Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Recenze: netbook Dell Mini s předinstalovaným Ubuntu od Vasek - Hm, to je zajímavé, systém napůl v angličtině, nefungují...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2009 9:40

    Vasek (neregistrovaný)

    Hm, to je zajímavé, systém napůl v angličtině, nefungují některé HW věci, nejde jen tak lehce doinstalovat SW. Pro běžného uživatele skoro nepoužitelné, pořád si myslím, že Windows jsou mnohem lepší alternativa. V tomto případě by byl zákazník neustále v prodejně a vyžadoval by nastavení toho či onoho, takže ve finále by prodejce na prodeji linuxové varianty prodělal.

  • 2. 6. 2009 9:53

    Pinda (neregistrovaný)

    Mimochodem, prozradte kolik dostava clovek u Microsoftu za to ze procita Linux weby a propaguje vyrobky sveho zamestnavatele? A jak se ta pozice jmenuje? Opravdu me to zajima.

  • 2. 6. 2009 10:57

    Max (neregistrovaný)

    Vyjímečně s původním názorem souhlasím – a to nedělám ani v Microsoftu. Jak můžu doporučit něco, co je očividně ze softwarové stránky pro BFU nedodělek??? Recenze až na ten závěr super ale…

  • 2. 6. 2009 12:42

    Richard Marko

    Hej a ked ten BFU dostane okna tak to funguje okamzite na 100% a nikdy s tym nie su ziadne problemy? a este zo softwareovej stranky.. plug na internet, pustit IE a moze pouzivat vsak? a ozaj kolko maju take nainstalovane okna zivotnost pri tych BFU? 4 mesiace? ale to pravdepobodne urcitym „firmam“ vyhovuje, vsak preco dat tomu podla Vas BFU nieco co staci raz vyladit a zabudnut, ked mu mozme dat nieco kvoli comu za urcity cas opat pride a zaplati. preco taktiez neprihrat nejake peniaze „softwareovym“ firmam co vyrabaju antiviry a ine „bezpecnostne produkty“.

  • 2. 6. 2009 14:07

    Vasek (neregistrovaný)

    Překvapivě bych problémy neměl, myslet si mohu, co chci. Root.cz čtu od té doby, co vznikl, kromě Windows používám od roku 1999 i Linux (od RedHatu, přes Suse, Mandrivu, Debian, Gentoo až k dnešnímu Ubuntu), takže to s mojí pozicí nesouvisí. Můj názor je takový, že pro běžného uživatele jsou Windows vhodnější než Linux a potvrzují to svými preferencemi i sami kupující.

  • 2. 6. 2009 14:46

    hafff (neregistrovaný)

    Preferencie a vhodnosť až natoľko nekorelujú. ;) Podľa mojich skúseností BFU „potrebujú Windows“ lebo medvede. Zvyčajne ma aj tak volajú, ak majú nejaký problém.

  • 2. 6. 2009 20:32

    Lovap (neregistrovaný)

    Blbosť … bežný užívateľ totiž absolútne netuší čo to Linux je. On totiž vo väčšine prípadov nevie vôbec čo je to operačný systém. On totiž bežný užívateľ vie, že na Internet sa ide cez modré E, píše sa cez W a počíta cez X a vie to preto, lebo to robia všetci a všetci to robia preto, lebo v škole/práci/doma ich deti (znova tá škola) im to tak povedali a ukázali. Ak sa začne vškolách vyučovať práca s operačným systémom, textovým/výpočtovým procesorom a internetovým prehliadačom všeobecne, stúpne aj povedomie o Linuxe. Reči o tom, že má škola pripraviť deti na život – a preto Microsoft – neberiem. Škola má deťom dať základy širokého spektra vedomostí aby si mohli VYBRAŤ a školenia na WIN/WORD a EXCEL nech si robia firmy samé …

  • 2. 6. 2009 23:05

    Milan (neregistrovaný)

    Tak takový blb jak píšete je málokdo. Uklízečka si asi netbook kupovat nebude. To si přece koupí nějaký podnikatel nebo manager, co dobře ví na co. A to na Microsoftí kancelářské aplikace. Předpokládám, že se ve škole obecně již učí. Nakonec Word/Excel všichni kopírují a v praxi je výhradně toto. Takže není chyba se naučit Word a doma si třeba psát seminárky v něčem jiném.

