Hlavní navigace

Jaký je linuxový notebook Asus Eee?

18. 10. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Asus konečně oficiálně představil linuxový subnotebook Asus Eee. Informace o tomto stroji obletěly celý svět a téměř všichni ho chtěli. Postupně ale došlo na poopravení některých údajů a nakonec nebylo vůbec jasné, co se vlastně na trhu objeví. Jaký doopravdy Eee je? Jaký hardware nabídne a kolik bude stát?

Úžasný notebook za 4000 Kč

První informace o notebooku Asus Eee 701 se objevily v polovině července na veletrhu Computex Taipei. Asustek Computer a Intel oznámily společný vývoj malého subnotebooku, který nabídne velmi slušné vlastnosti, špičkovou mobilitu, a to vše za pár dolarů.

Počítač bude obsahovat procesor Pentium M taktovaný na 900 MHz, 512 MB RAM a flash disk o kapacitě 4 až 16 GB. Subnotebook bude mít rozměry 21,8 x 16,5 x 3 cm a vážit bude jen 0,9 kg.

Asus bude v levných noteboocích nabízet Xandros (20 7. 2007)

Nejzajímavější však v té době byla cena. Ta byla stanovena na velmi příznivých 199 amerických dolarů a bylo jasné, že se jedná o komerční odpověď na notebook OLPC určený pro děti z rozvojových zemí.

Oznámení samozřejmě zvedlo ohromnou vlnu ohlasu a vidina notebooku za 4000 Kč nechala jen málokoho chladným. Pro linuxové uživatele tu bylo ještě jedno plus – na Eee bude předinstalován Xandros. To znamená přímou podporu Linuxu od výrobce a také bezproblémový chod a špičkovou podporu hardware.

Situace se mění

Nic se ale nejí tak horké, jak se to uvaří, a v tomto případě to platí dvojnásob. Nejprve iniciativa OLPC oznámila, že i její notebook bude možno v listopadu pořídit na „běžném trhu“. Uživatel si ale bude muset pořídit dva notebooky a jeden bude automaticky odeslán chudým dětem.

To cenu XO notebooku pro „koncového uživatele“ zvýšilo na 399 amerických dolarů. Lidé tedy svou pozornost přirozeně obrátili směrem k Asusu a jeho Eee, který slibuje výkonnější a atraktivnější hardware, zajímavý design a nyní navíc rozumnější cenu.

Ani Asus ale nezůstal na svém a oznámil, že parametry očekávaného Eee budou jiné a ani cenu není možné udržet na dříve proklamované hranici. Celkový poměr cena/výkon se tedy podstatně zhoršil.

Množství paměti a disková (flash) kapacita budou poloviční, a tak se dočkáme jen 256 MB RAM a 2 GB integrované flash paměti. Cena se navíc posunula z původně uváděných 199 USD až na 250 USD.

Asus Eee bude dražší a s horšími parametry (14. 9. 2007)

I to však některé uživatele nedokázalo odradit a podle reakcí v mnoha diskusních fórech se zdá, že i přes zvýšenou cenu bude o Eee nakonec zájem. Na výsledky prodeje si ale budeme muset počkat.

Konečně je venku

Ačkoliv se měl původně notebook objevit už v srpnu či září, nakonec Asus jeho vydání posunul na říjen. Skutečně jsme se v novém termínu dočkali, firma v polovině měsíce počítač představila a oficiálně uvedla na trh.

Stalo se tak týden poté, co britská iniciativa Research Machines potvrdila, že bude ve Velké Británii Asus Eee prodávat. Oznámení ale zřejmě přišlo příliš brzy, ještě předtím, než stihl informace vydat samotný Asus.

RM informoval o dvou typech notebooků a Asus nyní oficiálně představil celou řadu, která se skládá ze čtyř různých modelů. Konečně tedy víme, co a za kolik si budeme moci pořídit.

Co Eee nabízí?

Čtyři modely se liší nejen vnitřním vybavením, ale také cenou. Asus bude navíc vyrábět i speciální verze určené pro konkrétní země. Podívejme se tedy na to, čím přesně Eee disponuje.

Pohled zvenčí

Designově budou všechny notebooky totožné a při pohledu zvenčí budou naprosto stejné. Počítač má v zavřeném stavu rozměry 225 × 165 × 35 mm. Při otevření má část s klávesnicí tloušťku 21 mm a displej pak zbývajících 14 mm.

Asus Eee

Displej má uhlopříčku 7 palců (tedy téměř 18 centimetrů) a jeho rozlišení je 800 × 480 bodů. Hmotnost se bude mírně lišit v závislosti na použitých periferiích a podle specifikace se bude pohybovat okolo 920 g.

