Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku NetWare zapadá - Linux vychází od Radim Kolář - Je stejne jen otazka casu, kdy si lide...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 10. 2007 2:13

    Radim Kolář
    Je stejne jen otazka casu, kdy si lide uvedomi, ze nic jineho nez ZFS nema smysl. Je to uzasny filesystem/volume manager. jen administrativni moznosti ZFS zdaleka prevysuji vsechno co tu kdy bylo, je to pekne integrovano s OS. ZFS bezi na Solarisu, Jabkach (WIP), FreeBSD 7, Linuxu v FUSE. Data jsou ulozena bezpecne pred poskozenim a tim padem to bez problemu nahradi HW raidy, nema to RAID write hole problem. ZFS umi hot spare, ZRAID1/2, Mirror, NFS4 ACL, writeable snapshoty, ... Kod ZFS je stabilni a odladeny. Moznosti jsou nekonecne.

    Za 5 let nebude nikdo pouzivat na serverech nic jineho nebot k tomu nebude sebemensi duvod. Z meho okoli vidim lidi prechazejici z Linuxu na Solaris nebo FreeBSD prave kvuli ZFS.
  • 10. 10. 2007 7:10

    alpha (neregistrovaný)
    Ja jsem presel k Linuxu kvuli reiser4, takze me ZFS az do dalsi migrace nezajima, a v te dobe uz urcite bude zastaraly :-)
    Ale rozhodne je to zajmavy FS.
  • 10. 10. 2007 7:33

    NaiL (neregistrovaný)
    a hned ako presli na freebsd si nainstalovali linux compatibility layer :D
  • 10. 10. 2007 8:20

    markonius (neregistrovaný)
    Souhlasím, že ZFS je asi nejlepší souborový systém a vlastně patřím k lidem, kteří z Linuxu přešli u souborových serverů na Solaris, ale i tak nevidím v ZFS budoucnost. Problém je, že po několika měsících provozu NFS-ZFS serveru se objevily podivné problémy, vlastně je s tím příliš mnoho zvláštních problémů. Za 6 měsíců testovacího provozu se mi podařilo shodit NFS na Solarisu takovým způsobem, že jsem to nebyl schopný řešit jinak než kompletní reinstalací. SSH démon na Solarisu má podivnou odezvu a zpoždění. Celkově můj pilotní projekt úložného serveru na Solarisu po 6 měsících provozu končí problémy a i když stávající situaci zachovám, vzhledem k problémům nalezlých při testování neuvažuji o rozšíření.

    Podle mě je budoucnost v iSCSI, iSCSI má možnosti mnohem dál než ZFS, umí snapshoty, redudantní infrastrukturu, je jednodušší k implementaci a má větší podporu. Dalo by se říci, že porovnávat ZFS s iSCSI je o ničem, jenomže dneska nikdo nechce lokální souborový systém. Budoucnost je v síťových úložných systémech a tady ZFS v kombinaci s NFS prostě není nejlepší řešení a po testech na opravdové zátěži a v reálném prostředí mi nevyšlo dobře.
  • 10. 10. 2007 10:24

    miso (neregistrovaný)
    >> iSCSI má možnosti mnohem dál než ZFS, umí snapshoty, redudantní infrastrukturu

    Asi to bolo pisane v rychlosti, ale iSCSI nic z toho nevie
    iSCSI je protokol, tieto veci vedia "iSCSI storage boxy", aj to vacsinou hardwarovo
  • 10. 10. 2007 11:02

    nutrie (neregistrovaný)
    Ano iSCSI je protokol pro prenos SCSI prikazu pres TCP/IP site (viz napr. http://en.wikipedia.org/wiki/ISCSI). Umoznuje napr. pripojit vzdaleny diskovy oddil (partition) jako lokalni SCSI disk. (Tam se pak musi vytvorit souborovy system.) Drivery pro initiator a target jsou v Linuxu, Windows, ...

    My jsme napr. potrebovali linuxovy NFS server se 6 TB diskove kapacity. Protoze jsme uz meli Windows file server, tak jako levne reseni vychazelo alokovani onech 6 TB na Windows serveru. PC s Linuxem by k nim pristupovalo pres iSCSI na gigabitovem Ethernetu. Nakonec jsme ale poridili samostatny linuxovy server s 9 TB. Cena (spolu s paskovou jednotkou) vylezla na priblizne 600 kKc.
  • 11. 10. 2007 11:07

    Izak (neregistrovaný)
    iSCSI je shit ! je to tunelovana SCSI komunikace pres TCP/IP .... a vzhledem k tomu ze SCSI neni navrzen jako kolizni protokol, tak pri pretizeni klesa rychlost exponencialne, na velke vzdalenosti je iSCSI nepouzitelny i kdyz je dedikovana linka (Pokusy na TEN a Cesnetu) .... zato FC ma buffery, ktere diky inteligentnim switchum prekonaji i obrovske vzdalenosti.

    Jinak ja vidim budoucnost v LUSTRE, AFS a podobnych nativnich sitovych FS, ktere maji advanced vlastnosti a neskrabou se nohou za uchem, jako iSCSI
  • 12. 10. 2007 22:59

    ToM (neregistrovaný)
    :-) A copak asi beha ve FC?

    Na velke vzdalenosti se ani FC nepouziva v synchronnim modu. A u asychnronniho vam kolize nevadi. Panove, kteri prisli na to, ze je iSCSI nepouzitelne, by si meli zjistit, jak se tyto protokoly pouzivaji v produkci.

    Ale jinak samozrejme iSCSI stejne jako FC neni filesystem a srovnavat tyto protokoly s Lustre, AFS, NFS, CIFS apod. postrada logiku.
  • 10. 10. 2007 9:36

    tbc (neregistrovaný)
    Bud si delate srandu, nebo ty marketingove materialy Sunu prilis zerete. Sun tradicne sve produkty ohlasuje s velkymi fanfarami a zrejme nevyhody se neboji prohlasit za prednosti. Az budou k dispozici vysledky rozumne navrzenych benchmarku a zkusenosti z realneho nasazeni, pak ma smysl zacit o ZFS premyslet. Zatim ma vyznam jen pro uzivatele Solarisu, kde nahrazuje zoufale zastaraly UFS.
  • 10. 10. 2007 12:16

    Radim Kolář
    Mne bezi uz hezkych par mesicu ZFS s FreeBSD-7 na clusteru download serveru s 4.5TB daily trafikem, Alexa rank serveru je #1200. Zadne deadlocky nebo crashe.

    Jestli toto neni realne produkcni nasazeni, tak pak fakt uz nevim.
  • 10. 10. 2007 12:20

    Zdenek (neregistrovaný)
    Tak cist z neho hodne dat asi jde bez problemu. Pouzivate jeste jine funkce?
  • 10. 10. 2007 14:33

    tbc (neregistrovaný)
    To je sice prima, ale v rade konfiguraci je velmi dulezita vykonnost. Pred nekolika mesici jsme jeden vetsi souborovy server kupovali, a tak jsem zjistoval technicke detaily. Ke svemu prekvapeni jsem nenasel zadne rozumne benchmarky porovnavajici vykonnost ZFS, XFS a ReseirFS. Vzdy to bylo jen ZFS proti UFS, pripadne nejake jednoduche testy studentu. Tipuji, ze kdyby vykonnost ZFS byla lepsi nez v pripade XFS nebo ReiserFS, tak by to Sun uz davno roztruboval do sveta.

    Zapomente na to, ze "nic jineho nez ZFS nema smysl". Kdyz mate cluster se stovkami nodu (ono jich staci par desitek), pak klasicke souborove systemy vykonnostne nestaci (napr. NFS + EXT3, ReiserFS, XFS, ...). V teto oblasti to bez specialnich souborovych systemu (GPFS, Lustre, OCFS, ...) nejde.

