Hlavní navigace

MythTV aneb Linux na televizi v obýváku

5. 1. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tento článek je úvodem k něčemu, co by mohlo být shrnutím praktických, téměř pětiletých zkušeností s provozem MythTV multimediálního centra (HTPC). Úvod je svým zaměřením určen těm, kteří se s podobným systémem ještě nesetkali. Zaznamenávejte televizní pořady pomocí linuxového počítače. Jak na to?

Krátká charakteristika

MythTV

MythTV je balík software běžící (nejen) na Linuxu, určený k instalaci do počítače, nejlépe vyhrazeného pro multimediální účely, ideálně připojeného k obývákové TV a ovládaného jen pomocí dálkového ovladače.

MythTV je svobodný, široce konfigurovatelný a velmi mocný systém. Není jednoduché ho zkrotit, ale komu se to podaří, je odměněn vysvobozením z televizního otroctví, výrazně si zpříjemní svůj multimediální život a ještě se při tom ledacos nového v Linuxu přiučí.

Úvodem trocha historie

MythTV začal vyvíjet Isaac Richards z USA před skoro 8 roky. Jeho původní motivace byla jednoduchá – nebyl spokojený s rychlostí a použitelností digitálního set-top boxu od svého kabelového operátora (srovnejte u nás s UPC). Mohl si sice koupit TiVo (což je DVR, digitální video rekordér založený na Linuxu, pronajímaný za pravidelný měsíční poplatek), který v té době začínal frčet, ale chtěl něco víc než jen obyčejné video – chtěl taky webový prohlížeč, mailového klienta a pár dalších užitečných věcí – zkrátka propojit televizi, počítač a další domácí elektronická zařízení (telefony, herní konzole..) do jednoho mýtického univerzálního zařízení, o kterém se už tehdy hodně mluvilo.

MythTV

Pro koho je MythTV určen?

V době, kdy u nás kralovaly VHS videorekordéry, bylo nahrávání televizních pořadů na pevný disk počítače něco jako technologie Mužů v černém. V počítači totiž ve srovnání s páskovým zařízením nikdy nedošlo k nechtěnému přemáznutí jiné nahrávky, nebylo nutné hledat volnou kazetu či ji přetáčet za konec poslední nahrávky, taktéž programování toho, co se má nahrávat, bylo řádově jednodušší (díky EPG – elektronickému programovému průvodci) než na videorekordéru.

Dnes, když digitální TV signál pokrývá asi 190 % území naší republiky (100 % satelit + 90 % pozemní, kabel a IPTV nepočítaje), už tímto nikoho neohromíte. Moderní televize vyšší třídy, běžné set-top-boxy či ještě menší krabičky buďto rovnou obsahují harddisk (či SATA konektor a volné místo pro něj) nebo přinejmenším mají na sobě USB konektor, kam se dá jakýkoliv externí disk připojit. EPG už pro většinu běžné populace není jen neznámá zkratka (TLA), ale běžná věc, ve které si TV program prohlížejí, a pokud je v STB i disk, pak pomocí červeného tlačítka Rec(ord) nastavují programy k nahrání.

Time-shifting (zastavení živého vysílání, které je průběžně nahráváno, a pokračování od stejného či jiného místa v čase později) už taky není cizokrajná nadávka, ale obvyklý způsob, jak se vypořádat s 30 minutami reklam v běžném filmu na komerční TV stanici. K tomu obvykle tyto krabičky zvládají z připojeného disku přehrávat i MP3, fotky, někdy i některá videa. Má smysl v dnešní době stavět na stejnou práci celý počítač a ještě na něj něco instalovat a konfigurovat?

MythTV

Velmi málo selektivní/citlivý DVB-T tuner velikosti SCART konektoru za 700 Kč nabízí i nahrávání na externí USB disk – porovnejte s cenou a el. spotřebou kompletního PC pro MythTV.

Chci ukázat, že MythTV nabízí víc než hotová řešení a proto smysl má. Díky jeho modulární stavbě je samozřejmé nahrávat mnoho souběžných pořadů z několika TV kanálů či celých digitálních multiplexů naráz – stačí jednoduše do počítače přidat víc tunerů (nebo dokonce přidat více počítačů k sobě). Je víkendový večer a na ČT2, Nově a Z1 dávají ve stejnou dobu „dobré“ pořady? Které dva vynecháte? Přece žádný, není problém nahrávat všechny současně a sobotní noc příjemně prožít např. v restauraci s přáteli.

