Hlavní navigace

OpenSUSE 10.3: Inovace a dobrá použitelnost

17. 10. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Počátkem října vyšla nová verze OpenSUSE 10.3. Poskytuje dvouletou podporu v podobě aktualizací související s bezpečností a stabilitou. Jaké přináší novinky a v čem osloví uživatele jiných linuxových distribucí a operačních systémů? Cílem článku je spíše představení distribuce než její hodnocení a srovnávání.

Projekt openSUSE je komunitní program sponzorovaný společností Novell. Snaží se podporovat používání Linuxu a poskytovat bezplatný a snadný přístup k nejlépe použitelné linuxové distribuci. Dává linuxovým vývojářům a uživatelům vše, co potřebují, aby mohli začít pracovat s Linuxem. Zajímá se také o jejich názory. Právě probíhá průzkum o YaSTu, nejschopnějším nástroji pro instalaci a správu systému v linuxovém prostředí (snižuje nutnost zásahů do konfiguračních souborů na minimum, v mnoha případech ji zcela odstraňuje). Na základě výsledkůminulého průzkumu, kterého se počátkem letošního roku zúčastnilo více než 27 tisíc lidí, přichází nejnovější vydání openSUSE 10.3 s následu­jícími vylepšeními a novinkami:

  1. Doba zavádění systému byla zkrácena na méně než polovinu a systém má rychlejší reakce.
  2. Automaticky nastavené a funkční zásuvné moduly pro Flash (od Adobe) a Javu (od Sunu) po standardní instalaci (včetně 64bitové verze, která  umožňuje jednoduše instalovat i spouštět 32bitové aplikace).
  3. Instalace na jedno kliknutí – po kliknutí na odkaz se zobrazí průvodce jednoduchou instalací aplikace, automaticky přidá repositáře a nainstaluje RPM balíčky.
  4. Kodeky – standardní podpora pro MP3 a možnost nainstalovat další kodeky na jedno kliknutí.
  5. Nová správa softwaru (nástroj ZMD nahradily vylepšené a rychlejší libzypp, zypper a nástroj pro aktualizaci), nový modul YaSTU pro síťovou kartu
  6. Compiz a Compiz Fusion – mnoho nových vlastností, efektů, funkcí a správce nastavení pro akcelerované trojrozměrné pracovní prostředí, kterým SUSE způsobilo revoluci na počítačích s Linuxem.
  7. Pracovní prostředí KDE 4 – v rámci standardně dostupného KDE 3.5.7 (vylepšené například o hlavní nabídku s vyhledáváním) je obsaženo několik her prezentující část KDE 4 (KPatience, KReversi, KMahjongg, KMines, KSudoku). Také je možné  doinstalovat aktuální vývojovou betaverzi KDE 4 nebo vyzkoušet spustitelné LiveCD.
  8. Vylepšené pracovní prostředí Gnome 2.20 – přepracovaný panel a nabídka, aplet pro čas ve světě, synchronizace poznámek v Tomboyipři­pomenutí přílohy v Evolutionu, nový zobrazovací režim v prohlížeči fotografií F-Spot, sdílení lokálních seznamů skladeb v hudebním přehrávači Banshee, port YaSTu pro knihovnu Gtk
  9. Jedno instalační CD – jedno pro nainstalování KDE a jedno pro GNOME. Již není nutné stahovat pět CD.
  10. Virtualizace (Xen 3.1, QEMU 0.9, VirtualBox 1.5, KVM, moduly jádra PARAVIRT-OPS a VMI), výběr komunitních repositářů softwaru (Guru se sloučil s Packmanem), linuxové jádro 2.6.22.5, Alsa 1.0.14, glibc 2.6.1, gcc 4.2.1, autoconf 2.6.1, gdb 6.6, libzypp 3.25.0, bash 3.2, core-utils 6.8, X.Org 7.2, Xfce 4.4.1, OpenOffice 2.3.

Která z novinek je podle vás nejpřínosnější?

Kde distribuci získat?

Bezplatné stažení

KDE

KDE v openSUSE 10.3: následující obrázky jsou z tohoto prostředí

OpenSUSE 10.3 je dostupný na oficiálních webových stránkách Software.open­SUSE.org.

Typ počítače (architektura procesoru)

  • 32bitový (i386) -  Téměř všechny stolní počítače z roku 2004 nebo starší. Tuto verzi lze také spustit na 64bitových počítačích, ale přijdete tak o část výkonového potenciálu procesoru.
    • AMD: K6, Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Sempron
    • Intel: Pentium 1–4, Pentium M, Celeron, 32bit Xeon, Celeron D, Core Solo/Duo
  • 64bitový (x86–64) – většina nových počítačů
    • AMD: Opteron, Athlon 64, AMD Athlon 64 X2, Sempron 64, Turion 64
    • Intel: Xeon, Xeon MP, Pentium 4 Extreme Edition, Pentium D, Core 2 Duo
    • procesory založené na AMD64 a EM64T (implementace AMD64 od Intelu)
  • PowerPC (ppc)
    • G5 / G4 / G3
    • 604 / 603 / 601
    • IBM RS/6000
    • IBM pSeries
    • IBM iSeries

