Hlavní navigace

OpenOffice.org verze 1.1.1

31. 3. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autoři projektu OpenOffice.org s potěšením oznamují, že byla právě zveřejněna nová verze jejich často oceňovaného produktu. Verzi 1.1.1 pojmenovali Prague (Praha).

Nová verze je v této chvíli k dispozici ve verzích pro Windows (98/ME/NT/2000/XP), GNU/Linux (x86 a PowerPC) a Solaris (SPARC a x86). Verze pro Mac OS a X11 jsou dostupné zatím jen jako testovací verze. Brzy budou následovat verze i pro další platformy.

Současně s anglickou verzí produktu je uvolněna česká i slovenská lokalizovaná verze. Ostatní jazykové verze budou publikovány průběžně, co nejdříve, tak jak budou dokončovány.

Skutečnost, že verze 1.1.1 přichází pouhých 6 měsíců po verzi 1.1.0 je dokladem toho, že komunita OpenOffice.org je schopna rychle reagovat na požadavky uživatelů a kontinuálně zdokonalovat svůj produkt.

OpenOffice.org 1.1.1 přináší několik novinek. Jednou z nejvýznamnějších je aplikace Průvodce DicOOo, která umožňuje komfortním způsobem stáhnout z Internetu a instalovat slovník pro kontrolu pravopisu a dělení slov, pro jakýkoliv z 87 v současné době dostupných jazyků. V některých jazycích je dostupný i slovník synonym, který lze instalovat stejně snadno.

K dalším významným změnám došlo v oblasti exportu do PDF, správě fontů a možnosti přenášet dokumenty mezi jazyky používajícími odlišné vyjádření desetinné čárky. Byla zvýšena rychlost produktu a vylepšeny importní a exportní filtry.

Kancelářský balík je dostupný za podmínek daných jeho licencemi a to konkrétně licencí LGPL a SISSL, které stanoví, mimo jiné, že produkt je možné používat zdarma, svobodně modifikovat, vylepšovat a distribuovat.

OpenOffice.org 1.1.1 bude prezentována i na výstavě LinuxExpo.

Jak získat OpenOffice.org?

Kancelářský balík a zdrojové kódy lze stáhnout z adresy ftp.linux.cz/pub/lo­calization/Ope­nOffice.org/1­.1.1 nebo zakoupit na CD-ROM od distributorů uvedených v seznamu na adrese distribution.o­penoffice.org/cdrom.

Podpora OpenOffice.org

Podpora uživatelů je k dispozici zdarma prostřednictvím diskuzních skupin, internetových fór a přes IRC. Komerční podporu poskytuje Sun Microsystems a další organizace. Jejich seznam naleznete na adrese support.openof­fice.org.

OpenOffice.org

Kancelářský balík OpenOffice.org obsahuje textový editor, tabulkový procesor, nástroje pro tvorbu prezentací, kreseb a prostředky pro přístup k databázím. To vše je doplněno různými podpůrnými nástroji. Systém je revoluční svou otevřeností a používá perspektivní formát XML pro všechny své soubory.

Webové stránky OpenOffice.org nabízejí prostor pro vývoj tohoto Open Source produktu a jsou domovem jak vývojářů tak i uživatelů. Pomáhají při vývoji celého produktu.

Cílem projektu, jako komunity, je vytvoření kancelářského balíku, který bude kompatibilní se všemi významnými platformami a bude dostupný ve všech možných jazykových variantách. Bude maximálně kompatibilní a otevřený, protože je založen na veřejných specifikacích, jeho API (komunikační rozhraní) bude dobře zdokumentováno a jakýkoliv jiný produkt jej bude moci svobodně využít. Soubory budou ukládány ve formátu XML, opět s veřejně dostupnou a dokumentovanou strukturou.

Praha

OpenOffice.org 1.1.1 byl pojmenován „Prague“.

Praha je hlavním městem České republiky, země, která se již brzy stane členem Evropské unie. Praha je starobylé město ležící v srdci Evropy. Svým návštěvníkům nabízí mnoho známých kulturních a historických památek jako Karlův most, Hradčany, Staroměstské náměstí nebo české pivo. V Praze nebo jejím okolí žije několik vývojářů OpenOffice.org  – např. Pavel Janík (vedoucí globálního i českého projektu lokalizace OpenOffice.org) a Jan Holešovský (vývojář Native Widget framework).

Další informace

Globální kontakty na projekt jsou

Sam Hiser (UTC –05h00)
OpenOffice.org Marketing Project Lead
swhiser@openoffice.org
+1 (917) 375–8644

root_podpora

Jacqueline McNally (UTC +08h00)
OpenOffice.org Marketing Project Co-Lead
jacqueline@openoffice.org
+61 (8) 9474–3021

Čeští uživatelé mohou kontaktovat česky mluvící komunitu v konferenci users@cs.openoffice.org, do které se je možné přihlásit prostřednictvím www stránek na adrese cs.openoffice­.org.

Byl pro vás článek přínosný?