Hlavní navigace

Open Movies: Elephants dream a ti druzí

25. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Myslíte si, že existují jen open-source programy? Omyl. Už jsme se setkali například s open-source knihami či dokonce pivem. Existují však ještě mnohem ambicióznější projekty, které bychom také mohli zařadit do škatulky k výše zmíněným – open-source filmy. Nevěříte? Některé projekty si představíme.

Elephants dream

Elephant

Je to již téměř rok a devět měsíců, kdy byl vydán Elephants dream (přesně 18. května 2006). Jednalo se o první „open movie“ v historii vytvořený během let 2005/2006 studiem Orange Open Movie Project. Pokud o tom slyšíte poprvé, tak se určitě podívejte na jejich webové stránky a film si stáhněte.

Elephants dream je animovaný film, který má pouze necelých 11 minut. Pro jeho tvorbu byl použit pouze open-source software. Pro animování, 3D modeling a renderování byl použit Blender. Vydavatelé ještě zmiňují použití následujících programů: Gimp, Python, OpenEXR, Verse, CinePaint, Inkscape, Twisted, Ubuntu Linux, KDE, GNOME, DrQueue a Subversion.

K dispozici ke stažení je mnoho variant od nejlepší 1920(HD) verze až po nejhorší variantu 480px QuickTime. Film je však možné sledovat i na YouTube. Dále je k dispozici soundtrack a kompletně všechny vývojové modely, které byly použity. Pokud si rádi hrajete s Blenderem, můžete si stáhnout opravdu pěkné množství velice kvalitních postaviček a studovat tak jejich pohyb, animaci, osvětlení atd. Vše je k dispozici pod svobodnou licencí Creative Commons Attribution.

O Elephants Dream se již v minulosti psalo i ve zprávičce na Rootu.

Elephants dream vytvořil tým lidí, kteří odjeli na půl roku do Amsterdamu. Nakoupili počítače, dali hlavy dohromady a začali s prací. Když začínali, tak neměli moc představu, na čem budou vlastně pracovat. Moc se neznali a bylo pro ně poměrně těžké určit, kdo bude pracovat na čem. Na tomto filmu však pracovali i lidé ne přímo zapojení do projektu. V diskusním fóru a na IRC kanálu se bylo možné domluvit a pomoci třeba s modelováním. Výborných animátorů, kteří by se mohli zapojit na plný úvazek, bylo o hodně víc, než dovolovaly prostředky.

Viděli jste Elephants dream?

  • Už dávno
    54 %
  • Právě teď
    5 %
  • Ne a chystám se
    37 %
  • Ne a nezajímá mě
    4 %

A kde vlastně vzali prostředky na vývoj takového filmu? Zaplatit několik lidí na půl roku a nakoupit kompletně vybavení vyjde na docela slušnou sumu. Hlavní záštitu nad filmem vzala Blender foundation, několik společností však projekt také podpořilo (The Netherlands Film Fund, Mondriaan Foundation, VSBfonds a Uni-Verse / EU Sixth Framework Programme). Sun Microsystems dotoval nějaký hardware (64-bit pracovní stanici) a zbylá suma se vybrala na prodeji DVD. DVD bylo možné předobjednat už během vývoje a projekt tak podpořit. Lidé, kteří si DVD předobjednali, byli zahrnuti do titulků na konci filmu.

A jaký je výsledek filmu? Ohromný! Tvůrci dokázali, že se pomocí open source software dá vytvořit profesionální film. Během práce na filmu se i výrazně zkvalitnil program Blender, především po stránce video editoru.

13. 6. 2007 – vychází film o filmu, producent filmu Ton Roosendaal zmínil, že by rád pokračoval v něčem podobném. Jeho sen byl vytvořit celovečerní film a zdálo se, že již má několik plánů, co dál.

14. srpna 2007 – v Evropě vychází HD DVD verze (1920×1080 video) a jedná se o první HD DVD v Evropě vůbec.

Michael Becker napsal:

„Jsem moc rád, že vám mohu oznámit dokončení ‚Elephants Dream‘ HD DVD. Tvrdě jsme na to pracovali během posledního týdne. Toto je první (!) evropské HD DVD vůbec a představí to start nové generace formátu v Evropě. Všechny evropské PC a filmové časopisy čekají na první HD DVD titul, toto bude ohromný úspěch a věřím, že se to objeví ve všech novinách a tisku po celém světě.“

Michael dále dodává, že se pravděpodobně jedná o nejkomplexnější HD DVD titul vůbec.

11. prosince bylo spuštěno diskusní fórum, kam můžete přispět svou zpětnou vazbou

Peach Open Movie

Peach

Ton Roosendaal po dokončení filmu tušil, že ještě na něčem bude pracovat. V pondělí 1. října 2007 byla zahájena práce na novém projektu – Peach Open Movie. Znova se sešel tým lidí, kteří odjeli pracovat do Amsterdamu, kde by měli zůstat až do dubna 2008. Vývojový tým dostal k dispozici perfektně vybavené studio a nyní tvrdě pracují na novém filmu.

Tentokrát by se však mělo jednat o naprosto jiný druh filmu. Měl by být zábavný a „srstnatý“. Hlavní finanční podporou je Blender Foundation, stejně jako u Elephants dream.

Nyní je stále ještě možnost předobjednat si DVD v e-shopu Blenderu a být tak zahrnutý do závěrečných titulků. Cena za DVD je 34 Euro, tedy asi 850 Kč. Pokud vás projekt zajímá, můžete sledovat novinky na stránkách projektu nebo se můžete zapojit do diskuse.

Apricot Open Game

Apricot

Po Elephants dream a Peach pokračuje Blender Institute na dalším otevřeném projektu. Tentokrát se však nejedná o film, ale o 3D hru. Tento projekt byl spuštěn 1. února 2008 a měl by být dokončen na konci července 2008. Hlavní koncept je postavený na filmu Peach. Vývojový tým opět pracuje v Amsterdamu a k dispozici mají výborně vybavené studio. Tým je složen z lidí z celého světa – zastoupení v hlavním týmu má Polsko, Kanada, USA, Německo, Španělsko a Austrálie.

Hra bude multiplatformní, podporovaná minimálně ve Windows, Mac OS a Linuxu. K vývoji bude použit Blender pro modelování a animace, Crystal Space jako 3D engine a Python pro různé skriptování.

Cíle projektu:

root_podpora

  • vytvořit plně funkční herní prototyp průmyslové kvality
  • vývoj Crystal Space: HDR osvětlení, herní logika, animace
  • vývoj Blenderu: animace, vylepšení pipeline
  • vydání v open source (GPL/L GPL)
  • vzdělávání: trénink, workshopy, prezentace, dokumentace, DVD

Opět můžete pravidelně sledovat novinky okolo tohoto projektu a k dispozici je i diskusní fórum.

Závěrem

Blender Foundation vytváří fantastické projekty, které posouvají open source rychle dopředu. Podobné projekty pomáhají vyvíjet profesionální open source software a veřejnost se tak o nich může dozvědět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku