Hlavní navigace

Nový Damn Small Linux: nejen vylepšení desktopu

24. 7. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Damn Small Linux je zřejmě současnou nejoblíbenější live distribucí. Vývojáři nedávno představili první alfu chystané čtvrté verze. Můžeme tak společně nahlédnout pod pokličku DSL kuchyně a zjistit, jaké menu se chystá na příští sezónu. Podle toho, co už víme, to budou některé vybrané lahůdky.

Damn Small Linux po roce a půl

distribuci Damn Small Linux (dále jen DSL) jsme psali na začátku roku 2006. Představili jsme ji jako „opravdovou minidistribuci”, která se vejde na malé 8 cm CD a její autoři lpí na tom, aby měla vždy pod 50 MB. V původním článku jsme se zabývali ještě verzí 2.2. V současné době je již aktuální verze 3.4 a celý systém se posunul o notný kus vzhůru.

A to nejen technicky, ale i „žebříčkově”. Podle serveru DistroWatch.com, který sestavuje žebříčky oblíbenosti jednotlivých distribucí, se v posledních šesti měsících DSL umístil na desátém místě a je tak nejoblíbenější live distribucí vůbec. Pro zajímavost, KNOPPIX je na 14. místě a český Slax až na 27. DSL je tedy skutečně velmi oblíbený.

Ještě nějakou dobu bude sice aktuální řada 3.x, ale vývojáři už intenzivně pracují na jejím nástupci. V polovině července tak vyšla první vývojová verze nového DSL 4.0 označená jako Alpha1. Přestože se skutečně jedná o silně vývojovou verzi, která potřebuje ještě spoustu věcí doladit, už teď se můžeme podívat, co se na nás chystá.

Něco je při starém…

Jako obvykle má CD nové alfy pod 50 MB, konkrétně 49,430 MB. Opět jej tak můžete provozovat na malém médiu typu „vizitka”, které můžete mít stále v peněžence. Velkou výhodou malé velikosti je také bezproblémové stažení i na pomalých linkách.

DSL by měl být i nadále provozovatelný na starých počítačích. Stránky projektu uvádějí jako minimální procesor 486 a 16 MB paměti, přičemž 128 MB by mělo zajistit naprosto hladký běh v podstatě kdekoliv.

DSL boot

DSL 4.0a1 startuje

Pokusil jsem se porovnat časy startu DSL 3.3 a 4.0a1. Obě verze systému startují „na chlup” stejnou dobu. Konkrétní čas samozřejmě závisí na mnoha okolnostech, především na výkonu počítače. Můžete ale očekávat start trvající přibližně minutu.

DSL start

Desktop ihned po startu

Bezprostředně po startu vás přivítá X Window systém s monitorem Torsmo na pozadí a otevřeným prohlížečem Dillo. Pokud máte alespoň trochu běžný hardware, bude systém připravený a nakonfigurovaný. Pokud na síti používáte DHCP server, automaticky se nakonfiguruje i vaše síťové rozhraní.

… novinky tu ale jsou

Na první pohled vás zaujme zcela odlišný desktop. Dříve používaný Fluxbox je v nové verzi DSL nahrazen ne tak známým správcem oken jwm. K němu byl přidán i nový správce plochy a souborový manažer v jednom – dfm.

DSL dfm

Správce souborů a plochy dfm

Na ploše je už k vidění několik důležitých adresářů: domovský, kořenový, aplikace a MyDSL. Vývojáři se úpravě uživatelského prostředí věnovali skutečně hodně a nás proto čeká drag-n-drop, zmíněné ikony na ploše, logičtější ovládání celého prostředí a také například asociace k příponám.

To znamená, že dfm automaticky přiděluje souborům správnou ikonu a pokud například poklepete na PDF, automaticky se vám otevře v xpdf. To je samozřejmě vstřícný krok k běžným uživatelům, který jim podstatně ušetří práci.

Další nepřehlédnutelnou novinkou je použití nového jádra. V DSL 3.3 je použito jádro 2.4.26, v alfě je pak nejnovější jádro z řady 2.4 s označením 2.4.34. To by mělo kromě oprav některých chyb přinést především širší podporu hardware.

Podle informací pod naší zprávičkou je důvodem pro použití jádra 2.4 snaha o co nejširší kompatibilitu se staršími počítači. Procesory 486 už měly na 2.6 potíže.

K dispozici je také nové menu, které naleznete vlevo dole pod tlačítkem DSL. Inspirace tlačítkem Start známým z MS Windows je nabíledni, na druhou stranu vývojáři opět nabídli co nejznámější cestu. V menu naleznete přehledně roztříděné a popsané aplikace. Nalezneme zde několik webových prohlížečů, kancelářské aplikace, celou řadu karetních her a podobně.

DSL menu

Přehledné menu nového DSL

Co se týče použitelnosti v kanceláři, DSL vás opět zklame absencí českého rozložení klávesnice. V nabídce DSL je sice program kbdconfig, v jehož nabídce je i několik českých klávesnic, bohužel se mi nepodařilo ani při nejlepší snaze některou z nich nastavit. Program vždy vypsal chybovou hlášku o chybějící klávesové mapě nebo některé z pomocných utilit.

Keyb

Slibná, ale nefunkční konfigurace klávesnice

Další věc, která mě zarazila, byla verze prohlížeče Firefox, který je jedinou „velkou aplikací” běžně používanou na desktopech. I v alfa verzi DSL se nachází Firefox 1.0.6, což je verze stará dva roky, pocházející z dávno nepodporované a děravé řady.

DSL FF

Firefox ve verzi 1.0.6

root_podpora

Je to stále alfa

Samozřejmě za výše zmíněné problémy nemůžeme připsat DSL záporné body, protože se jedná o alfa verzi. Můžeme jen doufat, že se vývojářům podaří konečně odstranit problémy s klávesnicemi, které trápí všechny české uživatele a doladit verze některých balíčků.

Každopádně DSL 4.0a1 vypadá velmi slibně, především s ohledem na celkovou použitelnost prostředí. Můžeme očekávat, že se ještě do vydání ostré verze dočkáme mnoha vylepšení a novinek. Určitě budeme další vývoj sledovat a průběžně vás o něm informovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.