Instalační média

  • DVD (4,1 GB) obsahuje jak software s otevřeným zdrojovým kódem, tak i uzavřený software (například Adobe Reader, Adobe Flash Player, Java) s lokalizací do nejdůležitějších jazyků včetně češtiny.
  • CD pro instalaci pracovního prostředí KDE (pouze anglická verze)
  • CD pro instalaci pracovního prostředí GNOME (pouze anglická verze)
  • Add On CD s uzavřeným softwarem (pouze jako doplněk k CD)
  • Add On CD pro instalaci dalších lokalizací (pouze jako doplněk k DVD, obsahuje například slovenštinu)
  • Mini CD (72 MB) pro instalaci z internetu (doporučeno pouze zkušeným uživatelům)
  • spustitelné LiveCD s pracovním prostředím KDE (možno použít k instalaci)
  • spustitelné LiveCD s pracovním prostředím GNOME (možno použít k instalaci)
KDE 1

Podporu pro jiné jazykové verze CD a přístup k veškerému obsahu DVD (i tomu, co se na DVD již nevešel) lze získat z repositářů na internetu („oss“ pro software s otevřeným zdrojovým kódem a „non-oss“ pro uzavřený software) jak v průběhu instalace, tak i po ní (necelý 1 GB při standardní instalaci). Spustitelná LiveCD s možností instalace by měla být dostupná několik dní po publikování tohoto článku.

KDE 3

Způsob stažení

  • BitTorrent
  • Standardní (FTP nebo HTTP) – automaticky se vybere nejbližší server
  • Metalink
KDE 4

Jak dál postupovat

Vypálit stažený obraz disku (ISO) a zavést médium při spouštění počítače. Pokud se tak nestane, musí se nastavit zavádění v BIOSu. Další informace lze najít v oficiálním průvodci openSUSE 10.3 (anglicky), případně v průvodci síťovou instalací (anglicky). České tipy k instalaci lze najít na cs.opensuse.org

KDE 5

Objednání placených verzí

Je možné si předem objednat českou krabicovou verzi openSUSE10.3 za 790 Kč (včetně DPH), která bude obsahovat:

  • DVD openSUSE 32bit
  • DVD openSUSE 64bit
  • instalační CD KDE 32bit
  • instalační CD KDE 64bit
  • instalační CD GNOME 32bit
  • instalační CD GNOME 64bit
  • AddOn CD
  • Live CD KDE
  • Live CD GNOME
  • tištěnou příručku v češtině
  • e-mailovou technickou podporu po dobu platnosti verze
KDE 6

Objednávat lze prostřednictvím elektronického obchodu Softportal.cz, zásilka by měla být odeslána koncem října. Uživatelé, kteří již mají zakoupeno openSUSE Subscription Extended, obdrží krabicovou verzi automaticky.

Lze si také předem objednat německou (59,95 euro) nebo anglickou verzi (51,68 euro) na dvouvrstvých DVD médiích pro 32bitovou a 64bitovou platformu s 90denní telefonickou a e-mailovou podporou, tištěnou příručkou a s 16 GB přiloženého softwaru včetně například spamových filtrů a antivirové ochrany.

Instalace pod kontrolou za necelou půlhodinu

Instalace 64bitové DVD verze openSUSE 10.3 na můj přenosný počítač Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3505 proběhla bez problémů během půlhodiny. Po spuštění a vložení média do mechaniky se objevila grafická úvodní obrazovka pro zavedení instalátoru. Stisknutím klávesy F2 jsem změnil jazyk na český a pomocí F3 změnil rozlišení grafického instalačního rozhraní na 1280×800 pixelů. Mohl jsem využít i instalátor v textovém režimu vhodný pro méně výkonné počítače nebo při problémech s grafickým instalátorem. Pomocí F5 se lze vyhnout některým hodnotám, které by mohly na ne plně podporovaném hardware znemožnit úspěšnou instalaci.

GNOME

GNOME v openSUSE 10.3: následující obrázky jsou z tohoto prostředí

Instalace je dobře okomentovaná. Doporučené nastavení lze upravit a  ovlivnit výběr instalovaného softwaru z přehledného seznam kategorií i jednotlivé balíčky (byly více osamostatněny a nenesou tolik závislostí jako v minulých verzích). Tak je možné například zvolit instalaci i uzavřeného software, jako je Adobe Reader pro zobrazování PDF souborů nebo webový prohlížeč Opera. Standardní instalace GNOME nebo KDE vyžaduje 2,5 GB místa na disku, základní systém s GNOME nebo KDE 1,6 GB, minimální grafický systém se správcem oken Fvwm1,1 GB a minimální textový režim asi 530 MB.

Při aktivaci online repositářů bude zpřístupněn i software, který se na DVD již nevešel. Snad jen možnost přidání zdroje rozšiřujícího produktu pro aktualizace (pokud se má instalovat přímo nejaktuálnější systém a ne instalovat opravy až po instalaci) by mohla být řešena snadněji než přidáním adresy pro aktualizační repositář (download.open­suse.org/upda­te/10.3/), upozornění o chybějících informacích o produktu lze ignorovat.

