Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku OpenSUSE 10.3: Inovace a dobrá použitelnost od PACi - nebo je tu at propagace jenom tak?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2007 8:55

    Petr Tomeš
    Ujišťuji Vás, že Novell neměl na tvorbu a publikování článku nejmenší vliv, takže to, co tvrdíte, není pravda. Ve srovnání s tím, co a s jakou četností a kde všude se píše třeba o vývojových verzích Ubuntu ještě před vydáním (řekl bych, že mnohem více než o všech ostatních distribucíh dohromady - ať už jde o zpravodajství, články, blogy, fóra, poradny v ČR i zahraničí) to není nic moc.
  • 17. 10. 2007 10:35

    pingwin (neregistrovaný)
    Ale vypada to jako pěkné PR
    Např.:
    projekt openSUSE je komunitní program sponzorovaný společností Novell. Snaží se ... snadný přístup k nejlépe použitelné linuxové distribuci. Zajímá se také o jejich názory. Právě probíhá průzkum o YaSTu, nejschopnějším nástroji ...
  • 17. 10. 2007 10:38

    Petr Tomeš
    Formulace se inspirovala na hlavním webu. To, že se snaží o snadný přístup a nejlépe použitelnou linuxovou distribuci, je pravda stejně jako to, že pokročilejší nástroj pro instalaci a správu na Linuxu nenajdete. Pokud s tím máte problém, pokuste se to vyrátit. Děkuji.
  • 17. 10. 2007 10:51

    pingwin (neregistrovaný)
    Teď jste napsal že se snaží o snadný přísput a nejl. použitelnou distribuci.
    Z věty, "Snaží se podporovat používání Linuxu a poskytovat bezplatný a snadný přístup k nejlépe použitelné linuxové distribuci", plyne že ona distribuce JE nejlépe použitelná, ne že se o to snaží.

    Co se týče YASTu uznávám, že ve světě linuxu nic podobně obsáhlého není. Max. tomu konkuruje ještě Control Center Mandrivy. Naproti tomu je třeba říct, že Yast je pomalejší např ve srovnání s MDV.
  • 17. 10. 2007 11:01

    Petr Tomeš
    Myslím si, že si ta slovíčka otáčíte. Samozřejmě to bylo myšleno tak, že to bylo vztaženo na obojí - že se snaží o snadný přístup a (co možná) nejlepší použitelnost. Vzhledem k různým názorům lidí, kteří článek četli, jsem se nakonec rozhodl to "co možná" vypustit, aby ta věta nebyla moc kostrbatá a dlouhá. Jak jsem již psal, nebylo to míněno jako propagační text a doufal jsem, že myšlenku pochopí každý, zvláště když hned nad tím je velký nekonfliktní nadpis se spojením "dobrá použitelnost". To, že je openSUSE 10.3 dobře a snadno použitelné (i ve srovnání s jinými), jsem dokladoval v článku jak na praktických zkušenostech, pozornosti věnované studií použitlenosti i průzkumům mezi užvateli a spoustou přínsných novinek. Jinými slovy: Ne, s věškerou odpovědností si dovolím tvrdit, že mi opravdu Ubuntu 7.10 RC ani Mandriva 2008 nenabídly takovou kontrolu nad instalací a nastavením, podporu MP3, automaticky funkční Javu a Flash ve zkoušených 64bitových verzích a dostupnost dalšího uzaveného softwaru (například Adobe Reader), propracované nabídky, jednotný vzhled, stabilitu a funkčnost jako openSUSE 10.3.
  • 17. 10. 2007 11:02

    Petr Tomeš
    Myslím si, že si ta slovíčka otáčíte. Samozřejmě to bylo myšleno tak, že to bylo vztaženo na obojí - že se snaží o snadný přístup a (co možná) nejlepší použitelnost. Vzhledem k různým názorům lidí, kteří článek četli, jsem se nakonec rozhodl to "co možná" vypustit, aby ta věta nebyla moc kostrbatá a dlouhá. Jak jsem již psal, nebylo to míněno jako propagační text a doufal jsem, že myšlenku pochopí každý, zvláště když hned nad tím je velký nekonfliktní nadpis se spojením "dobrá použitelnost". To, že je openSUSE 10.3 dobře a snadno použitelné (i ve srovnání s jinými), jsem dokladoval v článku jak na praktických zkušenostech, pozornosti věnované studií použitlenosti i průzkumům mezi užvateli a spoustou přínsných novinek. Jinými slovy: S veškerou vážností a odpovědností si dovolím tvrdit, že mi opravdu Ubuntu 7.10 RC ani Mandriva 2008 nenabídly takovou kontrolu nad instalací a nastavením, podporu MP3, automaticky funkční Javu a Flash ve zkoušených 64bitových verzích a dostupnost dalšího uzavřeného softwaru (například Adobe Reader), propracované nabídky, jednotný komfortní vzhled, stabilitu a funkčnost jako openSUSE 10.3.
  • 17. 10. 2007 11:45

    pingwin (neregistrovaný)
    OK nechme toho... stejně mi příjde celý článek spíš jako reklama než recenze.
    SUSE mám taky rád, používal jsem dlouho 10.2. To co nesnáším je takovyto druh článků.
  • 17. 10. 2007 14:15

    ccr (neregistrovaný)
    Diskuze v tomhle vlaknu je absurdni! Ten clanek ma vysokou informacni hodnotu a obsahuje spoustu odkazu na doplnujici informace. To ma pro lidi, kteri nemaji cas kazdy den procitat novinky na http://www.opensuse.org, ohromny vyznam.

