Hlavní navigace

(nejen) Linux na CD

18. 4. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dobrý den! Rád bych Vám představil službu „Linux na CD“, která vznikla koncem ledna letošního roku.

Pár slov na úvod: Otevřené systémy, jako je například Linux či některé klony BSD, jsou zajímavou a velmi živataschopnou alternativou k dosud převažujícím systémům proprietárním (někým vlastněným). Leckdo už má některý z těchto otevřených systémů ve svém počítači stabilně, někdo to teprve zkouší, nebo dokonce teprve zkusit chce. Ať už patříte ke kterékoliv z těchto skupin, základní otázkou zůstává, „kde to shánět?“ No a proto jsme tu my – Linux na CD.:o)

Linux na CD je zásilková služba, jejímž základním posláním je dodávat linuxové distribuce a FreeBSD na CD-discích. Ne každý si totiž můžeme dovolit základní variantu získávání těchto systémů – stahování z ftp archivů. Vždyť je to několik gigabajtů dat!

Kromě velikosti bývá dalším problémem údržba: Tyto systémy se totiž velmi rychle vyvíjejí. Stále vznikají nové verze jednotlivých softwarových balíků, které je nutné často stahovat z Internetu. A my se snažíme zachycovat i tento rys a naši nabídku postupně rozšiřovat i o „update“ a „develop“ větve jednotlivých distribucí. Proto si u nás můžete objednat nejen distribuce samotné, ale i CD s opravami zjištěných chyb, nebo s novými verzemi programů.

Díky tomu, že průběžně sledujeme dění u jednotlivých distributorů, snažíme se informace o tomto dění přenášet i na naše internetové stránky. Tyto  zprávy pak posíláme i některým internetovým časopisům, které se otevřenými systémy zabývají.

Také je nám jasné, že kdo se teprve hodlá s Linuxem či BSD seznamovat, má problém si vybrat tu správnou variantu pro sebe. Je-li to i Váš problém, pak vězte, že na našich stránkách máme pro Vás text „Jak si vybrat“. Pro začátečníky pak máme i další návody, jejichž seznam si přejeme co nejvíce rozšiřovat. Nyní tam najdete především překlad oficiálního Installation-HOWTO – jak nainstalovat Linux, a dále Slackware Book – knihu o Slackware Linuxu, která je výborným úvodem do Linuxu i pro ne-slackwaristy.

Překládání návodů je vlastně naše druhá hlavní náplň. Tu pak kupováním našich CD podporujete. Pokud byste se k překladatelské činnosti chtěli sami přpojit a vzít si nějaké to „howto“ na starosti, odměníme Vás tím, že za svou dřinu budete od nás dostávat svoji oblíbenou distribuci jen za režijní cenu. Možná to není mnoho, ale aspoň něco, ne? :o)

A to by bylo tak nějak všechno. Věříme, že na naše stránky najdete cestu. Ať už jako zákazníci pro nějaká ta CD, nebo jako čtenáři novinek, či návodů.

Bydlíme tady: Linux na CD

UX DAy - tip 2

Mějte se príma :o)

Viktor Matys

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku