Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku OpenSUSE 10.3: Inovace a dobrá použitelnost od hatack - Zkusil jsem a bohuzel vice problemu nez radosti. Po...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2007 10:52

    hatack (neregistrovaný)
    Zkusil jsem a bohuzel vice problemu nez radosti.
    Po instalaci nefunguje bootsplash, pritom na livecd opensuse funguje!, nefunguje suspend na disk (po zapnuti cerna obrazovka a pocitac reaguje jen na reset), nefunguje KDE4 (kvuli tomu jsem si to cele instaloval), instalace doplnku na jeden klik... pokud tim jednim klikem koalice novell-microsoft mysli ten posledni klik, pak ano, ale predchazi tomu jeste asi tak 100 kliku a hledani na internetu (napr. doinstalovat nvidia driver - preci neni problem zjistit, ze mam nvidia kartu, jakou a nabidnout instalaci binarniho ovladace, ne?, compiz atd.), coz ubuntu (ac nejsem jeho zastance ani uzivatel) uz melo v minulych verzich opravdu na jeden klik. Vim, ze vse lze dohledat a nastavit, ale dnes uz to snad takhle fungovat nemusi, ne? A pobavilo me potvrzovani licence na stazeni m$ fontu, proc maji tedy mezi sebou smlouvu, kdyz nemohou mit v distribuci jejich fonty rovnou a bez reci? :-)
    Nehledam tady odpovedi a reseni, jen popisuji sve zklamani, ze stale jeste musim po kratke instalaci pul dne hledat a rucne donastavovat dnes jiz standardni veci.
  • 23. 10. 2007 14:12

    Petr Tomeš
    Pokud vám trvá kliknutí na odkaz v mém článku a potvrzení průvodců na instalaci kodeků a ovladačů grafické karty déle než desítky vteřin, pak je mi vás upřímně hluboce líto a Linux pro vás není. A tím spíše ne Ubuntu, které nemá graficé nastavovací rozhraní pro většinu toho, co openSUSE nebo třeba Mandriva. Také byste mohl napsat svůj HW, aby to nevypadalo, jakobyste si to vymyslel.
  • 23. 10. 2007 15:20

    hatack (neregistrovaný)
    Nejde o kliknuti na odkaz ve Vasem clanku, jde o to ten clanek najit, najit to, KDE se ma kliknout a to pro kazdou vec, ktera je dnes naprosto bezna. Linux pouzivam asi 15 let a opensuse jsem proste jen zkousel z pohledu uzivatelu, kteri s nim nemaji zkusenosti a na to jste odpovedel, zatim to pro ne neni. Muj HW je irelevantni, zkousel jsem to na 2 pocitacich (jeden intel 845 cipset, p4 cpu, druhy amd cpu a nvidia cipset), opet je to o tom, ze tam je tlacitko suspend a nefunguje - proto asi toto tlacitko neni standardne v ostatnich distribucich - a to je dalsi vec, ktera nekoho odradi. Ja osobne jsem spokojeny uzivatel Linuxu a Vy, ani nikdo jiny, mi to nerozmluvi :-)
  • 23. 10. 2007 15:26

    Petr Tomeš
    Já vám nic vymlouvat nechci. Ale pokud bych se snažil uplatnil váš přístup, pak bych mohl napsat, že váš HW je skutečně irelevantí, protože to na mém jde bezproblémů, takže to neodradí. ;-) Instalace kodeků apod. by mohla být řešena ještě lépe, ale tam jde o to, že si to ti neznalí uživatelů koupí s příručkou, kde je to vysvětlené (i proč to tak je), nebo se aspoň jendou povídají na dokumentaci nebo domovský portál - i v češtině. Anebo jim to nahraje a nastaví někdo, kdo s tím má zkušenosti.
  • 23. 10. 2007 21:33

    hatack (neregistrovaný)
    To chapu, ale neznali uzivatele nectou prirucky a neumeji hledat na internetu (skutecne to tak je), takze pokud tam v pravou chvili nevyskoci pruvodce (chcete zapnout 3d akceleraci, mate nastesti graf. kartu nvidia/ati/intel a zde si muzete doinstalovat potrebne ovladace blabla), je miziva sance, ze to sami uchodi. Nam to samozrejme hraje do noty, mame jeste nejakou cenu a napr. za veceri jim to nastavime :-) Ja si cenim suse za to co dela pro linux, jsem uzivatel KDE a to je dnes tam kde je i diky suse (vcetne ceske pobocky). Ale nemile me prave prekvapilo to, ze v dnesni konkurenci distribuci "pro blbe" tam podobne veci chybi. Stejne tak, kdyz si nove prichozi klikne na uspani pocitace a ten se mu pak probudi do cernocerne tmy, je skoro jiste, ze u Linuxu nezustane. Samozrejme na jinych systemech se resi to same/podobne, ale preci nejsme jako ostatni, ne? :-)
  • 23. 10. 2007 21:48

    Petr Tomeš
    Ano, průvodce by tam být měl a osobně budu jako uživatel dělat něco pro to, aby tam již v dalším vydání byl a bylo odladěné instalovatelné LiveCD již během vydání. Na druhou stranu, třeba Ubuntu nemělo dosud ani nastavovátko pro X.org (a stále nemá většinu toho, co Mandriva nebo openSUSE), takže uživatelé na ta fóra a wiki a návody pravděpodobně stejně budou muset i u něj... Podobně si v Ubunt lidi nepřehrají ani MP3, a pokud nemají připojení k Internetu, tak mají smůlu.