    Zkuste se uz konecne vymanit z toho podivneho ceskeho prostredi, kde se vsechno musi kritizovat. Pokud byste pracoval v zapadni Evrope, tak byste pochopil, o cem mluvim. Tam je zvykem dobre veci chvalit a ne na nich hledat nepodstatne chyby. Hlavni je rozpoznat dobre myslenky a trendy a ne se zaobirat podruznymi problemy. Jedine tak si zajistite financovani svych projektu. Kdyz budete jen kritizovat, tak si o vas brzy zacnou myslet, ze vam schazi zakladni vychovani. Prispevky typu "nesnáším takovyto druh článků" tam garantuji spolecenske znemozneni.
  • 17. 10. 2007 13:50

    vd (neregistrovaný)
    "Ve srovnání s tím, co a s jakou četností a kde všude se píše třeba o vývojových verzích Ubuntu ještě před vydáním (řekl bych, že mnohem více než o všech ostatních distribucíh dohromady - ať už jde o zpravodajství, články, blogy, fóra, poradny v ČR i zahraničí) to není nic moc." A to nemluvím o tom, že jen na abclinuxu.cz jsi většinu z toho napsal ty! Tedy předtím, než jsi začal používat openSUSE. A vidím, že openSUSE získal dosti značnou posilu. Doufám, že se nedožiju dní, kdy se bude mluvit o SUSE uřvancích. http://www.abclinuxu.cz/History?type=news&uid=7713 :-D
  • 17. 10. 2007 14:58

    Petr Tomeš
    Nevím, zda většinu, ale napsal hodně a jsem rád, že to bylo lidem užitečné a mělo to svůj smysl. Osobně si ale nejsem jist, zda softwarové odvětví potřebuje jednoho dominantního protěžovaného hráče, který se blíží a má potenciál překonat polovinu podílu na linuxové platformě pro osobní a stolní počítače. Z informačního hlediska toho již dosáhlo (viz Google Fight/Trends pro svět i ČR). Existuje řada jiných srovnatelných (v něčem lepších/rychlejších/snazších..., v něčem jiném horších/pomalejších/složitějších...) a hlavně kvalitních distribucí mezi něž zcela nepochybně patří Mandriva, Fedora, PC Linux OS a spousta dalších. Prostě si myslím, že to není dobré. Podobně jako bych nechtěl dominanci Firefoxu/Gecka na poli webových prohlížečů. Ať je zde klidně silný hráč, kterému jeden nebo několik dalších dýchají na záda a soutěží mezi sebou a ať jsou zde další možnosti. Nejsem si jist, zda je Ubuntu v současné době tak výjimečné na to, aby taková pozornost a zájem o něj byly odpovídající. Myslím si, že spíše ne. Ano, to tvrdím jako někdo, kdo po několik let používal převážně Ubuntu a docela významně i přispěl v rámci jeho komunity. O fenoménu Ubuntu bych mohl možná časem napsat zajímavý článek k sobě do blogu, jak to nyní vnímám. To je ale na dlouhé povídání. Prostě mám teď trochu jiný názor než před časem, protože je nová situace.
  • 17. 10. 2007 22:29

    vd (neregistrovaný)
    Něco co jsi dělal právě odsuzuješ a považuješ za špatné. Až tě nasere někdo z openSUSE, tak to budeš dělat stejně?

    Něco jiného by bylo, kdyby sis udržoval nějaký zdravý odstup. Ale jeden den až do nebe vynášíš něco, čemu druhý den nemůžeš přijít na jméno a to, co jsi předtím pomlouval najednou považuješ za vzor ideálnosti. Lidé se mění, ale takhle ne.

    Tobě jenom prostě někdo šlápl na kuří oko a tak jsi obrátil o 180°. Co se týče Gecka. Pamatuji se na spoustu diskuzí, kde jsi protěžoval pouze Gecko a Firefox!

    Prostě mi připadá, že trpíš drobnou schizofrenií a zvýšeným pocitem nepostradatelnosti. Ta "recenze" taky není žádná bomba, eso ani nic jiného.
  • 17. 10. 2007 22:44

    Petr Tomeš
    Důvody, které píšete, neplatí. A nikdo jiný to nemůže tvrdit spolehlivěji než já. To není nic ze dne na den, ale postupný vývoj. Kdo chce, tak to uvidí zhruba půroční vývoj názoru v blogu, z diskusí, z konferencí, z IM, nebo pokud mě zná osobně... Kdo nechce, tak si to bude pořád zjednodušeovat na něco, co tam není. Pokud jde o Gecko, bylo by velmi žádoucí, když mě zde napadáte, abyste uvedl konkrétní příklady. Nikde jsem nikdy nevyslovil (pokud si jsem vědom) to, aby měl Firefox výrazně dominantní vliv bez zdravé konkurence. Tvrdil jsem, že se to vyvinulo v pokročilou zobrazovací technologii (která má své problémy, jako každá), ale která stále patří mezi špičku v oblasti podpory standardů a dalších technologií i celkové kompatibility a že se to může lišit jak u kterých technologií a webů a té které právě vydaného prohlížeče. Nálepkování bez důkazů je snadné, to dokáže každý. Přineste důkazy, jinak nepište domněnky.
  • 17. 10. 2007 11:05

    štaflík (neregistrovaný)
    Není náhodou celý problém jenom v tom, že to distro hodně dobré? Mám za sebou jeho instalaci na 4 NTB a 5PC a zatím všade těžká pohoda.