Hlavní navigace

Damn Small Linux: opravdová minidistribuce

21. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Čas od času si na Rootu představujeme zajímavé distribuce. Dnes se společně podíváme na Zatraceně malý Linux, který dělá čest svému jménu.

Dříve bylo poměrně rozšířené označení minidistribuce. Pojmenovávaly se jím malé distribuce, které bootovaly z běžných disket s kapacitou 1.44 MB. Diskety byly ovšem (naštěstí) vytlačeny a nahradila je jiná média jako CD, DVD a flash disky. S tím se pochopitelně objevily i nové varianty kapesních distribucí, kterým říkáme live CD. Těm se podařilo disketové systémy zcela vytlačit. Na obyčejné CD za pár korun se vejde mnoho stovek megabajtů software a není potřeba se omezovat.

Původní minidistribuce tak zcela zmizely ze světa. Pokud bychom dnes měli tento výraz použít, možná by mohl směřovat právě k Damn Small Linuxu (dále jen DSL). Už jeho název, který můžeme přeložit jako Zatraceně Malý Linux, nám leccos napovídá.

Co s ním?

Live distribuce mají různá určení, některá jsou zaměřena na routery, servery a jiná zase na desktopy. DSL patří do poslední zmíněné skupiny. Hodí se všude, kde není k dispozici váš operační systém nebo vám prostě chybí aplikace, na které jste zvyklí.

Autoři DSL se při vývoji zaměřují na rozumnou velikost distribuce a zároveň na odstranění všech zbytečných součástí. Razí heslo „funkčně a účelně”, které je skutečně vidět na celé distribuci.

Stažený obraz má pouhých 50 MB a jeho autoři tvrdí, že nikdy nebude větší. Díky tomu jej lze tedy bez potíží nahrát na malé 8 cm CD nebo vyřazený flash disk, který už nám svou kapacitou nestačil. Proč jej tedy nevyužít? Velmi působivě vypadají také CD ve tvaru vizitek.

Vizitkové CD

Pro DSL hovoří kromě velikosti také dalších pozitivní fakt. Jistě vás potěší, že vývoj je velmi živý a nové verze vychází často i s odstupem několika týdnů. Aktuálně je k dispozici DSL 2.2.

Výhodou live distribucí je, že je můžeme velmi jednoduše vyzkoušet bez rizika poškození aktuálního systému. Pokud tak chcete učinit, navštivte stránku www.damnsmallli­nux.org, odkud můžete stáhnout zmíněný obraz. Se slušnou linkou, která je dnes dostupná i běžné domácnosti, vám to bude trvat pár minut. Obraz pak stačí vypálit a nabootovat.

Startujeme

Při startu vás uvítá bootovací obrazovka, ve které máte možnost nastavit některé parametry jako je rozlišení případně informace důležité pro start systému. Obvykle ale stačí prostě stisknout enter.

DSL boot

Minimální požadavky nejsou nijak kruté: 486DX with 16 MB of RAM, což je dnes opravdu dědeček. Samozřejmě s takovým hardware budete částečně omezeni a na některé věci si opravdu počkáte. Obecně je ovšem software v DSL volen k hardware velmi citlivě.

Aktuální DSL pohání starší jádro 2.4.26. Systém začne nabíhat, prozkoumá a velmi dobře rozchodí váš hardware a pokud máte dostatek paměti, nahraje se celý do ramdisku. To má dvě výhody: jednak máte k dispozici mechaniku, ze které jste bootovali, a také je všechno pekelně rychlé. Pro běh z paměti je potřeba alespoň 128 MB RAM, což ale dnes není žádný problém.

Běžíme

Za pár sekund už vás přivítá pěkné grafické prostředí se správcem Fluxbox. Ten je jednak velmi rychlý a také nezabírá v DSL zbytečné místo. Vpravo nahoře na vás nenápadně pomrkává monitor Torsmo.

DSL po startu

Na ploše Fluxboxu je připraveno několik ikonek: prohlížeč Firefox, email klient Sylpheed, word processor Ted, tabulkový editor Siag, přehrávač Xmms, grafický editor Xpaint a další. Příjemné je zjištění, že i tak malý operační systém obsahuje vše pro běžnou „kancelářskou” práci. Bohužel mě zaskočila nulová podpora národních znaků včetně absence cizojazyčných klávesových map. Budete muset psát „cesky”.

DSL Ted

Kromě vyloženě desktopových programů je k dispozici řada síťových utilit jako Rdesktop, VNC klient, SMB klient a samozřejmě FTP, ssh a další. Pochopitelně nechybí ani běžné systémové aplikace, takže můžete DSL použít jako velmi pohodlné záchranné CD.

Obsluhu systému zvládne i běžný uživatel, protože nastavení je možno naklikat v jednoduché aplikaci, která funguje jako konfigurační utilita. Nastavení je pak možno velmi jednoduše uložit například na disketu, odkud jej po příštím startu zase obnovíte.

DSL panel

Vývojáří DSL nezapomněli ani na tiskový subsystém, takže co napíšete, nakreslíte, spočítáte nebo stáhnete, můžete po rychlé konfiguraci tiskárny také vytisknout.

root_podpora

Závěrem

Výhodou malého média, na kterém můžete mít DSL, je, že se vám vejde do peněženky mezi platební karty a máte jej vždy s sebou. Obsahuje vše potřebné pro běžnou práci a dokáže velmi dobře zastoupit „velký systém”. V nouzi se hodí dvojnásob.

DSL meru

Jedinou nevýhodou je absence podpory češtiny, takže bez dodatečných úprav český text nenapíšete. Pokud jste schopni to překousnout, vzhůru do DSL.

Používáte live distribuce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.