GNOME 1

Používání

Při spuštění počítače se zobrazí grafická nabídka, z níž lze spustit různé varianty nainstalovaného systému, případně další nalezené systémy na jiných oddílech. Spouštění systému doprovází graf, ale pomocí klávesy Esc lze zobrazit detailní výpis. Poté se provede automatické přihlášení uživatele, pokud nebylo při instalaci nastaveno jinak, což lze opět změnit pomocí konfiguračního nástroje YaST. Vzhled v zeleném motivu spolu se spouštěcí nabídkou, zaváděcí a přihlašovací obrazovkou působí profesionálně, komfortně a jednotně. KDE obsahuje upravenou hlavní nabídku s vyhledáváním, kterou lze případně vrátit na klasickou přes kliknutí pravým tlačítkem. Podobně upravenou nabídku obsahuje také GNOME, a dá se opět nahradit klasickou nebo používat obě vedle sebe. Obdobným způsobem lze na panel přidat také aplet pro rychlé přepnutí uživatelů.

Na testovaném notebooku proběhla celá instalace naprosto hladce, všechny periferie byly rozpoznány a nakonfigurovány. Od samého počátku tak bylo možno počítač začít plně využívat. Dle očekávání fungovala také hibernace i režim spánku.

Aktualizace

Aktualizace systému zajišťuje applet na hlavním panelu. Stahují se pouze změny (rozdíly) balíků, které se následně aplikují. Tím se šetří nároky na přenos a zkracuje se doba aktualizace.

GNOME 2

Ovladače pro grafické karty

Pro OpenSUSE jsou balíčky s ovladači v oficiálních repositářích na serverech společností ATI a NVIDIA. Lze je nainstalovat z komunitních repositářů v YASTu, nebo stačí kliknout na příslušný odkaz a následovat průvodce.

Nastavení efektů (Compiz a Compiz Fusion)

Pro aktivování efektů správce oken Compiz je zapotřebí povolit 3D akceleraci v modulu pro grafickou kartu a monitor konfiguračního nástroje YaST, pokud již není nastavena. V ovládacím centru GNOME lze efekty povolit a upravovat. Pro KDE existuje nástroj, který lze spustit po doinstalování balíčku opensuse-xgl-settings.

GNOME 3

Compiz Fusion je kolekce zásuvných modulů a konfiguračního systému pro Compiz, která byla vytvořena sloučením projektů Compiz a Beryl (ten je rovněž možné používat po nainstalování příslušných balíčků). Pro GNOME stačí nainstalovat balíček compiz-fusion-gnome.ymp a pro KDE compiz-fusion-kde.ymp. Pro snadnější ovládání si můžete nainstalovat utilitku fusion-icon.ymp, pomocí které snadno přepnete mezi prostředími, případně provedete další operace a nastavení.

Kodeky pro multimédia

Hudební přehrávač Amarok v KDE i hudební přehrávač Banshee v GNOME standardně podporují MP3, pokud byl systém nainstalován z DVD média anebo pokud byl během instalace povolen přístup k repositáři s uzavřeným softwarem (non-oss). Podporu zajišťuje zásuvný modul yauap pro GStreamer od společnosti Fluendo. Pokud byl systém nainstalován jinak, zobrazí se malý dialog informující o pokusu přehrát nepodporovaný audiosoubor a umožňující instalaci kodeků s podporou MP3. A nebo lze využít jednoduchého průvodce pro instalaci dalších multimediálních kodeků (codecs-gnome.ymp pro GNOME a codecs-kde.ymppro KDE). Zvolením pokročilého režimu je možné vybrat instalované kodeky a aplikací podle využití:

UX DAy - tip 2

  • Flash
  • Java
  • Nejnovější Amarok (s podporou MP3) pro KDE nebo Helix-Banshee pro uživatele GNOME
  • Kódovaná DVD (libdvdcss)
  • Další kodeky pro XINE pro DivX/Xvid a další (libxine1)
  • Vypalovací program K3b s podporou MP3 (k3b-codecs)
  • Kodeky Win 32 (w32codec-all)
  • Opera
  • KMPlayer
  • Kplayer
  • MPlayer
  • Azureus
  • VLC
  • Codeine
  • a další

Podpora pro diskové oddíly s Windows (čtení a zápis na NTFS)

Standardně lze přistupovat a číst obsah oddílů disku typu NTFS. Pokud je zapotřebí i zapisovat, upravte si v modulu Rozdělování disku v kategorii Systém v YaSTU volby fstab tak, že nakonec dopíšete „, umask=0002“ a potvrdíte.

Vyzkoušíte?

Po téměř dvou týdnech intenzivního zkoušení a používání openSUSE 10.3 s KDE i GNOME jsem nenarazil prakticky na žádný problém. Příjemně mně překvapilo a potěšilo. Rozhodně jej mohu doporučit k vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?