    Krome Vas jsem neslysel o cloveku, ktery by prohlasoval, ze ZFS nahradi HW RAID. Vim, ze Sun ve svych marketingovych materialech vyzdvihoval SW RAID, ale to bylo proto, ze zadny HW RAID vykonnostne srovnatelny s resenimi od 3ware, Adaptecu nebo HP proste nemel. Pokud nejaka aplikace vyzaduje synchronni zapisy, pak baterii zalohovany HW RAID poskytuje vyrazne vyssi vykon nez samostatne disky s SW RAIDem.
  • 10. 10. 2007 17:59

    Radim Kolář
    Pokud mate o vykon FS vazny zajem a potrebujete maximalni mozny, musite si udelat vlastni benchmarky. Stoji to cas, ale jinak to nejde protoze vysledky cizich testu jsou vam k nicemu, kdyz mate odlisny typ zateze. Benchmarkoval jsem XFS, JFS, ext3, RFS3, RFS4 a o prvni pozici v testu se ponejvice prali RFS3 a XFS, ale pri nejakych workloadech vyhravalo ext3 a to o hodne. Je tedy fakt ze JFS skoncilo vzdycky s velkym naskokem posledni...

    Benchmarku ZFS v UFS je dost, protoze obe dve nejpouzivanejsi platformy pro ZFS tzn. FreeBSD a Solaris tyto filesystemy maji a tak je logicke ze se budou benchmarkovat navzajem. Tim nerikam, ze bych se na benchmarky s XFS a Reiser
    ze zvedavosti rad nepodival.

    Radice s batery backed RAMkou jsou dobra vec, tech se neni duvod vzdavat, jen je nekonfigurovat jako RAID pole, protoze administrativni moznosti ZFS prevysuji o hodne administrativni moznosti bezneho HW RAID radice. Krom toho ZFS nabizi lepsi bezpecnost dat.

    Neni pravda ze Sun o rychlosti ZFS nepise:

    Near platter speeds
    This radical new architecture optimizes and simplifies code paths from the application to the hardware, producing sustained throughput at near platter speeds. New block allocation algorithms accelerate write operations, consolidating what would traditionally be many small random writes into a single, more efficient sequential operation.
    http://www.sun.com/software/solaris/ds/zfs.jsp

    Doporucuji kazdemu, stahnout si nejake distro OpenSolarisu a ZFS vyzkouset. Velmi rychle zjistite, ze pouzivat neco jineho nema smysl. ZFS je rychle, bezpecne a velmi snadno se administruje.

    Otazka nestoji proc ZFS, ale proc pouzivat neco jineho. Je nejaka jina technologie bezpecnejsi, skalovatelnejsi a snadno administrovatelnejsi? XFS/LVM2 proti ZFS neobstoji, ZFS umi vse co tohle combo + dost veci navic.
  • 10. 10. 2007 18:48

    tbc (neregistrovaný)
    ZFS neumi jednu zcela zasadni vec - bezet nativne v Linuxu. Pokud pouzivate enterprise reseni (napr. servery od HP s certifikovanym SLES, certifikovanym zalohovacim SW pro paskovou knihovnu, ... - HP na to ma compatibility matrices), pak mate smulu jak se ZFS pod Linuxem tak i pod FreeBSD. V podstate Vam nezbyde nez koupit server se Solarisem od Sunu (nedavno se psalo, ze mozna i od IBM). A o to Sunu jde - pretahnout uzivatele Linuxu k Solarisu a HW od Sunu. Mimochodem, zkuste si porovnat cenu reseni s diskovou kapacitou 10 TB a vys u Sunu a HP. Pak pochopite, proc ma smysl uvazovat i o necem jinem nez jen o ZFS.

    Jeste k tem enterprise resenim: mistni IT oddeleni obsluhuje 30 000 uzivatelu (vetsinou zdravotnicky personal). Predstava, ze by nasadili necertifikovane systemy, je pro ne absurdni.

