Hlavní navigace

O víkendu má Linux o 40 % více uživatelů

11. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Někteří příznivci alternativních desktopových operačních systémů se domnívají, že Linux se více prosazuje v domácím prostředí, protože politika firem volbu systému nedovoluje. Provedli jsme pro vás exkluzivní analýzu operačních systémů na českém internetu. Domácích uživatelů je podle ní skutečně více.

Linux v práci? Ne příliš často.

Obvykle se obecně předpokládá, že rozvoj linuxových desktopů částečně brzdí firemní prostředí tím, že automaticky nasazuje operační systémy MS Windows a uživatelé obvykle nemají možnost zvolit si systém, který by jim vyhovoval.

Ať už je to dáno centrální firemní politikou, která vám přikazuje použít konkrétní operační systém, nebo specializovaným software, který musíte využívat, jste prostě v práci či škole často nuceni využívat jiný systém než doma.

Často se tak v diskusích můžeme dočíst: „Teď jsem v práci a tady mám Windows. Až se dostanu odpoledne domů, tak to vyzkouším.“

Pokud je výše uvedená domněnka skutečně pravdivá, měla by se projevit na zastoupení linuxových desktopů. Výsledkem by měl být měřitelný rozdíl tohoto zastoupení o víkendu a ve všední dny.

Čísla hovoří

Protože ještě nikdo podobnou analýzu neprováděl, rozhodli jsme se ji udělat my. Podobné analýzy jsou jednak zajímavé, ale také velmi důležité proto, abychom získali přehled o aktuální situaci. Nedávno jsme tak zjistili, že Linux v posledních letech prudce roste, a to nejen v České republice, jistý vzestup je znatelný i ve světovém měřítku.

Požádali jsme tedy kolegy ze serveru NAVRCHOLU.cz o potřebná data. Zmíněný server se zabývá monitoringem českého internetu a jeho služeb využívají tisíce různých webů, takže statistiky nejsou nijak ovlivněny konkrétním zaměřením několika specializovaných serverů.

Abychom získali skutečně průměrná data, zvolili jsme statistiky z listopadu 2007. Ten není ovlivněn ani vánočními svátky, ani ještě koncem či začátkem roku. Jedná se ze statistického hlediska o zcela průměrný měsíc roku 2007.

Z těchto dat jsme získali informace o denním zastoupení linuxových počítačů mezi návštěvníky českého internetu, respektive měřených serverů. NAVRCHOLU.cz dokáže o návštěvníkovi webu zjistit řadu statistických údajů, jako je verze prohlížeče, rozlišení obrazovky a další. Nechybí ani informace o použitém operačním systému.

Z denních dat jsme tedy vybrali informace o počtu uživatelů používajících Linux. Ty jsme vynesli do následujícího gra­fu:

Graf

Oranžovou barvou jsou označeny všední dny, kterých bylo celkem 22. Modrá pak zvýrazňuje víkend, tedy sobotu a neděli. Těch bylo dohromady 8. Už z grafu je patrné, že o víkendu je Linux zastoupen na uživatelských počítačích podstatně více.

Čísla pak hovoří jasně. Zatímco během pracovního dne je průměrné zastoupení Linuxu na desktopových počítačích 1,01 %, o víkendu toto číslo vystoupá v průměru na 1,42 %. To je o 40 % více než v pracovní den.

Linux používáte:

  • V práci (škole...) i doma.
    51 %
  • Jen v práci (škole...).
    2 %
  • Jen doma.
    41 %
  • Nikde nepoužívám.
    6 %

Toto vyplývá z relativních poměrů mezi jednotlivými operačními systémy. Velmi podobné výsledky však získáme i v případě, že použijeme absolutní čísla, která představují počty reálných návštěv uživatelů, kteří používají Linux. U nich je znát „víkendový nárůst“ okolo 36 %.

Z toho vyplývá, že onen nárůst není jen relativní a není způsoben snížením počtu uživatelů s MS Windows. Skutečně tedy o víkendu přibývá až 40 % uživatelů používajících Li­nux.

Linux? Jen doma.

Je tedy zřejmé, že existuje velmi početná skupina uživatelů, která používá „alternativní operační systémy“ jen tam, kde si může skutečně svobodně vybrat – doma. V pracovním prostředí není výběr systému tak jednoduchý a obvykle je třeba používat to, co vyžaduje zaměstnavatel. Totéž pravděpodobně platí například o školách a dalších organizacích.

Poměrně zajímavé je, že v případě jiných operačních systémů nic podobného nepozorujeme. Mac OS X se například drží stále okolo 0,6 % a FreeBSD má na desktopech průměrně 0,1 % – bez ohledu na to, zda je pracovní den či víkend.

Windows o víkendu klesají

Naopak u MS Windows je zaznamenatelný víkendový pokles. Pracovní den znamená v případě tohoto systému (bez ohledu na verzi) průměrně 96,35 %. O víkendu ale jejich relativní zastoupení klesá v průměru na 95,57 %, což je propad o 0,78 procentního bodu.

Za polovinu tohoto čísla může už zmíněný nárůst počtu uživatelů Linuxu, o zbytek se pak stará především položka „Neurčené operační systémy“. Tato množina rovněž o víkendu roste.

S největší pravděpodobností se bude opět jednat o operační systémy, které patří do skupiny „alternativní“. NAVRCHOLU.cz při tom rozeznává skutečně velkou množinu různých systémů. Například (všechny mají pod 100 návštěv denně): NetBSD, OpenBSD, IRIS, HP-UX, Palm OS, AIX, BeOS, AmigaOS, OS/2 a další.

root_podpora

Víkend ve znamení svobody

O víkendu tedy uživatelé hromadně zasedají k domácím počítačům a používají častěji operační systémy, které jim například jejich zaměstnavatelé nedovolují využít. To je na jednu stranu pozitivní znamení, které nám říká, že uživatelé mají zájem Linux používat.

Na druhé straně to však také leccos vypovídá o tom, jak k operačním systémům přistupují firmy. Striktně se drží zavedené praxe a většina z nich se zuby nehty drží mainstreamu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.