Hlavní navigace

Pandora: First Contact: duchovní nástupce Alpha Centauri

27. 12. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pandora: First Contact - perexový obrázek
Sid Meier's Alpha Centauri je opěvovaná strategie, která možná dojela na svou komplexnost. Pokračování se sice nedočkala, ale tisíce stratégů na ni vzpomínají v dobrém. Nyní se po letech objevila hra, která konečně se korunovala na jejího nástupce. Pandora: First Contact chce být také legendou.

Sid Meier's Alpha Centauri je považován za nejlepší tahovou strategii, jaká kdy byla stvořena. Na první pohled se neliší od obyčejné Civilizace. Laik by dokonce mohl namítnout, že kromě grafiky a futuristického pojetí se jedná o prachsprostý klon. Alpha Centauri však klasickou Civilizaci strčí v komplexnosti hluboko do kapsy. Zub času se ale na ni nemilosrdně podepsal a další díly, na rozdíl od série Civilizace, už nepřišly. Pro mladé hráče je Alpha Centauri téměř neznámé jméno, a to je škoda.

V Proxy studios se naštěstí sešli vývojáři, kteří odkaz kdysi slavné značky nezapomněli. Rozhodli se vytvořit duchovního nástupce s názvem Pandora: First Contact a dopřát opět hráčům tu radost z prozkoumávání nelítostné planety. Z části se jim to povedlo. Atmosféra by se dala krájet a hra není o méně zábavnější než její „duchovní dvojče“.

Oficiální obrázky ze hry Pandora: First Contact.
Zdroj: pandora.proxy-studios.com

Bojujte s planetou

Na rozdíl od Civilizace nebojujete jen s ostatními národy, ale rovnou proti nepřátelské planetě a její fauně a flóře. Jakmile přistanete na Pandoře, začíná krutý boj o přežití. I kdyby s vámi na planetě nepřistály další znepřátelené frakce, museli byste se pořádně ohánět, abyste kolonizaci dokončili do zdárného konce.

O Pandoře nevíte nic. Stačí šlápnout na špatné políčko a vaše vojáky to zraní. Pokud začnete potírat okolní zvířata, rychle se na vás příroda vyřádí. Ovšem – pasivní k okolí také být nemůžete. Každá akce vyvolá náležitou reakci a většinou vždy tu pro vás nejhorší. K přežití navíc potřebujete zdroje. V budoucnosti moc národů ekologických není. Bojujete tak i se znečištěním či nedostatkem jídla.

Oficiální obrázky ze hry Pandora: First Contact.
Zdroj: pandora.proxy-studios.com

Frakce se od sebe drasticky liší

Další vrásky na čele vám budou dělat rozdílné frakce. Vzhledově vypadají podobně, ale ideologicky a technologicky jsou supervelmoci rozdílné. Je tak více než důležité si vybrat národ, který vám stylem hraní bude nejvíce sedět. Někdo se soustředí na super rychlou výrobu. Jiný se zas snaží harmonicky splynout s planetou. Vidět je to hlavně v armádě. Určité rasy jsou předurčeny k tomu vás zničit pokud možno na začátku, protože technologicky i silou zbraní vás během prvních kol převyšují.

Herní mechanismy jsou téměř totožné se všemi hrami na bázi Civilizace. Zkušený hráč nebude mít problémy se v pravidlech zorientovat. Management měst by mohl být intuitivnější, ale po hodince hraní přijde do krve asi všem. Občas jsou jen problémy s některými tabulkami. Ty třeba postrádají přehlednost a HUD je místy moc strohý.

Oficiální obrázky ze hry Pandora: First Contact.
Zdroj: pandora.proxy-studios.com

Prozkoumávejte, kolonizujte a bojujte

Jak už jsem naznačil výše, hra má několik fází. V první neprozkoumáváte, ale přežíváte. Pak bojujete s přírodou a nakonec to dospěje do jakési studené války. Planeta bude pravděpodobně v té době zamořená. Jednotlivé velmoci budou mít téměř všechny technologie a hraní se citelně zpomalí. Konec strašně postrádá spád začátku, který je upřímně mnohem zábavnější.

Počet jednotek také neohromí. Je jich jen pár kusů. Bylo by to velké mínus, kdybyste každé z nich nemohli vybrat vybavení. Dále je podstatné si držet a starat se o své veterány. Plně vylevelovaná jednotka je znatelně silnější a přijít o ni může rozhodnout celou válku.

Oficiální obrázky ze hry Pandora: First Contact.
Zdroj: pandora.proxy-studios.com

Slabší grafika

Po grafické stránce je Pandora: First Contact slabší podprůměr. Okolní prostředí je skvělé. Stejně tak různé nákresy. Horší je to s tou lidskou technikou. Je nudná. Města vypadají jak postavené z krabic od bot a strašně kontrastují s okolní nádhernou přírodou. Planete postupně vaší činností šedne a rozrůstání vašeho společenstva nevypadá tak úchvatně jako v posledním dílu Civilizace.

Naproti tomu hudba a zvuky jsou úchvatné. Už dlouho jsem neslyšel u strategie tak temný soundtrack. Sálá z něj dystopická atmosféra a některé skladby by mohly konkurovat i známým filmovým písničkám. 

CS24_early

Závěr a konečné hodnocení

Pandora: First Contact působí malinko nedodělaně. Variabilitou se s Alpha Centauri rozhodně v současné době nemůže rovnat. Má ale skvěle našlápnuto být jejím plnohodnotným duchovním nástupcem. Je vidět, že Pandoru dělali lidé, kteří podobný typ her milují a i přes nedostatek prostředků dali do vývoje srdce.

Výhody

  • Duchovní nástupce Alpha Centauri

  • První hodiny hraní

  • Herní mechanizmy

  • Soundtrack

  • Rozdílné frakce

Nevýhody

  • Grafická stránka

  • Konečná fáze hry

  • Působí nedodělaně

Byl pro vás článek přínosný?