    Co se rychlosti tyce - me zajimaji cisla. Povidani o "Near platter speeds" je sice hezke, ale experimentalni data nenahradi.
  • 11. 10. 2007 12:30

    Milan Jurik (neregistrovaný)
    Dve poznamky:

    a) Sun uvita, pokud nekdo naimplementuje ZFS pro Linux, tohle uz jsme rekli mnohokrat

    b) Solaris lze certifikovane leta provozovat na mnoha boxech od HP (certifikaci si dela HP a chlubi se tim), IBM pred par dny certifikovalo prvni box ve spolupraci se Sunem

    A jak vam tu bylo receno, nejaka imaginarni cisla vam tu nikdo nerekne, benchmarky se delaji pro konkretni situace a konkretni sestavy. By jste asi docela koukal, jak se pak Sun, HP a IBM predhani v tunovani takovych sestav :-)
  • 11. 10. 2007 13:52

    tbc (neregistrovaný)
    > a) Sun uvita, pokud nekdo naimplementuje ZFS pro Linux, tohle uz jsme rekli mnohokrat

    Pridejte nejake relevantni odkazy. Posledni informace, ktere mam, rikaji, ze implementace je problematicka z licencnich a patentovych duvodu (viz napr. http://kerneltrap.org/node/8066). To je duvod, proc se to nyni dela pres FUSE.

    > b) Solaris lze certifikovane leta provozovat na mnoha boxech od HP

    Budiz, to jsem nevedel. Ted vidim, ze obdoba support matrix pro Linux
    (http://h18004.www1.hp.com/products/servers/linux/hpLinuxcert.html) je i pro Solaris
    (http://h71028.www7.hp.com/enterprise/cache/492635-0-0-0-121.html)

    > A jak vam tu bylo receno, nejaka imaginarni cisla vam tu nikdo nerekne,
    > benchmarky se delaji pro konkretni situace a konkretni sestavy.

    Ted si delate srandu. Analyzy vykonu se pravidelne objevuji na USENIX konferencich. Nechci zadna imaginarni cisla, ale test, kde se postupuje vedeckou metodikou a vysledek je publikovan v (pokud mozno) peer reviewed clanku. Takovych testu pro typicka zatizeni byla provedena cela rada, namatkou jsem vygoogloval napr.
    http://www.usenix.org/events/usenix02/tech/freenix/full_papers/bryant/bryant_html/index.html
  • 11. 10. 2007 15:22

    Milan Jurik (neregistrovaný)
    Implementace je problematicka z licencnich duvodu v tom pripade, ze to nekdo bude chtit distribuovat primo s Linuxem a ne jako samostatny zdrojovy kod. Duvodem je licencni politika GPL a jeji protichudnost s CDDL a myslenkami Opensolarisu jako takoveho. Patentove duvody v pripade, ze nekdo bude distribuovat ten kod samostatne, padaji, protoze vlastni kod bude originalni kod pod CDDL, ktera vam dava zaroven i patentovou ochranu, jen wrapper by byl pod GPLv2.

    I v pripade, ze by ZFS bylo prepsano pro Linux from scratch (vyhodnejsi pro obe strany, druha implementace je prinosem pro kvalitu kodu) a tedy asi pod GPLv2, tak Sun dane IP neuzije, z obchodnich duvodu to neni v jeho zajmu.

    Vyjadreni CEO Sunu ohledne teto veci vam staci? http://blogs.sun.com/jonathan/entry/one_plus_one_is_fifty

    Zajmem Sunu je dostat ZFS na mnoho dalsich platforem, pro snizeni barier mezi systemy.

    K tomu threadu na LKML se nevyjadruji, tolik FUDu co se tam okolo Solarisu a jeho technologii posledni rok plodi, to je uz jen k smichu.

    Benchmarky tohoto typu jsou casto vysoce zavadejici, stezi postihuji ruzne charakteristiky hardware, v tomto pripade musite navic delat komplexni benchmark dvou rozdilnych operacnich systemu. Takze si srandu nedelam, vysledkem takovychto benchmarku jsou casto jen imaginarni cisla, pro srovnani nepouzitelna. Daji se uzit jen pro nalezeni uzkych hrdel konkretni implementace a zakladni charakteristiky.

    Krome toho, Sun obvykle nepublikuje sve srovnavaci benchmarky (ktere si samozrejme dela), to nechava jinym, pokud mozno nezavislym. Takze ode me benchmarky take neocekavejte :-)
  • 11. 10. 2007 17:09

    tbc (neregistrovaný)
    Kdyby Sun chtel ZFS dostat na Linux, tak ho davno mohl uvolnit pod dualni licenci (CDDL a GPLv2). Ze tak neucinil a ucinit nehodla svedci o tom, ze reci ma mnoho, ale skutek utek.

