Hlavní navigace

NetBSD mění přístup k AI, vyšel Murena /e/OS 2.0

27. 5. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Murena Retail
Projekt NetBSD zaujímá stanovisko k předkládání kódu napsaného umělou inteligencí. Firma Murena vydala novou verzi svého operačního systému pro mobilní zařízení /e/OS s číslem 2.0. Vyšel lehký správce oken IceWM 3.5.

NetBSD nastavuje politiku přístupu k AI

Projekt NetBSD zaujímá stanovisko k předkládání kódu napsaného umělými inteligencemi, které byly vycvičeny na neznámém kódu. Přesněji řečeno, protože licence kódu používaného k trénování kódovacích asistentů AI jsou často neznámé nebo omezující, může být výstup těchto nástrojů AI považován za odvozená díla a podléhají omezujícím licencím.

Tým NetBSD chce zajistit, aby žádný kód poskvrněný uzavřeným zdrojovým kódem nebo restriktivními licencemi nemohl být použit a být sloučen s operačním systémem NetBSD.

NetBSD logoNetBSD logo

Murena /e/OS 2.0

Firma Murena vydala novou verzi svého operačního systému pro mobilní zařízení /e/OS s číslem 2.0. Jedná se o alternativní sestavení Androidu, které se vyhýbá aplikacím od společnosti Google. Toto nové vydání přichází s Pokročilým soukromím, které umožňuje spravovat sledovací zařízení v aplikacích, IP adresy a polohu.

Kromě toho aplikace kamera nově umí číst QR kódy ve výchozím nastavení. Systém /e/OS je kompatibilní s 251 chytrými telefony se systémem Android a nabízí bezproblémový přechod, aniž byste museli obětovat své oblíbené aplikace.

/e/OS 2.0/e/OS 2.0

IceWM 3.5

Byla vydána významná aktualizace lehkého správce oken IceWM 3.5, která přináší několik nových funkcí, možností, příkazů, vylepšení a oprav chyb. Mezi hlavní novinky patří možnost nainstalovat téma icewm-extra, rozšířené názvy ikon rozložení klávesnice až na dvě písmena.

Kromě toho opravuje řadu chyb, vylepšují práci na operačním systému řady NetBSD 10 a vylepšuje dokumentaci a vylepšuje překlady do několika jazyků včetně češtiny. IceWM je správce oken pro X Window System a nefunguje na Waylandu.

IceWM 3.5IceWM 3.5

HealthyPi Move

Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu HealthyPi Move. Jedná se o open-source biometrický monitor v podobě hodinek. Podporuje kontinuální nebo přerušované monitorování životně důležitých biometrických signálů, jako je EKG, srdeční frekvence, HRV, PPG, SpO₂, krevní tlak a dýchání.

Je navržen jako platforma pro inovace a přizpůsobení, která uživatelům umožňuje integrovat sledování zdraví do jejich projektů a osobních denních rutin. Cena je 249 dolarů (5700 korun) a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

HealthyPi MoveHealthyPi Move

Nově vydáno

Philip Müller oznámil vydání Manjaro Linux 24.0, nové verze průběžně aktualizované distribuce s oddělenými edicemi GNOME, KDE Plasma a Xfce. Endless OS, na Linuxu postavený operační systém se zjednodušeným uživatelským prostředím vyšel ve verzi 6.0.0. Anderson Marques oznámil vydání Br OS 24.04, nové verze brazilské linuxové distribuce založené na Kubuntu s integrovanými funkcemi umělé inteligence. Runtu, na Ubuntu LTS postavená ruská linuxová distribuce je k dispozici ve verzi 24.04.

Manjaro Linux 24.0Manjaro Linux 24.0

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.