Hlavní navigace

Odkaz může být zločin, pokud jde o peníze, rozhodl Evropský soudní dvůr

9. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí, které může mít dalekosáhlé důsledky. Pouhé odkázání na nelegálně šířený materiál podle něj může být trestné a soud může nařídit odstranění odkazu.

O tom, zda je trestné pouhé odkázání na nelegálně šířený obsah, se vedou dlouhé debaty a ani není příliš jasné, jak na situaci nahlíží zákon. Soudní dvůr Evropské unie, tedy nejvyšší soud EU, tentokrát v jednom případě rozhodl, že za určitých okolností může být samotné publikování odkazu nelegální, hlavně pokud se tak děje za účelem zisku. O rozhodnutí informují Reuters a Bloomberg.

Šlo o případ, kdy nizozemský server GeenStijl, který pokrývá řadu různých a často kontroverzních témat, zveřejnil odkazy na fotografie nizozemské televizní hvězdy Britty Dekker publikované magazínem Playboy. Samozřejmě bez svolení vlastníka autorských práv. Společnost Sanoma, která v Nizozemí magazín vydává, si to nenechala líbit a se serverem GeenStijl už se několik let soudí.

Je nade vší pochybnost, že GS Media (vydavatel GreenStijl, pozn. red.) poskytla odkazy na soubory obsahující fotografie za účelem zisku a že Sanoma nesvolila ke zveřejnění těchto fotografií na internetu, odůvodnil soudní dvůr své rozhodnutí. Pokud jsou odkazy publikovány za účelem zisku, je možné očekávat, že by osoba, která takový odkaz publikovala, měla provést nezbytnou kontrolu k ujištění se, že daný materiál nebyl zveřejněn nelegálně, pokračuje soudní dvůr.

Odkaz je jen směrovka, namítají kritici

Server GeenStijl se proti rozhodnutí ohradil: V boji o záchranu svobodného internetu, včetně odkazování, jsme utrpěli těžkou ránu. (…) Už není možné svobodně bez obav zveřejňovat odkazy, takže je obtížné informovat o zprávách založených na uniklých informacích.

Rozhodnutí kritizuje také Computer and Communications Industry Association: Autorská práva musí být na internetu chráněna. Ale pokus soudu potrestat špatné herce učinil autorský zákon pro všechny komplikovanější. Zůstáváme přesvědčeni, že odkazy lze spíš chápat jako prosté směrovky internetových dálnic. Neměly by mít nic společného s autorským právem. Soud promeškal příležitost to jednou pro vždy potvrdit.

CS24_early

Je pravda, že rozhodnutí spíš vzbuzuje víc otázek, než poskytuje odpovědí. Je legální odkázat na stránku, která odkazuje na neoprávněně publikovaný autorsky chráněný materiál? Jak může člověk spolehlivě ověřit, že byl odkazovaný materiál skutečně publikován oprávněně? Co znamená publikace za účelem zisku? Lze za komerční považovat každý blog, na který autor umístil pár reklam AdSense apod.?

Na problematiku se u nás snažila poukázat Česká pirátská strana, která v rámci kampaně Odkaz není zločin provozovala dva servery s vloženými videi filmů a seriálů, která byla uložena na cizím serveru. Na začátku letošního roku policie kvůli tomu zahájila trestní stíhání ČPS a provoz serverů byl ukončen. Pokud jenom okrajově připustíme, že odkazování kamkoliv v internetu je zločin, vzdáme se zároveň posledního místa pro svobodné vyjadřování, popíráme samotnou podstatu jeho fungování, prohlásil předseda strany Ivan Bartoš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.