Hlavní navigace

Ostrava on Rails: co přinesla konference?

26. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V pátek a sobotu se v Ostravě konala mezinárodní konference o populárním webovém frameworku Ruby on Rails. Rootu samozřejmě akce neunikla, takže pokud jste v Ostravě nebyli a nechcete si nechat uniknout zajímavé zážitky, můžete se s námi podívat alespoň virtuálně.

Ostrava on Rails?

O akci Ostrava on Rails jsme vás informovali již v dubnu a dovolili jsme si její konání připomenout ještě o měsíc později. Jejím cílem bylo setkání uživatelů Ruby a Ruby on Rails jak za účelem vyslechnutí zajímavých přednášek, tak za účelem získání nových kontaktů a také přiblížení Rails i lidem, kteří (zatím ;-)) programují například v Javě nebo PHP.

Co je Ruby on Rails?

Ruby on Rails je webový framework orientovaný v prvé řadě na užitečnost, praktické a zábavné programování. Jako správná aplikace v Ruby je dokonale objektový. Velká výhoda Rails je v preferování konvence nad konfigurací, což znamená, že nemusíte psát víc, než je nezbytně nutné. Celý framework je postaven na MVC architektuře a ctí filosofii DRY, což společně se zmíněným preferovnáním konvence nad konfigurací a vzhledem ke konfiguračním souborům v YAML opravdu výrazně šetří vaše prsty. Vzhledem k povaze Ruby lze Ruby on Rails velice elegantním způsobem přizpůsobovat vlastní potřebě, což je dáno tím, že definice třídy v Ruby je otevřená a kód se vyhodnocuje, až když je potřeba. Chcete-li se o technologii dozvědět více, můžete si přečíst náš seriál, podívat se na rails.jinak.cz nebo si přečíst právě běžící a velmi povedený seriál na Karmiho blogu.

Co se dělo v pátek …

Pátek byl určen především pro odborníky a vzhledem k zahraničním přednášejícím i hostům probíhaly prezentace v angličtině. Prvním přednášejícím byl Jamis Buck ze známé společnosti 37signals s přednáškou o nástroji Capistrano, dále jsme si vyslechli přednášku „Rails and Mobil World”, dozvěděli se, jak nejlépe postavit railsový cluster a také jak si poradit s lokalizací webů v Rails. Všechny přednášky byly perfektní a velmi inspirativní, za zlatý hřeb pátečního programu však považuji přednášku Tobiase Lütkeho, který se zabýval nejen technickými otázkami provozu railsových serverů, ale také věcmi organizačními a marketingovými. Tobias názorně předvedl, že Rails jsou vhodné i na velké projekty a že to celé nakonec může být poměrně snadné a dokonce i zábavné.

jamis

Jamis Buck přednáší o Capistranu.

tobias_II

Přednášku Tobiase Lütkeho jste si nemohli nechat ujít.

localisation

Luke Francl a jeho přednáška o Rails a mobilech.

cluster

Tim Lossen radí, jak vyrobit railsový cluster.

kubicek_II

Jiří Kubíček ukazuje své oblíbené servery.

… a v sobotu

V sobotu byl program zaměřen spíše na širší veřejnost, začalo se přednáškou představující Ruby on Rails programátorům v jiných jazycích, na kterou bylo vzápětí navázáno praktickým příkladem railsové aplikace sÚčto.cz. Nechyběla ani vtipná videa z YouTube porovnávající Ruby on Rails s Javou a Ruby on Rails s PHP [1, 2] či předvádějící jednoduchost přepisu aplikace pro jinou databázi v Rails oproti PHP. Řeč opět přišla na lokalizaci a podporu více jazyků a nechyběl ani další příklad praktického nasazení Ruby on Rails na příkladu RailsHosting.cz. Poslední zmíněná přednáška zaujala patrně nejvíce, protože Jiří Kubíček přinesl jak zajímavé zkušenosti, tak velké nadšení pro Ruby on Rails, kterým nadchl i obecenstvo.

Co zajímavého konference přinesla?

Osobně mě na konferenci zaujali nejvíce lidé kolem Rails a jejich pohodová filosofie. Výborně to vystihl David Majda, když napsal:

„Vůbec, z rozhovorů s lidimi na konferenci mám dojem, že okolo Rails se pohybují samí „pohodáři” – lidé, kteří se zvládnou uživit, dělat co je baví a přitom si plnými doušky vychutnávat život. Možná to nějak souvisí s filozofií Ruby.

„Věřím, že – alespoň do jisté míry – je smyslem života být šťastný. Na základě tohoto přesvědčení je Ruby navrženo tak, že je nejenom snadné, ale i zábavné v něm programovat. Ruby vám umožňuje soustředit se na kreativní stránku programování a nepřidělává vám další starosti.”
 — Yukihiro Matsumoto, autor Ruby (překlad převzat od Karmiho)” 

Vývojáři v Rails jsou převážně jablíčkáři, což se projevilo i na konferenci, kde macbooky jednoznačně převažovaly, u zahraničních účastníků konference zcela evidentně. Opět myslím, že to souvisí s filosofií railsových vývojářů.

Hodně častým tématem rozhovorů byla komunita okolo Ruby on Rails v České republice. V současné době je bohužel komunitní činnost okolo Rails opravdu minimální, naštěstí však, jak se zdá, je vše na nejlepší cestě. Již vzniklo webové fórum, a překlad oficiálních stránek Ruby on Rails. Toto téma nebylo však „jen” částí kuloárních rozhovorů, mělo své místo i v oficiálním programu konference.

UX DAy - tip 2

Hodnocení konference

Osobně hodnotím konferenci velmi pozitivně, myslím, že se povedla jak organizačně, tak z hlediska setkání se zajímavými lidmi a pohodovou rubyovskou atmosférou, která celou konferenci provázela.

Dost možná vás při čtení těchto řádků mrzí, že jste na konferenci nebyli. Nevěšte hlavu, organizátoři projevili zájem uspořádat konferenci o Rails příští rok znovu, a pokud jste zváště nedočkaví, můžete se podívat třeba v září do Berlína.

Odkazy

Líbila se vám Ostrava on Rails?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.