    ZFS ma vyznam hlavne na vetsich strojich. Ty se kupuji s enterprise verzemi Linuxu (SLES, RHEL, ...) a plnou podporou. Dokazete si predstavit, ze by Novell nebo Red Hat zakaznikum rikali: "Mate nasi 24x7 podporu, ale zdrojovy kod ZFS si stahnete a zkompilujte sami." To je absurdni.

    Co se benchmarku tyce: V tomto se asi nikdy neshodneme. Performance tuning byla jednou z veci, kterou jsem se u Sunu zivil (to bylo hodne davno). Benchmarky, i kdyz nedokazaly predpovedet chovani konkretni konfigurace, dokazaly mnohe napovedet. S nekolika cisly v hlave a jednoduchym matematickym modelem bylo velmi casto mozne zakaznikovi rict, ze z daneho systemu vetsi vykon nedostane, nebo ze vykon jeho konfigurace neodpovida teoretickemu vykonu, a proto by se melo zacit s ladenim.

    Pokud nejaka organizace publikovala vysledky testu, kde Sun vychazel vitezne, tak se to hned objevilo v marketingovych materialech. (Ted budu "nasty": Na rozdil od Vas jsem u Sunu pracoval v dobe, kdy Sun byl number 1 v rychlosti CPU, grafiky, ...). Nyni to Sun nedela ne proto, ze by nechtel, ale proto, ze neni co prezentovat. A to se podle me tyka i ZFS.

    Mimochodem, asi pred pul rokem jsem se zajimal o StorageTek 5220 NAS. Ke svemu prekvapeni jsem nenasel zadna data o vykonnosti. Me osobne se to zdalo vysoce nefer vuci zakaznikum, ale treba to vidite jinak.
  • 11. 10. 2007 17:39

    Milan Jurik (neregistrovaný)
    > Kdyby Sun chtel ZFS dostat na Linux, tak ho davno mohl uvolnit pod dualni licenci (CDDL a
    > GPLv2). Ze tak neucinil a ucinit nehodla svedci o tom, ze reci ma mnoho, ale skutek utek.

    Dualni licencovani je presne to, co Sun ani vetsina lidi v OpenSolarisu nechce. Protoze by to vedlo jen a pouze k forkum kodu a naslednym moznym problemum. Bud si to lide napisi pod GPLv2, Linux prejde na vhodnejsi licenci nebo nezbyva nez samostatna cesta.

    Vite kolik lita po svete zakazniku, kteri uzivaji VxFS pod Linuxem? Takze i tato cesta (samostatna distribuce, jak si ji GPLv2 vynucuje) by byla mozna. Jde jen o to, jak ji vhodne zabalit. A Veritas je docela slusne enterprise.

    Co se tyce tech nezavislych benchmarku, zjevne se nikdo dosud neodvazil nejaky seriozni provest. Kdyz si myslite, ze je to mozne, dokazte to. Proste takovy benchmark, ktery by postihoval treba ZFS vs. XFS v dnesni dobe seriozne nikdo jen tak neudela. Jedine, ze by jste to provedl na nejakych trivialnich ramdiscich.

    Kdyz jste se o ten box zajimal, obratil jste se i na Sun ci dodavatele s zadosti o data?

    Benchmarky jsou publikovany tehdy, kdyz je nekdo udela. Kdyz je nikdo nedela, protoze si netroufa na srovnani jednodusse nesrovnatelneho (filesystemy mezi ruznymi OS) nebo to aktualne nikoho nezajima (vami uvedeny box), tak s tim nic nenadelate. Nebo si ma Sun zadat "nezavislou" studii?

    Btw. ja neobhajuji ZFS, mam s nim sve zkusenosti, mam k nemu sve vyhrady, i k jeho aktualni implementaci, ale proste vase argumentace, ze Sun neco musi udelat, s tim nesouhlasim. Sun nabizi moznosti, ale rozhodne to neni jen o Sunu.