Základní sada periferií

Také základní sada „vnitřního vybavení“ bude u všech modelů stejná. Do vínku Eee dostane 900 MHz procesor Intel Celeron doplněný chipsetem stejné společnosti, 10/100 Mbps síťovou kartu, WiFi kartu standardu 802.11b/g, tři USB porty, čtečku SD karet, zvukovou kartu a integrované stereo reproduktory (a jack pro mikrofon).

Z tohoto pohledu se jedná skutečně o velmi vydařený kus hardware pro běžnou terénní práci. K internetu se připojí bez problémů, výkon bude pro běžnou práci dostačující a díky reproduktorům si budeme moci pustit na cestách i nějaký ten film.

V čem se tedy liší?

Dostáváme se k tomu, co odlišuje jednotlivé modely. Ty budou označeny následujícím způsobem (od nejlevnějšího modelu):

  • 2G Surf
  • 4G Surf
  • 4G
  • 8G

Základní model 2G Surf nabídne 2 GB diskové paměti flash a 256 MB paměti RAM. Jeho vyšší bratříček 4G Surf navyšuje disk na 4 GB a paměť na 512 MB. Baterie obou těchto variant má kapacitu 4400 mAh a ta zajistí notebooku asi 2 hodiny a 45 minut života.

Následující model 4G má stejné parametry jako varianta 4G Surf, ale navíc přidává nad displej malou webovou kameru s rozlišením 0,3 megapixelů. Nejvyšší varianta 8G obsahuje 1 GB paměti a integrovaný 8 GB flash jako disk. Dva vyšší modely už budou obsahovat baterii s kapacitou 5200 mAh, která prodlouží životnost počítače na tři a půl hodiny.

K rozšíření notebooků o další hardware slouží jeden slot PCI Express Mini Card. Kompletní hardwarovou specifikaci shrnuje následující tabulka:

Varianty Asus Eee
Model Eee PC 8G Eee PC 4G Eee PC 4G Surf Eee PC 2G Surf
Displej 7" 7" 7" 7"
Procesor Intel Ano Ano Ano Ano
Ethernet Ano Ano Ano Ano
WiFi Ano Ano Ano Ano
Paměť 1 GB 512 MB 512 MB 256 MB
Disk (Flash) 8 GB 4 GB 4 GB 2 GB
Web kamera Ano Ano Ne Ne
Baterie 5200 mAh: 3,5 hodiny 5200 mAh: 3,5 hodiny 4400 mAh: 2,8 hodiny 4400 mAh: 2,8 hodiny
Hmotnost 0,92 kg 0,92 kg 0,92 kg 0,92 kg

Operační systém a software

Jak už bylo dříve napsáno, Asus Eee bude možno provozovat s linuxovou distribucí Xandros, ale k dispozici bude i MS Windows XP. Asus už dodal sadu ovladačů, která umožňuje plnohodnotný provoz Windows. Tento systém ale pochopitelně není v ceně notebooku.

V systému Xandros jsou předinstalované některé zásadní aplikace jako Firefox, OpenOffice.org, Skype, multimediální přehrávač a další. Počítač by měl být prostě připraven na běžnou kancelářskou práci, surfování po internetu a další běžné akce.

Cena

Většinu potenciálních uživatelů bude zřejmě zajímat cena, za kterou se bude Asus Eee prodávat. Ve Velké Británii už jsou k dispozici první ceny pro předběžné objednávky. Už zmiňovaná organizace Research Machines bude Asusy prodávat od £169 bez daně, což je podle aktuálního kurzu přibližně 6500 Kč.

Samotný Asus v Británii prodává nejnižší model 2G Surf za £189 (7300 Kč). Obchod Clove Technology nabízí druhý nejvyšší model 4G za £187 (7200 Kč). Je zřejmé, že je tu prostor pro určitý pohyb cen, vzhledem k tomu, že Clove nabízí vyšší model za menší peníz než sám Asus.

Podle našich odhadů by se tedy Asus Eee mohl do českých obchodů dostat za cenu mírně přesahující 10 000 Kč. Zda je to málo nebo hodně, už nechám na vás (můžete se vyjádřit v anketě).

Jaký tedy je?

Asus Eee je velmi zajímavým kouskem hardware za cenu, která nedosahuje výšky ceny běžných notebooků. Otázkou ale je, zda si nepřiplatit a nepořídit „velký“ notebook, který toho dokáže přece jen o něco víc.

Určitou skupinu uživatelů ale Asus přesto osloví. Pokud potřebujete skutečně malý a extrémně mobilní notebook, museli byste jinde svou peněženku otevřít dokořán. S Eee zůstanete na velmi příznivých cenách za slušné a použitelné parametry.

root_podpora

Zároveň věřím, že Asus nezůstane jediný, kdo podobné zařízení nabídne. Už teď se objevují další iniciativy, které by měly přinést variace na podobné téma.

Vznikne nový trh se subnotebooky pod 10 000 Kč? Asus Eee mluví pro to a udělal na nás dobrý dojem.

Jaká je podle vás cena Asus Eee?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.