Hlavní navigace

Nexus One: nadupaný neblokovaný telefon

7. 1. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak Google sliboval, tak také splnil a v úterý uspořádal tiskovku k uvolnění telefonu Nexus One nebo někdy také Google Phonu. Během čekání na tuto událost se rozšířila řada fám, která vytvořila možná až moc velká očekávání na prvního Nexuse, ale nakonec to dopadlo trochu jinak.

Nexus One

Nexus One je chytrým telefonem bez zbytečných pohyblivých částí. Obsahuje velmi rychlý gigahertzový procesor Qualcomm Snapdragon QSD 8250, který by měl odstranit občas se vyskytující problémy s rychlostí Androida na nynějších telefonech. Paměti má Android také hodně, přesněji 512 MB RAM i flash paměti, což je téměř dvojnásobek toho, co jsme v telefonech s Androidem našli dodnes. Na těle telefonu najdeme jednu specialitku. Tou jsou dva mikrofony. Jeden je umístěn normálně a druhý v zadní části telefonu. Pomocí druhého mikrofonu by měl telefon lépe odfiltrovat šum z toho hlavního. Display je technologie AMOLED o velikosti 3,7" s rozlišením 480×800 pixelů. Hardwarem je to podobný telefon jako HD2 od firmy HTC, která vyrobila i Nexus One, i když pod značkou Googlu.

google nexus one

V telefonu nechybí ani WiFi, GPS a Bluetooth. To je u telefonů této kategorie standard. Díky Androidu 2.1 už mohou uživatelé odesílat a přijímat soubory. Ve verzích menších než 2.0 se toto muselo řešit přímo přes bluez a hlavně oprávnění root. Další novinky nové verze je 3D framework, který v kombinaci s rychlým procesorem dá vývojářům konečně rozlet. Android se umí i sám aktualizovat. Nexus One nemá hardwarovou klávesnici. Ta je považována za killer vlastnost u prvního telefonu s Androidem G1, který si i přes velké nevýhody ještě dnes uživatelé kupují právě kvůli ní. Android 2.1 tu ale má jednu novinku, která hardwarovou klávesnici nahradí. Dokáže totiž přepisovat, co mu řeknete. Hlasem je možné ovládat i některé funkce telefonu. To určitě ocení třeba řidiči.

Všeho všudy je Nexus One vynikající kousek Hardwaru s nejnovějším Androidem připravený pro ty největší technologické nadšence, který by měl svými možnostmi pár let vydržet na špici nebo mírně pod ní.

google nexus one

Uvedení

Před uvedením telefonu se začaly šířit nejrůznější fámy. Všichni se těšili na něco nového a úžasného. Dokonce se jednou objevila zpráva, myslím, že proběhla na Twitteru, že Google bude Telefon dotovat a koncový zákazník ho dostane za 200 USD. To se vcelku logicky nesplnilo, ale určitě to ukazuje, jak moc se lidé na Nexus One těšili. Přece jen to je první telefon s nálepkou Google.

Video z uvedení nebylo k dispozici, alespoň ne online široké veřejnosti. Dostatečnou informační hodnotu měly textové komentáře některých účastníků. V Čechách jste si je mohli vychutnat např. z Twitteru Jiřího Drahoráda.

Hned na začátku byl spuštěn web store, ve kterém si první zájemci mohli telefon objednat. A tady přichází rána pro české uživatele. Z naší země není možné Nexus One tímto způsobem získat. Uvidíme, s čím přijdou šedé kanály. Na aukčním serveru Aukro se deset kusů objevilo, ale s malinko přetáhnutou cenou 19 990 Kč. Cena u Googlu je totiž 529 USD, tedy nějakých 9000 Kč.

