pokuste vysvetlit principy Open Source multimedii a komunity kolem MPlayeru srozumitelnym jazykem. Verte mi, ze tenhle clanek krome lidi, kteri chodi na pravidelne na Root, nebude nikdo mit trpelivost precist. Timto stylem se efekt na vyvraceni "obecne oblibenych omylu" o kterych pisete, bude bohuzel blizit nule :-(
  • 1. 1. 2006 1:13

    Jakub (neregistrovaný)
    Jediná jiná správná možnost by byla rovnou napsat, že budeme kódovat MPEG-4 video pomocí knihovny libavcodec. Bez jakéhokoli dalšího vysvětlení. Což by laika odradilo úplně totálně - ten by si řekl, že ho zajímá DivX a ne nějaký MPEG-4 nebo nedejbože libavcodec (co to je libavcodec nebo FFmpeg? Laik ten název v životě neslyšel, protože jim pořád lidi jako vy lžou, že to je DivX).

    Takže jediná věc co se dala udělat pro to, aby se v článku vyhnulo lhaní se všemi jeho katastrofálními důsledky, bylo vysvětlit pojmy, které budeme dále používat.

    Jiná možnost není (kromě toho nepsat žádný článek).

    A vaše tvrzení o rozšířenosti v komerčním použití zásluhou DivX je stejná ignorace jako tvrzení, že Bill Gates je otcem internetu a bez Microsoftu by neexistoval rozšířený operační systém pro lidi. DivX léta těží právě z té absolutní neznalosti toho, co to vůbec DivX je (a že zdaleka není jediným produktem ve svém oboru - jenom se kvůli ignorantskému "Microsoft efektu" píše výhradně o něm a dokonce se i konkurenční produkty nazývají tímto jménem, které je mimochodem registrovanou známkou firmy DivX). Nebýt slavného jeména, daného historickým pozadím - de facto převzetím názvu bývalého "upirátěného" kodeku od Microsoftu, z čehož dodnes plyne jeho úspěch - klidně by jeho místo zaujaly jiné produkty (DivX ani kvalitativně nepatří ke špičce).

    Lidi, zejména v open source komunitě, mají celá léta pořád plnou pusu řečí o DivX, ale vůbec si neuvědomují, že vůbec, celá ta léta DivX nepoužívají, že používají úplně jiné produkty od jiných lidí. To je ta největší tragédie (v řadě distribucí jsou kvůli tomuto největšímu mýtu v počítačových dějinách i nesmyslné závislosti balíčků - závislost na DivX u programů, které DivX vůbec, ani volitelně, nepoužívají, protože prostě autoři balíčků jsou stejní ignoranti jako všichni ostatní a myslí si, že DivX je formát a navíc že k jeho přehrávání je potřeba nainstalovat DivX).

    Znalost těchto věcí je prostě naprosto zásadní a klíčová a jestli to někdo odmítá, je jeho právo odmítnout vzít pravdu na vědomí, ale pak nemá žádné morální právo nabádat autory článků, aby čtenářům lhali a dál se podíleli na těch obrovských škodách, které z tohoto letitého lhaní plynou. Takový dobrovolný ignorant může tak maximálně být zticha.
  • 12. 1. 2006 9:41

    ldx (neregistrovaný)
    Ve vasem geek pojeti plati ignorant = realista, proto ano, radeji zustanu "ignorantem". Krizacka tazeni proti komerci mam uz (nastesti) za sebou.
  • 12. 1. 2006 15:14

    Jakub (neregistrovaný)
    To není křižácké tažení proti komerci, ale prostá náprava něčeho, na co "ignoranti" (ale můžete je nazývat jak chcete) nemají žádné právo a čím prokazatelně hodně škodí. Nikdo nemá právo Firefoxu říkat Microsoft Internet Explorer a škody tím napáchané omlouvat tím, že je realista, který už má naštěstí křižácké tažení proti komerci za sebou. Takové chování by se dalo právem označit za nezodpovědnou lumpárnu.
  • 14. 1. 2006 21:14

    ldx (neregistrovaný)
    delat z nekterych lidi debily za pomoci prasive sofistiky vam zrejme dela velkou radost. Aspon pro mne jsou FF nebo M$ Explorer webovske prohlizece a samozrejme, ze si je nepletu... a pitomci co pisi kod pro Explorer a mysli si ze to je jediny prohlizec na svete, mi dost vadi. Mimochodem rika vam napriklad neco iniciativa anybrowser?
    Co se tyka vaseho nalepkovani useru divx, to ma k sireni osvety a pravdy asi tak daleko, jako tvrzeni Bushe o ukonceni valky v Iraku.
  • 14. 1. 2006 23:45

    Jakub (neregistrovaný)
    My si nerozumíme. Každý píšeme o něčem jiném. V tom to vězí. Já nebrojím proti uživatelům DivX, ale proti těm, kteří ho nepoužívají, ale tvrdí, že ano. Já brojím proti tomu, aby se čemukoli jinému než DivX říkalo DivX. A to je to, co se ve velkém celá léta děje a velmi to škodí. Zejména open-source komunitě a kvalitnějším open-source produktům. O kterých pořád zoufale mnoho lidí, kteří je používají, neví. Což je neuvěřitelně absurdní. A pořád mluví o tom, že to je DivX a že "přehrávají DivX", "kódují do formátu DivX" a podobně, přestože DivX vůbec nepoužívají a není to formát. A protože tohleto nepochopení je tak neuvěřitelně rozšířené (je to největší mýtus v počítačové historii), chválím autora článku, že to v úvodu vysvětlil, aby vůbec mohl v psaní pokračovat (jinak by řada čtenářů nepochopila, o čem píše). A brojím proti tomu, že proti tomuto chvályhodnému a velmi záslužnému počinu někdo protestuje.
  • 22. 12. 2006 11:38

    hanus (neregistrovaný)
    Zdravím, po přečtění flamem zavánějící diskuse :-) navrhuji napsání článku "Pravda o DivX", ale pozor, aby to pravda opravdu byla :-) Nejlépe konzultovat obsah, sehnat důvěryhodné podklady. Díky.
    T.H.