Hlavní navigace

Nový Root a soutěž o ceny (2)

7. 1. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokračujeme v představování nového Roota - podíváme se na zoubek zbrusu novému vyhledávání, nechybí ani druhé kolo soutěže o zajímavé ceny a nelze se nevrátit k bouřlivé diskusi o barevném schématu.

Nový design a barvy

Úvodem se nelze nevrátit k bouřlivé diskusi pod minulým článkem, která se v drtivé většině točila kolem barevného schématu. Předně je třeba říct, že do prvního kola soutěže byl pochopitelně nasazen obrázek, který o designu neříká vůbec nic – nepoznáte, zda je stránka z dalších 80 % černá, modrá, nebo puntíkatá. Takže na hodnocení je opravdu brzy.

Ohlasy v diskusi se dají rozdělit do několika skupin:

První skupinu tvoří jasnovidci, kteří přesně vědí, co se stane, když Root nebude mít takový odstín, jaký chtějí oni – lidé nás přestanou číst, zkrachujeme, neštěkne po nás ani pes.
Tak tohle opravdu nemá smysl komentovat.

Druhá skupina se domnívá, že ztratíme kus svého image, že k Rootu patří temný vzhled.
Nemyslím si to. Temná barva může vzbuzovat i nechtěné efekty – „ten Linux (Open source) je nějakej divnej, to budou nějací hackeři, pryč od toho.“ To ale není cílem, my chceme Linux a Open source propagovat jako úplně normální součást IT technologií a ne ho zavírat do škatulky něčeho démonického. Na značku a image lze navázat i při změně barevného schématu. Jsem si jist, že i nadále bude mít Root nezaměnitelný look a na monitoru ho okamžitě poznáte. Navíc díky použité technologii není opravdu žádný problém udělat alternativní styl a my se rozhodně nebudeme bránit ho zahrnout do standardní nabídky Roota. Určitě bude zajímavé sledovat, kolik lidí si styl přepne – já osobně si troufám tvrdit, že to bude zcela zanedbatelné procento.

Třetí skupina se drží zpátky, nekomentuje něco, co vlastně nikdo neviděl. Části lidí je design vcelku fuk, protože se těší na nové funkce a část změnu barev vítá. Někteří vyjadřují podporu a drží nám palce.
Díky.

Poslední skupinou je cca 97,5 % lidí, kteří neměli žádnou potřebu věc komentovat. Co to znamená? Je jim to fuk? Počkají si na uvedení celého designu? Změna se jim líbí? Nevíme, ale zkušenost praví, že lidé v diskusích v drtivé většině případů projevují negativní názory – sto pochvalných ohlasů pod článkem je sci-fi, sto odsuzujících není problém.

Nicméně nechápejte to tak, že negativní názory nás nezajímají a nebereme je na vědomí. Zajímá nás každý názor, a pokud má hlavu a patu, snažíme se ho nebrat na lehkou váhu. Důkazem budiž naše nabídka zahrnutí alternativních stylů do Roota.

A ještě jedna věc – minule mohl vzniknou mylný dojem, že Root bude bílý – to je nesmysl, který si diskutující z nějakého důvodu sami vsugerovali. Některé části budou světlé (není to bílá!), některé budou tmavé a zůstává i čistě černá.

Tolik k designu a barevnému schématu.

Nové vyhledávání

Z nových služeb si dnes podrobněji představíme vyhledávání. Co si budeme povídat, to stávájící je téměř nepoužitelné – neprohledáte diskuse, neprohledáte zprávičky a o pokročilém hledání můžete jen snít. To všechno se mění.

Nový vyhledávací engine je napsán od první jedničky po poslední nulu tzv. na zelené louce, tj. nic jsme nerecyklovali, ale navrhli jsme a vyvinuli zcela novou aplikaci. Díky tomu na Rootu najdete pohodlně prakticky cokoliv. Z nových funkcí vybíráme:

  • Prohledávání komplet všech textů, tj. článků, zpráviček, diskusí atd., a to buď naráz, nebo selektivně podle toho, kterou část pro prohledávání zvolíte.
  • Podpora základních logických operátorů AND, OR, NOT a závorek pro určení priority operátorů.
  • Podpora žolíků – hvězdička v hledaném výrazu zastupuje libovolný počet znaků, otazník pak právě jeden znak.
  • Vyhledávání pouze v nadpisech či perexech článků – užitečné, když si vybavujete, že článek měl v názvu nějaké slovo či frázi.
  • Lze zvyšovat důraz na některá slova v hledané frázi – uplatní se například v případě, že hledáte něco o instalaci Debianu a důraz kladete právě na slovo instalace, protože vás nezajímají články, kde je instalace zmíněna jen okrajově.
  • Proximity vyhledávání – umožňuje definovat, kolik slov mezi dvěma hledanými výrazy akceptujete, tj. jak blízko u sebe se mají výrazy v textu nacházet.
  • Lahůdkou je pak Fuzzy vyhledávání, díky kterému je vám systém schopen nabízet i slova znějící podobně jako ta, která právě hledáte.

Ti z vás, kteří si zakoupili offline CD Roota, už výše uvedené vychytávky znají, protože vyhledávání v obsahu CD funguje nad stejnou knihovnou – Lucene od Apache Jakarta Project.

Druhé kolo soutěže

Nejprve si připomeňme, o co soutěžíme:

1. cena

2. cena

3. cena

O vítězi rozhoduje rychlost – kdo pošle jako první celý screenshot nového Roota, stane se vítězem. Ze soutěže jsou pochopitelně vyřazeni všichni zaměstnanci a spolupracovníci společnosti Internet Info a jejich rodinní příslušníci.


Partnerem soutěže je internetový obchod computer.cz

CS24_early

computer.cz


Druhá část soutěžního puzzle

Dnes již přituhuje, a abyste se podívali na další část nového Roota, budete muset prokázat trochu důvtipu, ale nebojte, bude hůř :) Takže jdeme na to.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.