Bohužel se k nám za tuto cenu Nexus One asi jen tak nedostane. Důvody leží v prostředí, kde se Nexus One prodává. Jde o jednoduchou stránku, jejímž jediným cílem je nabídnout jeden produkt. U nás tento úkol převezmou prodejci, kteří mají v nabídce telefony jako HTC Tattoo nebo HTC Hero, jejichž cena je přesně vystupňovaná podle hardwarového vybavení a zaměření. HTC Hero stojí dnes kolem 10 až 12 000 Kč a prodejci pod tuto cenu rozhodně nepůjdou. Osobně tipuji, že začnou na 15 000 Kč.

google nexus one

Celkově Google na tiskovce nepředvedl nic jiného než nový telefon. Chyběl tomu takový ten iPhone efekt, který každý druhý očekával. Nicméně pro USA uživatele přišel Google s něčím novým, něčím praktickým a něčím, co není v této zemi zvykem. Pamatujete, jak startoval iPhone? Bylo možné ho koupit pouze u operátora AT&T a navíc ještě s mastným tarifem. Google na to šel přesně obráceně a telefon nabízí neblokovaný. To znamená nejdříve si koupit telefon a až potom vybrat operátora. Pro nás běžná věc, ale v USA nikoli. Na tomto principu je také postavený plán, podle kterého chce Google telefon prodávat.

Nexus One je jen prvním telefonem z řady Nexus. Zatím není jisté, co všechno přinese třeba Nexus Two, zvlášť když One nabízí prakticky to nejlepší, co může dnes uživatel dostat. O dvojce nejsou téměř žádné informace, takže je klidně možné, že se zatím na ničem takovém nepracuje.

Nejlepší zprávu večera pro české uživatele tak bylo, že se nový Android dostane i na současné zařízení. Androida 2.1 slibuje HTC na starší zařízení již dlouho, ale zatím ani vidu ani slechu o jediném updatu. Majitelé současných telefonů tak byli opět ujištěni, že aktualizace se blíží. Na různých hackerských fórech se již dvojkový Android dá sehnat, ale změna vyžaduje opět práva roota nebo minimálně ze strany záruky pochybný zásah do telefonu. Uživatel tím také může ztratit nějaké funkce, které doteď využíval.

Software

Nexus One má i díky Androidu 2.1 zajímavou softwarovou výbavu. Určitě jste slyšeli o programu Google Goggles. Pokud ne, tak přiblížím. Je to program, pomocí kterého vyfotíte nějakou budovu, předmět nebo třeba i knihu a on pomocí této fotografie dokáže najít informace, které souvisí s tím co jste vyfotili. Další důležitou změnou je aktualizace Google Maps, které vypadá spíše jako port Google Earthu a doplňuje je Google Street View. Navigace přes Google Maps je nyní mnohem více použitelná a má i hlasové navádění.

google nexus one

Výběr telefonního čísla bude opět o něco jednodušší. Telefon nyní při hledání čísla bere ohledy jak na seznam Google kontaktů, tak na seznam v telefonu a třeba i na Facebooku. Uživatelé potrpící si na vzhled zařízení ocení animované pozadí. Možná se ptáte, jestli to není zbytečné plýtvání energií, ale jak už to u podobných zařízení bývá, připojení k internetu dostane jejich baterii do kolen mnohem dříve.

google nexus one

Závěr

Abych to všechno shrnul. Google pro nás nepřinesl nic převratného. Známý iPhone efekt se nekonal a zbývá nám „jen“ moderní hardware i operační systém. To dnes není bohužel jediná věc, která se postará o úspěch. Google měl vždy spíše geekovské nápady než masové, ale i ty si svoji skupinu uživatelů najdou. Jednodušším způsobem jak získat podobný telefon, bude v tomto roce HTC Bravo, o kterém utekly informace v prosinci.

UX DAy - tip 2

Kdo má vztah k technice a ještě k tomu k pořádnému linuxovému systému ve svém telefonu, tak po telefonu sáhne všemi deseti. Kdo chce být moderní, tak ho Nexus One neosloví a sáhne spíše po některém z iPhonů.

Fotografie byly použity se svolením Googlu ze stránek o Nexus One pro média. Na stejné stránce můžete najít i videa, která představují Nexus One do detailu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.