    Co se tyce vykonnostnich testu, tak jak u Sparcu, tak u x86 boxu Sun nezavisle benchmarky zverejnuje, to jen k tomu vasemu naznaku, ze snad Sun neni na vykonnostni spicce, ci ze neco zatajuje.
  • 11. 10. 2007 21:31

    Radim Kolář
    Ja jsem nikdy nemel problem se s nekym ze Sunu nebo jeho dealeru domluvit, kdyz jsem si potreboval nejaky HW otestovat a pripadne poradit jaka konfigurace je vhodna pro to co potrebuji.

    Myslim ze zrovna u StorageTek 5220 nabizeji na webu 60dnu try&buy.
  • 11. 10. 2007 11:14

    Izak (neregistrovaný)
    3ware, adaptec .... ha ha ha ... nechte se vysmat !!!

    Jestli SATA raid tak ARECA ! i kdyz ten ted myslim pouziva 64bit RAID chipset od Intelu realna rychlost pres 300MB/sec na 10GB vzorcich

    SUN ma FC/SCSI externi diskova pole s radici LSI (mimochodem LSI je i v HBA bez raidu o uroven vys nez zabugovany adaptec) ... no a pak ma i enterprise pole.

    Jinak ZFS je pomaly pro zapis uz z podstaty, co vsechno musi provadet.
  • 11. 10. 2007 14:10

    tbc (neregistrovaný)
    Clovece, vy jste jak brouk Pytlik, ktery vsechno zna a vsechno vi. Kdyz neco tvrdite, tak to musite dolozit fakty. Kde najdu testy, ktere ukazuji, ze Areca ma rychlejsi SATA RAID? Ja mam dokument, (4583_RAIDPerformance_WP_15.pdf) ktery pro Areca 1220 tvrdi pravy opak. Mistni superpocitacove centrum porovnavalo SATA RAIDy od Areca a 3ware a vybralo si 3ware. Jsou to snad hlupaci, kteri nedokazi poznat lepsi SATA RAID? (Mimochodem, jejich superpocitac je v TOP500).
  • 10. 10. 2007 14:53

    Mikuláš Patočka (neregistrovaný)
    ZFS je špatné např. na databáze, protože zápis dovnitř souboru tento blok vždycky nově alokuje. Takže máte souvislý soubor, změníte v něm jeden blok, a už souvislý není. Zapíšete do něj mnohokrát znovu, a úplně se rozfragmentuje. Pak jednou databáze udělá full-scan tabulky (v domění, že soubor je alokován souvisle), a nedočkáte se, protože disková hlava seekuje od bloku k bloku.
  • 10. 10. 2007 18:12

    Radim Kolář
    Tenhle nazor slycham hodne casto. Fakt ale je ze aj Oracle aj PostgreSQL maji na ZFS podstatne vetsi odpich nez na UFS. Krom toho se v posledni dobe ZFS dost tunuje na workload ktery delaji databaze a jen za posledni rok se jeho rychlost pri workloadu ala Oracle zvedla o 20-30% a to jeste nejsou vsechny zamyslene optimalizace hotove. Takze pomalosti Oraclu na ZFS te bych se fakt neobaval a male deti tim nestrasil.

    Zejmena snapshoty jsou velmi dobra featura pro provozovani databazi, zvlaste kdyz jde do nich zapisovat nebo z nich pak udelat hlavni FS (kewl pro upgrady). To to pak muzete velmi elegantne provozovat nekolik databazi vedle sebe (produkcni, vyvojovou).
  • 10. 10. 2007 23:22

    Mikuláš Patočka (neregistrovaný)
    A jak tenhle problém řešili? Defragmentují to nějak za běhu?

    Nebo zapisují rovnou do toho souboru bez relokace? --- to zase moc nemůžou, protože při pádu počítače by tak poškodili i bloky, do kterých se nezapisovalo (RAID-5 bez hardwarového řadiče s baterií to udělá taky a nejde proti tomu nic dělat).
  • 11. 10. 2007 2:20

    Radim Kolář
    myslim ze se tato technika nazyva clustered writes. Pocka se az se nastrada vice zmen a pak se najde dostatecne volny fragment a zapise se tam sekvencne a tutiz hodne rychle. RFS3 dela to same. na sundev serveru maji dost dem ktery to graficky ukazuji vcetne elevator algoritmu.

    Databaze fsyncuje jen protokolacni soubory a u tech fragmentace nevadi, protoze se stejne ctou jen pri obnove db, tedy prakticky nikdy.
  • 10. 10. 2007 18:49

    Pavel Stěhule
    Tohle plati mozna pro Oracle, ale ne pro PostgreSQL, kde se alokuje dynamicky, takze tak jako tak bloky souboru jsou vsude ruzne.
  • 10. 10. 2007 9:51

    cthulhu (neregistrovaný)
    "Kod ZFS je stabilni a odladeny."
    byls nekdy na sunsolve.sun.com? lidem jako ty rikam "feature-driven" (tj. nechaji se ridit featurami nikoliv zdravym rozumem) na testovacim serveru? budiz. na produkci? (zatim) tezko.
  • 10. 10. 2007 14:24

    LO (neregistrovaný)
    Souhlasím, že ZFS má zajímavé features. Podotkl bych, že bylo na čase s FS u Solarisu něco udělat. UFS byl tak tragický, že většina firem kupovala automaticky Veritas FS, který byl sám o sobě až srovnatelně drahý, jako licence Windows Serveru :).

    Problémem ZFS je jeho náročnost. Také fakt, že nahrazuje HW RAID, je poněkud nešťastný. Pokud bych chtěl část zátěže přesunout na HW (jako se to dělá použitím HW RAIDu), ZFS mi to neumožní. Vhodnější by bylo mít vrstvu bezpečného blokového zařízení (která může být zajištěna SW či HW, pěkně modulárně), vrstvu volume managementu, vrstvu FS atd., dohromady s features ZFS.
  • 10. 10. 2007 16:44

    Radim Kolář
    ZFS muzete bez problemu pouzivat jako klasicky volume manager. Pokud si chcete v ZFS poolech vytvaret jine filesystemy, tak tato moznost je podporvana. Nerekl bych je ZFS je nejak vyjimecne narocny, je to prece FS pro servery.

    To, ze nahrazuje HW raid je dobre, protoze jen diky tomu je mozne mit features, ktery hw raid nikdy mit nebude. Dnesni CPU jsou dostatecne rychla na to aby to zvladala a server se 4x multicore CPU je dneska bezna zalezitost.
  • 10. 10. 2007 19:57

    HlavneKlid (neregistrovaný)
    Dokud jsem se nenaucil odladit UFS, tak jsem taky automaticky doporucoval VxFS. Pak jsem zjistil, ze pul mega az dve mega na prumerny cluster za VxFS a VxVM vazne nestoji za ten marginalne vyssi vykon v nekterych zpusobech uziti. Za ty prachy je lepsi koupit vic pameti na buffery, nebo rovnou poradne FC pole a mate vystarano i pro UFS a na nejake starosti s kontinualne alokovanymi bloky muzete povetsinou zapomenout.
    U DB zadnou vyhodu pouzitim VxFS proti UFS neziskate (nutnost pouziti forcedirectio to totiz srovna, dokonce na UFS je to mene problemove), takze zbyva leda mraky malych souboru a'la news nebo mail spool (10000 a vic polozek v adresari), coz ale pri dnesnich velikostech pameti vyresite trochou premysleni nebo v nejhorsim v name/inode cache UFS celkem snadno.
    U ZFS bych byl jeste opatrny. Vypada to zatim dobre, ale osobne bych vahal s pouzitim jinde nez na klasicke fileservery, vyvoj apod. Proti produkcnimu vyuziti mluvi velke tempo zmen a velke skoky ve vykonu (to znamena, ze je tam porad co vylepsovat a tedy i porad dost much). Jako AdvFS na Tru64, se kterym ma ZFS dost veci spolecnych a nektere jeste ani nema (skutecne sdileni jednoho FS mnoha nody), si ZFS zrejme "sedne" behem par let. Do te doby je predcasne soudit.