MythTV

Výběr nahrávek k přehrání

Chystáte se přejít spolu s únorovým startem ČT HD na HDTV? S MythTV stačí koupit HDTV tuner a je to. Také mu nikdy nedojde místo na disku, protože se dají nové ukládací prostory průběžně přidávat, případně si MythTV inteligentně místo sám uvolňuje mazáním starých nahrávek. Jste už unaveni přeskakováním televizních reklam ručně? MythTV je označí automaticky a sám je přeskočí, až budete nahraný pořad sledovat. Při dostatečně výkonném hardware (řekněme procesor taktovaný na alespoň 2 GHz) dokáže reklamy ve vysílání v standardním rozlišení stíhat značkovat v reálném čase, takže si je můžete dovolit automaticky přeskakovat i při živém sledování TV. A máte-li málo místa na disku, MythTV umí sám reklamy i vystříhat a zahodit a výslednou zkrácenou nahrávku překódovat do MPEG4, čímž ušetří pořádný kus místa.

MythTV

Seznam naplánovaných nahrávání pro nejbližší dny

A když se geekovi podaří, že jeho život obohatí přítelkyně, případně manželka, se kterou navíc časem dorazí i kupa dětí? V takovém případě MythTV teprve ukáže svou sílu: automatické nahrávání TV seriálů (už nikdy nezmeškají svůj Večerníček), přehrávání více pořadů naráz na různých přístrojích rozházených po celém bytě či domě (ustávají hádky, kdo se kdy a na co bude dívat), systém rodičovských oprávnění, aby mladší neviděli pořady určené starším, pokročilé možnosti vyhledávání i budoucích pořadů (např. nahrávej jakýkoliv film kdykoliv na kterémkoliv kanálu, kde hraje Brad Pitt, anebo prostě cokoliv s názvem obsahujícím slova Scooby Doo – partneři, předškoláci a modří už vědí.

MythTV

Menu pro práci s optickými médii

Rozsáhlá audio+videotéka (MythTV sám pozře jakékoliv audio CD či DVD a udělá si z něj rychle dostupnou záložní kopii na disku) usnadní výběr a přehrávání v případě, že v zásobě už nejsou žádné nahrávky z TV („tak co si dnes večer pustíme, když v telce dávají zase akorát @#$^&“). Stejně tak možnost vypálení pěkného DVD včetně menu s nahrávkami z TV se hodí např. pro příbuzné, kteří ještě MythTV nemají a při zmeškání dílu oblíbeného seriálu zkrátka neusnou.

MythTV

Výběr vzhledu DVD menu při archivování pořadů na DVD

K tomu přehrávač CD a DVD, fotogalerie, jakékoliv hry na některém z mnoha konzolových emulátorů, předpověď počasí, webový prohlížeč, RSS čtečka a pár neoficiálních rozšíření např. pro sledování bezpečnostních kamer okolo domu či video streaming a snad to nejlepší nakonec – možnost ovládat celý systém přes povedené webové rozhraní na jakoukoliv dálku – třeba z kuchyně (jednoduchý internetový tablet přimagnetovaný na ledničce), z práce („zapomněl jsem dát něco nahrávat“, klik klik a je to), anebo z cest („klid, pustím vám váš nahraný díl oblíbeného seriálu z domu přes internet, až dorazíme v Sydney do hotelu“).

MythTV

Seznam nadcházejících nahrávání přes web

Jestli vám něco z tohoto výčtu vlastností u vaší televize chybí, nebo jste fandové do ladění a tunění, či vás uzavřené systémy v malých krabičkách z Číny odpuzují, pak je MythTV určen právě vám. Změní celý váš život, který přestane být jakkoliv závislý na tom, co kdy která televizní stanice vysílá. MythTV jednoduše vše nahraje za vás a vy se na to podíváte, až když na to máte čas a náladu. Takto napsané to vyzní banálně, ale po skutečném zažití je to změna i pro ty, co teď pohoršeně kroutí hlavou, že rozhodně nejsou závislí na nějakém nudném televizním schématu. 

CS24_early

Co osobně shledávám nejzajímavějším, je, že čas ušetřený tím, že člověk už nesleduje televizi, kdy ona chce, může beze zbytku investovat do vylepšování domácí multimediální sítě. MythTV se tak z cíle stává prostředkem, který ospravedlňuje další a další nemalé investice a hlavně sebevzdělávání v této mimořádně zajímavé a živé oblasti. A tohle vám hotový STB či televizor s napevno zadrátovaným firmware obvykle nedá…

Co může být příště?

Pokud se povedlo zaujmout čtenáře a mají zájem na pokračování, tak příště bychom se mohli podívat dovnitř MythTV, popsat, na čem všem a jak může MythTV běžet, přidat detaily ze zákulisí vývoje MythTV, střípky z instalace a konfigurace (především satelitní a HDTV) a snad se dostane i na některá česká specifika, kvůli kterým především jsem se rozhodl o MythTV něco napsat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Stehlík vystudoval aplikovanou informatiku a pracuje jako vývojář webových aplikací a administrátor linuxových serverů. Provozuje vlastní server tvpc.cz.