Hlavní navigace

Co nového v Debian Sarge

8. 6. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Téměř přesně po třech letech čekání konečně vychází nová verze Debianu označovaná jako Sarge. Co přinesla nového? Jaké změny v distribuci nás čekají? Pojďme si ji společně prohlédnout. Dobrý den pane Sargi.

Téměř přesně po třech letech čekání konečně vychází nová verze Debianu označována jako Sarge.

Pro netrpělivé představím hlavní změny oproti původní verzi:

  • nový instalátor
  • použití GCC 3.3 jako standardního kompilátoru (nahrazuje původní verzi 2.95), což přineslo binární nekompatibilitu s knihovnami z předchozí verze
  • nová větev volatile
  • a samozrějmě nové verze programů

Pokud už se opravdu nemůžete dočkat, až to nainstalujete, tak můžete skočit rovnou na konec k návodu, jak aktualizovat nebo nově naistalovat Debian.

Instalátor

Pokud jste ještě nezkusili nový instalátor, tak asi nejlepší představu si o něm uděláte, když se podíváte na sérii obrázků zachycující instalaci krok za krokem.

Mezi největší přednosti nového instalátoru patří jeho uživatelská přítulnost. I pokud o počítači mnoho nevíte, instalaci zvládnete. Na druhou stranu pokud jste experti, máte vždy možnost zvolit základní nastavení sami. Oproti předchozí verzi je zde již automatická detekce hardware a následné zavedení příslušných modulů a rozdělení disků (včetně RAIDu a LVM).

Nové aplikace

Jen velmi heslovitě si představíme nejdůležitější novinky mezi balíčky:

  • Gnome 2.8 nahrazuje 1.2
  • GTK+ 2.6 nahrazuje 1.2
  • Gimp 2.2 nahrazuje 1.2
  • Mozilla 1.7 nahrazuje 1.0
  • Firefox a Thunderbird
  • KDE 3.3 nahrazuje 2.1
  • Apache 2.0 (1.3 je stále dostupná)
  • Linux 2.6
  • OpenOffice
  • Automatická detekce hardware (discover)
  • Exim 4 nahrazuje 3
  • GCC 3.3 nahrazuje 2.95 / 3.0
  • X-„Free”-86 4.3 nahrazuje 4.1

A mnoho dalšího. Debian nyní obsahuje přibližně 15 tisíc oficiálních balíčků!

V Debianu na rozdíl od ostatních distribucí nenaleznete balíčky pro X.org. Hlavním důvodem je skutečnost, že X.org se stabilizoval až v průběhu posledního roku, kdy se Debian nacházel takřka permanentně ve stavu „Sarge už bude brzo” a všichni se snažili odstranit kritické chyby bránící uvedení nové verze (RC bugs). Takže X.org můžeme čekat asi až v následující ver­zi.

Volatile

Stabilní větev Debianu se po celé své období nemění, nejsou do ní přidávány nové balíky a původní nejsou nahrazovány novějšími verzemi. Tak mají uživatelé Debianu jistotu, že se v programech neobjeví žádná nová „vlastnost”, která by mohla znefunkčnit nějakou část systému. Jedinou výjimkou byly opravy bezpečnostních chyb, které se zveřejňují na security.debi­an.org. Některé programy jako například antiviry nebo programy na odstraňování spamu ovšem vyžadují aktualizace i v průběhu života stabilní verze, jinak by beznadějně zastaraly již po pár týdnech. Proto vznikla nová větev volatile, která obsahuje právě takové aktualizace pro stabilní verzi.

Aktualizace

Pokud máte již existující a fungující instalaci Debianu a chcete ji aktualizovat, doporučuji postupovat podle officiálního návodu. Zde je zkrácený návod okleštěný od varování a neobvyklých situací. Ponechávám pouze jedno varování: Zazálohujte si počítač!

Nejdříve zkontrolujte soubor cat /etc/apt/sources.list. Pokud tam máte tyto řádky:

deb http://ftp.cz.debian.org/debian stable  main contrib non-free
deb http://ftp.cz.debian.org/debian-non-US/ stable/non-US main contrib non-free
deb http://security.debian.org stable/updates main contrib non-free 

vše je v pořádku. Pokud tam máte místo slova stable uvedeno woody, přepište jej na stable. Tím zajistíte, že váš systém bude vždy synchronizován s větví stable, ať se jmenuje jakkoliv.

A nyní stačí spustit tyto tři příkazy:

apt-get update
apt-get install aptitude
aptitude -f --with-recommends dist-upgrade 

a máte aktualizovaný systém. Zkušení uživatelé asi raději použijí komfortnější nástroje dselect nebo aptitude s podrobnějším výběrem balíků k aktualizaci.

Instalace

Pokud jste se s Debianem ještě nikdy nesetkali a chcete si ho naistalovat, určitě si přečtěte instalační příručku, která je dostupná v různých jazykových mutacích.

CS24_early

Asi nejlepší je zvolit síťovou instalaci, kde si stáhnete pouze nejnutnější věci pro základní start a zbylé aplikace si stáhnete po Internetu. Pokud je pro vás problém stáhnout stovky megabytů, můžete si zakoupit kompletní instalační média od jednoho z prodejců. Kompletní instalace se vejde na 13 až 14 CD nebo na dvě plná DVD. Instalace je pak již velmi jednoduchá. Viz Instalátor.

Vývoj pokračuje

Tím, že vyšel Sarge, se na vývojovém cyklu nic nemění a vyvíjí se dál. Následující testing verze se jmenuje Etch podle další postavičky (tabule) Etch-a-skratch z filmu Toy Story.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.