  • 3. 6. 2009 6:25

    Lovap (neregistrovaný)

    Tak to ste na peknom omyle – chodte medzi ľudí a pýtajte sa. Garantujem vám, že budete prekvapený … nie medzi vašimi známymi, samozrejme …

  • 4. 7. 2009 22:59

    Robin Pecha

    „Vyhradne toto“ se rozhodne nepouziva .) To je prave takova dobre sirena lez. Vim toho jen velice malo ale ze sveho pozorovani okoli vim ze linux a openoffice napr pouziva cela ceska posta, nekdy jim nahlednete do screenu, to co vypada jako dos je jen nejaky jejich sw, kdyz jim spravne zamotate hlavu specialnimi pozadavky tak je donutite program zavrit a zkusit to spustit a zadat znovu, v te chvili vidite plochu linuchu ktery se srandovne podoba w98 a na plose ma oo, ffoxe apod. Dal se oo pouziva na akademicke pude a napr ve firme kde pracuji, 500 zamestnancu, 100 kompu – z toho mame 3 msoffice – ktere stejne zmizi .) Ono je toho mnoho – reference jsou i na oo webu, jen proste fa Microsoft maka i na reklame (nemyslim viditelnou reklamu ale to jak proste vsem uz od skol namlatit ze jedine msoffice) a budovani si te sve image ze oni jsou ti opravdovi. Btw na skolach zase panuje klise ze nemuzou linux ani vyzkouset pac jejich vyukove sw ktere maji prideleny jsou jen do win. Dost me prekvapilo kdyz se mi dostali do rukou cd s instalackama a ja zjistil ze ze zadu v pozadavcich na pc je uvedeno: os Windows nebo Linux. Mel jsem v ruce 10 disku, 7 officialne podporovali Linux a zbyvajici jeli uplne bez problemu (meli v sobe audio, video, ruzne testy a komplikovanosti) pod WINE.

  • 2. 6. 2009 22:58

    Milan (neregistrovaný)

    Samozřejmě máte naprostou pravdu. Tady se i polofunkčnímu HW dává známka 1-. Dále bude chybět svoboda výběru software. Například na Ubuntu nerozeběhnu Office 2007, Microsoft OutLook apod. Výrobce mu podle mě neprodá Linux, ale zavaděč OS na bázi Linuxu za cenu DVD. Chytrý právní krok, jak mu nemuset v případě potíží nic nastavovat a poslat ho domů :-). Podle prodejců lidé netbooky s open source OS (Linux) hromadně vracejí. Podle mě to Dell nebude standardně nabízet. Takže netbook mohu doporučit pouze velmi omezenému spektru zájemců. Ubuntu se nedá doporučit nikomu. S tímto systémem bez záruky není jistota ničeho.

  • 3. 6. 2009 22:15

    Bruno (neregistrovaný)

    Hmm, kde si zobral že akýkoľvek iný systém má záruku? Čítal si vôbec EULA od MS? Rovnako ako Canonical pri Ubuntu sa MS pri Windowse alebo aj Apple pri Mac OS X zabuje akej koľvek zodpovednosti a záruky toho že systém bude plne funkčný. Ďaľší omyl je že na Ubuntu nepôjde Office 2007 (behá vo Wine bez nejakých problémov) ale samozrejme na wine nejde všetko ale ľudia si nekupujú netbook na to aby na ňom používali profi soft ako AutoCAD (ktorý síce vo wine ide tiež). Na účel na ktorý je netbook určený Ubuntu bohate stačí. A rovnako môžem povedať na windows že mi tam nepôjde Amarok alebo Evolution a preto je nepoužiteľný… A myslí si že keď BFU dostane do rúk Vistu, tak tiež si nepomôže tak ako pri Ubuntu ak narazí na niečo čomu nerozumie.

  • 4. 7. 2009 23:10

    Robin Pecha

    Tak odhad to byl spatny .) Notebooky se prodavaji o106 a diky Bohu pomahaji sirit osvetu ze svetu nevladne JEDINY ale je jich vice.

    Polofunkcni hw … to se mi libi jak se msisti navazi do nejedouciho tlacitka podsvetleni. Jestlize toto je ve svete Windows polovina funkce systemu, pak ta druha bude asi zapnuti systemu, panove, zkuste linux a uvidite uplne novy svet. Nejen zapnuti/vypnuti a prace s jasem ale i klikani, zavirani, otevirani a dokonce zadavani textu a tisk je na pocitacich mozny .)

    Bude chybet svoboda vyberu shareware, trial, cracku apod. Nevite o cem mluvite, clanek se vyjadril nepresne, vyber sw je jen zrejme neni tak velky jak jsme u linuxu zvykli. Tzn ne desitky tisic sw ale pouze tisice sw.

