Hlavní navigace

Novell Open Workgroup Suite

25. 4. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Komerční výrobci linuxových operačních systémů se snaží pronikat na trh zleva zprava a jde to samozřejmě ztuha. Jednou z příčin je tzv. komoditizace – zákazník přestává vnímat operační systém jako klíčovou přidanou hodnotu.

Komerční výrobci linuxových operačních systémů se snaží pronikat na trh zleva zprava (jednou jejich základních činností je totiž pronikání na trh) a jde to samozřejmě ztuha. Jednou z příčin je tzv. komoditizace – zákazník přestává vnímat operační systém jako klíčovou přidanou hodnotu. Dostáváme se do stavu, kdy zákazník hledá NĚJAKÝ operační systém, na kterém poběží (nebo jehož součástí bude) to, co potřebuje. Setkáváme se s tím třeba u nasazení databází, kde zákazník vybírá zejména databázi a volbu operačního systému nechává v mnoha případech na implementátorovi – OS se stává součástí řešení, bez které to nejde, ale jejímuž výběru není věnováno velké úsilí. Při výběru jde zejména o minimalizaci rizik – jestli to poběží s hardwarem a jak dobře to poběží s databází (rozuměj cílovou aplikací) a samozřejmě o cenu.

Novell se proto kromě operačních systémů snaží orientovat se na oblasti, které jsou vnímané jako důležité z hlediska své funkce jako takové (Identity Management, Asset Management, Groupware) a kombinovat je s operačním systémem. Příkladem takového balíčku je Novell Open Workgroup Suite. Celý balíček je licencovaný a platí se za uživatele nebo za zařízení (jak si kdo vybere).

NOW Suite obsahuje komponenty, které by měly pokrývat funkčnost většiny standardních sítí: Novell Open Enterprise Server v Linuxové verzi – to znamená SUSE Linux Enterprise Server 9 s doplňkovými službami, které byly dříve pouze v Netware, jako souborové a tiskové služby, iManager, portál VirtualOffice atp (www.novell.com/pro­ducts/openenter­priseserver).

Novell GroupWise® pro Linux – robustní a škálovatelné groupwarové řešení s vlastním klientem nebo přístupem přes web (www.novell.com/pro­ducts/groupwi­se).

SUSE® Linux Enterprise Desktop – kdo ještě nezná, ať se těší na úplně přepracovaný desktopový systém určený pro kanceláře (www.novell.com/pro­ducts/desktop/pre­view.html).

Novell ZENworks® Suite – komplexní správa snad všeho co se ve vaší síti najde – serverů, desktopů, handheldů… (www.novell.com/pro­ducts/zenworks).

CS24_early

A co to stojí? Jedna licence stojí 103 EUR. Zkuste porovnat s cenami jiných výrobců software a uvidíte, že je to celkem málo… Všechny součásti jsou samozřejmě k dispozici na vyzkoušení, aby nikdo neměl pocit, že kupuje zajíce v pytli.

Na závěr mi dovolte jen poznámku – tenhle článek je PR. Tahle krátká možná měla zaznít jako první, abych zamezil různým spekulacím. Chtěl jsem nicméně, aby kromě reklamy na produkt článek posloužil i jako demonstrace toho, jak se komerční výrobce linuxových řešení snaží vypořádat se změnami na trhu, na kterém se tak či onak pohybuje asi většina čtenářů. Setkáváte se také s komoditizací?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku