Hlavní navigace

Nextcloud: když chcete vlastní cloud pod kontrolou

18. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay, Nextcloud
Je trend mít data a aplikace v cloudu. Má to mnoho výhod. Ale i nevýhody, například ztrácíte kontrolu nad daty a aplikacemi. Řešením je provozovat vlastní cloud a k tomu můžete použít software Nextcloud.

Co je to cloud

Pod pojmem cloud se nabízí mnoho produktů, v podstatě však jde o službu zajišťující: výkon, úložný prostor nebo software, který je škálovatelný. Tyto prostředky jsou dostupné po síti internet – nesídlí tedy na lokálním počítači uživatele ani lokální síti. V konečném důsledku každý cloud běží na nějakém fyzickém serveru, ale to zákazníka nemusí zajímat, protože to je starost a zodpovědnost poskytovatele služby. Stejně tak údržba a aktualizace je řešena v režii dodavatele služby.

Výhody a rizika cloudu

Cloud je dlouhodobě oblíbený buzzword, a tak lidé migrují svoje služby a data do cloudu.

Cloud je vlastně ekvivalent terminálového řešení, jen postaveného na nových moderních technologiích.

Cloudové služby mají mnoho výhod:

  • pohodlné sdílení
  • centrální údržba/správa
  • sdílení systémových prostředků a díky tomu jejich efektivní využití
  • jednodušší a lepší možnosti škálování
  • dostupnost odkudkoli, kde je Internet

Jako každé řešení kromě výhod má cloud i nevýhody a potenciální rizika:

  • licenční politika a s tím spojená cena nebo omezení použití
  • typicky data svěřujete cizí organizaci často z jiného státu, která spadá pod jiné mocenské zájmy
  • aplikaci, a tedy její správu, aktualizaci a modernizaci, nemáte pod kontrolou
  • služba může být zrušena, data smazána

I přes tato rizika přecházejí často lidé a firmy do cloudu. Zmíněné výhody totiž výrazně usnadňují práci. Přechod do cloudu tedy má okamžitý dopad na efektivitu pracovních procesů.

Pokud však tyto rizika nechcete podstoupit a zároveň mít výhody cloudu, existuje řešení, mějte svůj vlastní cloud! Nexcloud je řešení, jak mít vlastní cloud s daty a aplikacemi.

Co je Nextcloud?

Jak píše Wikipedie: Nextcloud je svobodný software pro hostování souborů šířený pod licencí Affero GPL. Je naprogramovaný v jazyce PHP a JavaScriptu. Sestává se z klientské aplikace, která běží u uživatele, a serverové části, která je primárně vyvíjena pro server s operačním systémem Linux. Klientská aplikace je dostupná pro Linux, Microsoft Windows, macOS, Android a iPhone.

NextCloud má podobné možnosti použití jako: Dropbox, Office 365 nebo Google Drive. Na rozdíl od zmíněných uzavřených řešení ale můžete Nextcloud provozovat na vlastním serveru a mít tak aplikaci a data pod svojí kontrolou. Samozřejmě jeho možnosti a funkce nejsou totožné, takže v něčem je lepší a některé použití nemůže zastoupit.

Nextcloud je nejoblíbenějším self-hosted řešením pro spolupráci pro desítky milionů uživatelů v tisících organizací po celém světě. Nástroj Nexcloud tak jednotlivcům, ale hlavně skupinám zefektivňuje práci a spolupráci. Díky tomu tak firmy šetří čas svých pracovníků a tím i peníze, které můžou investovat do rozvoje bussinesu.
Z velkých organizací to například je: Wikimedia, Raiffeisenbank, Siemens a další. Na webu projektu si můžete přečíst i případové studie použití Nextcloudu.

Vyzkoušejte FORPSI Cloud

Výzkumy říkají, že 30 % lidí v Česku pracuje z home office. Nejen z těchto důvodů vznikla nutnost sdílet dokumenty, kontakty, kalendáře v prostoru, kam mohou vstupovat lidé z různých míst, kteří mají patřičná oprávnění. Nástrojem, který umožňuje zmíněné a zahrnuje ještě mnoho dalších funkcionalit je Nextcloud. Ve spojení s vysokým výkonem a stabilitou serverů FORPSI Cloud získává firma vše co potřebuje, aby svou činnost mohla vykonávat online.

 

Partnerský příspěvek

K čemu Nextcloud slouží?

Hlavním účelem Nextcloudu je centrální úložiště a správa souboru, které můžete pohodlně používat na různých zařízeních a z různých míst, sdílet data mezi účty nebo sdílet data na Internetu. Abyste měli co sdílet, Nextcloud umožňuje data na server nahrávat z různých klientských aplikací.

Nextcloud má v sobě několik základních aplikaci a po doinstalování nebo vývoje vlastních aplikací můžete i funkčnost Nextcloudu výrazně rozšířit. Jak a k čemu všemu můžete Nextcloud použít, si řekneme postupně v několika článcích.

Video

Video se stručným popisem toho, co je Nextcloud a k čemu slouží:

Historie

Nextcloud vznikl v roce 2017. Vznikl jako fork projektu OwnCloud. Proto první verze Nextcloudu nese již číslo 9. Aktuální verze Nextcloudu je 20.

Jak získat Nextcloud?

Je možno si zaplatit za poskytování Nextcloudu jako služby. Vzhledem k tomu, že Nextcloud je svobodné řešení, můžete v případě potřeby dodavatele služby vyměnit. Je možnost i koupit různé krabičky s předinstalovaným Nextcloudem. Nebo nainstalovat Nextcloud na vlastní fyzický server nebo virtuální server (VPS) v serverovně.

Provozovat Nextcloud můžete i na Rasberry Pi nebo na Banana Pi a dalších jednodeskových počítačích, samozřejmě je potřeba vzít v potaz omezený dostupný výkon. Typicky však Nextcloud můžete provozovat na malém domácím nebo firemním serveru.

Server

Ve stručnosti můžeme říct, že vám na provoz bude stačit klasický LAMP server.
Nextcloud server můžete provozovat na různých systémech ideálně na nějaké linuxové distribuci. Za sebe můžu doporučit GNU/Linuxovou distribuci Debian.

Nextcloud můžete provozovat nativně v Linuxu nebo i v dockerovém kontejneru. Podrobnou instalaci si však popíšeme v dalším článku.

Klient

Jako uživatel můžete používat rozličná zařízení, jak počítač, tak chytrý telefon.

Webová aplikace

Jako hlavní uživatelské rozhraní se používá webové rozhraní. Tudíž na libovolném zařízení, které má webový prohlížeč, je Nextcloud dostupný. Webové rozhraní obsahuje všechny funkce a administraci.

Chytrý telefon

Je dostupná nativní aplikace Nextcloud klienta pro operační systém Android a iOS. S touto aplikací uděláte pohodlně úkony typické pro mobilní telefony. Navíc synchonizovaná data můžete prohlížet i offline.

CS24_early

Desktopová aplikace

Na počítači s operačním systémem Windows 7+, 64bitový macOS Lion (10.7)+ a Linux můžete použít nativní aplikaci, která vám zajistí synchronizaci a sdílené soubory tak můžete používat offline.

Příště začneme instalací

V dalším článku vám popíšu, jak připravit sever a jak Nextcloud nainstalovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Josef Jebavý je profesí linuxový admin a vývojář softwaru, ale zabývá se i hardwarem a elektronikou. Mimo dílnu a počítačové pracoviště se obvykle věnuje sportu.