    „Podle prodejců lidé netbooky“ neni to spis „Podle PRODEJCE …“ a ne „netbooky“ ale „netbook“, jakoze proste kolega co ma kolonial s kompama tam objednal jednoho s nejakym tim os ale pak tam nenasel tlacitko Start tak to radsi preinstalil.

    System bez zaruky? K win je nejaka zaruka? Nebo snad podpora? Zkousel jste tam nekdy volat? Uz vam nekdy vypadl spooler ze jste proste uz vubec nemohl rozjet tisk, a jen diky osobni znamosti s certifikovanym ms technikem jsem se dostal k jejich oficialnimu postoji, smula, tady pomuze jen preinstalace do cista. To je reseni? A to jsem se to dozvedel jen diky zminovane znamosti, obycejny user by se od ms nikdy nic nedozvedel.

  • 8. 6. 2009 8:27

    Bodyn (neregistrovaný)

    Nechci byt rypal, ale domena ze ktere prichazis Vasku jasne vysvetluje tvuj prispevek. V Ubuntu je treba provest update jazykoveho nastaveni a navic velkou cast softwaru muzes stahnout primo z baliku v hlavnim menu. Co vic bys potreboval?

  • 4. 7. 2009 22:49

    Robin Pecha

    System neni na pul v anglictine ale nektere dialogy ktere se vsak objevuji vetsinou az pri advanced vecech maji neprelozena mista – nejsem si ted jisty ale mam dojem ze system po case v „systray“ zobrazi upozorneni ze nejsou stazene vsechny baliky a po zmacknuti jednoho tlacitka je stahne sam. Delo se mi to, uz nevim kde ale delo. Tohle ale je chyba Dellu, meli to dotahnout do konce, neni to chyba Ubuntu.

    Nefunguje JEN ovladani jasu klavesovou zkratkou, ovladani funguje pres ikonu jas. Verim ze po stazeni update to jede protoze ve vyssi verzi ten problem neni. Ve srovnani s Windows – bez dodatecne instalace sw si netukne skoro zadny hotkey krom hlasitosti. Opet chyba Dell ze neupdatil.

    Snadnost instalace aplikaci v Ubuntu se neda srovnavat s instalaci ve Windows. Pridat program, vybrat dle kategorie ci hledani, potvrdit. VS googleni, stahovani, instalovani a zkouseni ktery trial mi to umozni ulozit nebo alespon nahlednout. A jeste si pamatovat ze ten pdf splitter je od RapidMonsterStudio jinak ho budu ve Startu hledat dlouho. Ne jako trapne Ubuntu ktere ma graficke programy pod tajnym kodem Grafika a programy na zvuk a video pod sifrou Zvuk a Video. V clanku bylo uvedeno ze nektere sw nejdou ale to je jen otazka co je v repo – stejne toho dost zustane protoze se v jadru jedna o x86 architekturu takze je to na vyvojarich aby svuj package pripravili i takto. Dell pro to mel urcite duvod ale at uz byl jakykoliv, vykaslal bych se na nej a nedelal bych to takhle. Mozna tim dosahnou toho ze si nenainstalite klasicke openoffice ale vzdy nejakou modlou verzi urcenou pro slabsi hw netbooku. Kdo vi, urcite by to slo vygooglit ale proc se tim zatezovat.

    Ano .) VVindovvs by byl urcite lepsi alternativa, stacilo by si odinstalovat spoustu trialu a skorozdarmawaru a kravin zpomalujici uz tak pomaly Atom, KOUPIT a doinstalovat antivir, nainstalovat zakladni balik nezbytnych aplikaci (kancelarsky balik, prohlizec pdf, neco vice nez jen prohlizec fotek atd). Ano bezny uzivatel ma urcite radsi kdyz se muze zeptat googla na slovo codec pote co se na foru docetl ze ho potrebuje k tak zakladni veci jako je prehravani videa (VS automaticka nabidka prehravace v Ubuntu kdyz narazi na neznamy format videa – Chcete stahnout potrebny kodek?). Stejne tak flash, java a dalsi (V ubuntu realizovany jednim balikem ubuntu-restricted-extras). Ano, VVindovvs na tyto veci mysli a proto stvorilo prodavace pc kteri si je po prodeji ochotne berou na den zpet aby z nich udelali v hodinove sazbe pouzitelne pristroje.


    Asi jsem nemel reagovat ze .) to mozna melo byt cilem toho prispevku, nekoho vyprovokovat ze. Ja jen ze uz jsem to dlouho nerekl .)