Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (14. 9. 2005)

14. 9. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes budeme konfigurovat Xka, probírat fyziku, geometrii i matematiku a také vyhledávat s pomocí Gnome.

Pro Linuxáky, kteří ještě nedosáhli guruovské úrovně, nenarostla jim křídla a zobáky a neznají ještě zpaměti všechny volby konfiguračního souboru serveru X.org, je určen program GXConf. Ten umožňuje v přehledném a líbivém záložkovém rozhraní nastavovat nejrůznější volby pro videokartu, myš, monitor, klávesnici i další moduly. Disponuje rovněž omezenými autodetekčními funkcemi pro myš, grafickou pameť, modul ovladače a frekvenci použité obrazovky. Současná verze je 0.1.1 a je teprve druhá v pořadí, takže pokud bude autor ve vývoji pokračovat, můžeme se těšit na vskutku robustní konfigurační nástroj. GXConf potřebuje ke svému běhu knihovnu GTK ve verzi 2.6 nebo vyšší a knihovnu libdetect.

Linuxoví (zá)školáci, kteří budou tento školní rok ve fyzice probírat elektřinu, snad najdou využití pro utilitku ElectricFormula. Ta pracuje se čtyřmi nejdůležitějšími fyzikálními veličinami týkajícími se elektrického proudu. Do přímočarého GTK widgetu jednoduše vložíte dvě z veličin proud, napětí, výkon a odpor a program automaticky spočítá a doplní ty zbývající. Nejedná se sice o nijak světobornou aplikaci, ale práci rozhodně usnadní. Chcete-li ElectricFormula používat, zkontrolujte, zda na svém systému máte nainstalovánu knihovnu GTK+ alespoň ve verzi 2.4, knihovnu glade a interpreter jazyka Python.

Tento týden jsme ve spolupráci s internetovým Rádiem AKROPOLIS připravili také zvukovou podobu softwarové sklizně. Můžete si ji poslechnout v rámci pořadu Terabajt, který je vysílán každé druhé úterý v 18 hodin nebo si ji stáhnout přímo z Root.cz.

Zabýváme-li se malými a užitečnými aplikacemi, byla by škoda nezmínit také Deskbar Applet. Jedná se o přídavný applet pro hlavní panel prostředí Gnome (to je ten na vršku obrazovky), ve kterém se usadí v podobě nenápadného vyhledávacího políčka. S jeho pomocí je potom možné hledat webovými vyhledávači Google a MSN, v databázích služeb eBay, IMDB a Stock Quotes, ve Wikipedii a nově také na vlastním disku pomocí programu Beagle nebo standardního vyhledávání. Jednotlivé vyhledávací služby lze namapovat na klávesové zkratky nebo je jednoduše do panelu umístit v odděleném vyhledávacím políčku. Stejně jako ovládání, i konfigurace programu je velmi jednoduchá a přehledná a vejde se do pouhých dvou záložek. Deskbar Applet pro běh vyžaduje GTK+ nejméně ve verzi 2.8 a jazyk Python s rozšířeními Gnome-Python a Gnome-Python-applet. Je také vyžadována knihovna libsexy.

UX DAy - tip 2

Znalci komerčního programu Mathematica už vědí, ostatní teprve opatrně objevují, jaké možnosti poskytuje kvalitní matematický software. K3DSurf slouží ke grafickému znázornění objektů ve dvou až pěti rozměrech. Tyto jsou definovány pomocí rovnic a funkcí, které jsou v hojném počtu přítomny už v základním programu a mohou být definovány i uživatelem. I pokud není vícerozměrná geometrie zrovna vaším šálkem čaje a práce s parametrickými povrchy v pěti dimenzích je mimo vaše chápání, stále můžete K3DSurf použít třeba k jedinečnému nahlédnutí do vnitřku Kleinovy lahve nebo k lepšímu pochopení fungování některých obtížnějších úloh. Zábavou je i prohlížení více než padesáti přiložených populárních příkladů. V programu je také zahrnut export do několika formátů včetně POV-Ray, který je mimochodem možné použít i pro lepší vykreslování zobrazovaných objektů. K3DSurf je napsán na knihovně QT a funguje i na Mac OS X a Windows.

Když už je dnešní sklizeň ve znamení vědeckých aplikací, pojďme se podívat ještě na Kalcoolus, frontend k robustnímu a výkonému kalkulátoru bc. Tento vědecký procesor se může pyšnit příjemným ovládáním, užitečnou pamětí výsledků a kromě plné (a bohaté) funkcionality programu bc také prací s komplexními čísly. Je v něm navíc možné pracovat s uživatelskými funkcemi a deklarovat si vlastní konstanty, což z něj činí nástroj mnohdy užitečnější, než by byla pouhá náhrada za skutečnou vědeckou kalkulačku. Kalcoolus vyžaduje knihovnu QT a jazyk Python, ve kterém je kromě samotného ovládání napsána také podpora pro komplexní čísla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku