Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (8. 6. 2005)

8. 6. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na páreček IRC klientů, oranžovou databázi, kořeněný simulátor elektroniky, poznámkovník a jednu opravdu masivní hru.

Konversation je vskutku roztomilý IRC klient pro KDE. Je velmi lehkotonážní, rychlá a malá, ale dovede pracovat s většinou funkcí, na které si u IRC klienta vzpomenete. Fungování přes SSH tunel a integrace s Kontactem jsou samozřejmostí, stejně jako nastavitelné záložky a automatické doplňování příkazů.

Hledáte-li jednoduchý a nekomplikovaný IRC klient pro KDE, je Konversation ideální, a pokud vám v ní něco chybí, řekněte si o to; program je teprve u verze 0.18 a poměrně svižným tempem se vyvíjí ke světlým zítřkům. Konversation vyžaduje QT a pravděpodobně i klibs. Pokud upřednostňujete Gnome a GTK aplikace, můžete zkusit velmi podobný program LostIRC, který nabízí podobnou úroveň funkcí a zároveň je obdobně kompaktní a jednoduchý.

Po ne až-tak dlouhé době tu opět máme databázovou aplikaci, tentokrát rovnou oranžovou! Bumblebee je poměrně přímočarý program sloužící ke katalogizaci všeho, nač si vzpomenete. Je napsán v PERLu a GTK a údajně by měl běhat prakticky kdekoliv, kde se nacházejí tyto technologie. Výhoda Bublebee oproti ostatním podobným aplikacím netkví jenom v jeho oranžovosti (i když je to silný argument), ale právě v jeho jednoduchosti.

Celá databáze je ukládána jako textový soubor, nepotřebuje žádný SQL server a umí pracovat s CSV soubory, takže se dá snadno propojit s nějakým tabulkovým procesorem. Výpis i ovládání jsou věrné myšlence jednoduchosti – nenajdete tu žádný strom nebo zásuvně-výsuvné složky, nýbrž jednoduchou a přehlednou tabulku s jednoduchou editací a tříděním. Čmeláčí aplikace je také příjemně rychlá a obecně příjemná. Ačkoliv nikdo nepopírá, že ke stejnému účelu poslouží libovolný tabulkový editor, proč nepoužít oranžovou aplikaci se čmelákem ve znaku? Mohu vřele doporučit.

Studentům elektroniky jistě usnadní život aplikace Oregano, simulátor elektronických obvodů. Pomocí příjemného a jednoduchého ovládání si naklikáte libovolné množství zapojení, zdrojů proudu, spotřebičů či odporů. Potom můžete zkoušet jednotlivé části vypínat, zapínat, testovat nebo tisknout.

Program umí provádět i základní analýzy obvodu, měnit frekvenci střídavého proudu, napětí, vykreslovat krásné grafy i analyzovat Fourierovou metodou. Od počátků svého vývoje ušel už kus cesty a nejposlednější verze 0.40.4 působí velmi stabilním a kvalitním dojmem. Na stránkách projektu najdete i řadu screenshotů a pod položkou Get Help odhalíte poměrně přehlednou Wiki… pokud tedy ovládáte Španělštinu. Oregano dokáže pracovat s backendy ngSpice a GNUCap a kromě knihovny GTK a prostředí Gnome musíte tedy mít na svém systému i jeden z těchto programů. Mimochodem není k dispozici verze pro Windows ani pro Mac OS X, pouze pro X11 na Linuxu a BSD systémech Darwin a FreeBSD.

NoteCase je další z řady jednoduchých aplikací, které vám usnadní život. Jedná se o databázi poznámek, úkolů a krátkých útržků textů přehledně uspořádaných do hiearchického stromu. Omezeně umožňuje pracovat s richtextem, exportovat do txt a html a umí i vyhledávat ve své databázi a pro lepší bezpečnost šifrovat uložené informace.

Příjemné je, že umí běžet v systémovém panelu, nemusíte ho vypínat a je pořád k dispozici. Zatím bohužel neumí pracovat s tiskem a drag&drop, ale tyto a další funkce by měly přibýt v dalších verzích. NoteCase je k dispozici pro Linux i Windows a k běhu potřebuje v podstatě jenom knihovnu GTK.

UX DAy - tip 2

The Mana World je poměrně zajímavý pokus o open source masivní online hru. Grafika i ovládání vzdáleně připomínají stařičkou Ultimu Online, ale uvnitř bije moderní srdce multiplatformní aplikace. Projekt zahrnuje přípravu klientské a serverové verze programu. Server je v současné době zastupován programem eAthena, původně určeným pro hru Ragnarok Online, protože vlastní Mana World server je stále ještě v raných fázích vývoje.

Klient už však vstoupil do fáze veřejného testování a každý, kdo má zájem, si může Mana World vyzkoušet. Na stránkách projektu si můžete stáhnout verze pro Windows a Linux a časem snad i pro Mac OS X; na stejné adrese najdete také přehlednou Wiki a odkazy na fórum a IRC kanál, kde jistě najdete ochotnou pomoc při zprovozňování hry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku