Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (4. 5. 2005)

4. 5. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes je tu první májová sklizeň. Máj, lásky čas... Venku je hezky, ptáci zpívají, meze vysychají. Tak vyžeňte partnery do přírody, ať máte čas zkoušet nové programy. Dnes tu máme mj. i inteligentní boot loader, takže možná někdo už ani nenabootuje.

Na svých počítačích používám pro zavádění operačního systému staromódní LILO. Ani vám nevím proč. Kromě toho, že to umí nabootovat, to neumí vůbec nic. A někdy vlastně ani to ne – to když zkompiluji nové jádro a zapomenu spustit příkaz lilo. Obvykle se tak děje v časovém stresu, což mi ještě více zvedne náladu. V poslední době přecházím na mnohem chytřejší GRUB. Jenže stále to není ono. Stále máte konfigurační soubor v /etc/, ovládání není user friendly (tj. neovládáte to pouze kurzorem nebo myší)… Možná vás potom, stejně jako mne, nadchne Gujin (1.0). Jedná se o zavaděč operačního systému, který nabízí samá pozitiva a sociální jistoty. Jeho největší zbraní je skutečnost, že nemá žádný konfigurační soubor. Volby pro bootování sám detekuje: zjistí si sám DOS/Windows oddíly s příznakem bootování, zjistí, jaká jádra máte v podadresáři /boot, a vše, co najde, vám nabídne k bootování. Pokud k jádru existuje ekvivalentní initrd nebo iniramfs, zavede je taktéž. Používá vlastní ovladače pro souborové systémy a pro práci s grafikou, takže můžete mít velmi malý zavadeč (30 KB), který umí velmi mnoho. Podrobné FAQ naleznete zde. A co Gujin neumí? Neumí číst NTFS, reiserfs, UDF, neumí číst USB klíčenky a zatím nebyl testován se softwarovým RAIDem.

Gujin

Gujin

S pomocí Stunnix Perl Web Server (1.4) můžete vytvořit prezentace na CDROM nebo na DVD, které se prohlíží přes webový prohlížeč a stránky přitom používají Perl, PHP a MySQL nebo SQLite databázi. Přitom není nutné u uživatele vůbec nic instalovat a prezentaci je možné otevřít na hlavních platformách (Windows, Linux, MacOS X). Program bohužel není volný (volný jako pivo) a je nutné zaplatit licenční poplatky. Nevíte někdo o podobné aplikaci, která by byla zdarma? 1000 Kč za jednu licenci sice není mnoho, ale…

Minule se zde upozorňovalo na jeden grafický engine. A tento týden vyšla také nová verze jednoho netradičního 3D enginu. Rearview (0.3.0) na rozdíl od ostatních 3D enginů nepoužívá polygony ani kostky. Každý objekt je zde přesně matematicky popsána, a je-li to možné, je převeden na voxelový strom, který je vykreslován metodou sledování paprsku (raytracing). Z toho plyne, že nebude zrovna nejrychlejší a zřejmě bude i náročnější na paměť. Vzhledem k tomu, že na svém počítači nespusím ani TuxRacer, tak vám bohužel neřeknu, zda je engine opravdu realtime, jak tvrdí autor. Objekty v Rearview nejsou při vykreslování ostré, ale trochu nepravidelné. Autor tvrdí, že se tak více blíží skutečnému světu (což je pravda). Velmi dobré výsledky by měl engine podávat na špinavých věcech, starých zdech či rostlinách.

Rearview

Kamený drak v Rearview

Program MapGeneration Project (0.2.0) je sice ve velmi rané fázi, nicméně již nyní můžete s pomocí programů z tohoto projektu sesbírat údaje z GPSky, kterou máte možná někteří v autě, a vytvořit z těchto údajů jedinou velkou mapu.

CS24_early

MapGeneration

křížení dálnice v MapGeneration

Vyšla nová verze programu msort (7.0), který umí třídit podle různých sloupců, délky řetězce, datumu a umí též spoustu dalších věcí, jež běžný programátor zvládne s příkazy sort a awk, připadně perl. Pro ty, kdo to nezvládnou, tato verze přidává i GUI klikací rozhraní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.