Hlavní navigace

PF 1900 :))

30. 12. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máme tu poslední článek roku 1999 a s ním trochu bilancování a přání do roku 00.

Možná se vám to nezdá, ale ještě před rokem ROOT vůbec neexistoval, čili bilancujeme necelý rok života.
26.1.1999 vyšel první zkušební článek, který jsme si četli pouze v redakci, protože o vznikajícím ROOTovi samozřejmě nikdo nevěděl a navíc byl přístupný pouze se znalostí hesla – přeci jen jsme si chtěli raději vše vyzkoušet nanečisto, abychom věděli do čeho jdeme (samozřejmě, že se časem ukázalo, že nikdy pořádně nevíte do čeho jdete :). Nicméně jsme usoudili, že to půjde a tak adresa www.root.cz vyrazila prostřednictvím elektronických konferencí a reklamních bannerů za vámi – našimi čtenáři.
Při startu jsem si říkali „dostat se tak na 500 čtenářů denně, to by byla bomba“. Toto přání se nám splnilo dřív než jsme doufali – na stovku čtenářů se ROOT dostal raketově během pár dní, dvěstě návštěvníků jsme měli asi za 14 dnů. Zmíněná pětistovka sice už trvala trochu déle, ale také padla již dávno. Zhruba měsíc se už čtenost dostává pravidelně přes tisíc návštěvníku ve všední den. Rekord zatím drží čtvrtek 16.12.99 kdy Roota četlo 1440 unikátních lidí – prohlížečů (zdroj NAVRCHOLU.cz) Bez zajímavosti není ani statistika použitých browserů a operačních systému, která se (zcela logicky) vymyká celosvětovému i celočeskému průměru, posuďte sami: Poměr Netscape Navigátor vs. M$ Internet Explorer je 55 : 45 a poměr Micro$oft vs. „zbytek světa“ v souboji OS je 72 : 28. Mezi internetovými médii je ROOT standardně mezi TOP 10 (rovněž podle NAVRCHOLU.cz) a to mezi takovými „soupeři“ jako třeba Seznam DNES, Novinky nebo Neviditelný pes. Návštěvnost podle logu serveru uvádí v posledních dnech přes 5500 shlédnutých stran a cca 900 unikátních IP adres.
Tento pro ROOTa velice úspěšný rok jsme zakončili ziskem ocenění „Projekt roku 1999“ podle hlasování valného shromáždění CZLUGu v Olomouci.

Tolik ohlédnutí do minulosti a teď se jistě ptáte co chystáme do roku 2000. Předně finišují práce na novém redakčním systému, který by měl ROOT dostat k prvním narozeninám, a který ho (doufáme) ještě zatraktivní a přitáhne další čtenáře. Zároveň věříme, že se nám podaří najít další autory, kteří budou ochotni podělit se o své zkušenosti a názory s čtenáři. Autoři hlaste se zde :).
Taktéž doufáme, že se nám podaří přilákat další inzerenty, protože ať se to někomu líbí nebo ne, bez peněz od nich se server provozovat nedá. Tímto zároveň děkujeme našim dosavadním inzerentům za spolupráci a těšíme se na její pokračování v roce 2000.
Pokud bychom měli vyslovit novoroční předsevzetí nebo spíše přání, tak by to bylo brzké dosažení hranice 2000 unikátních čtenářů denně, a když budeme hodně neskromní, tak 10.000 shlédnutých stran za den do konce roku 2000.

Teď již nezbývá nic jiného než popřát všem našim čtenářům hodně úspěchů v roce 2000 a hlavně bezproblémový přechod na rok 1900 :))

CS24_early

BTW: Myslím, že s Y2K si užijeme hodně srandy, viz. třeba faktury od Eurotelu splatné 2.1.1900 :). Věřím, že zůstane pouze u těchto relativně „neškodných“ přehmatů a nečeká nás něco horšího.
Pokud chcete mít okamžité informace o průběhu Y2K (vypukne to již ve 12:00 našeho času na Novém Zélandu, v Austrálii a v Japonsku), můžete se přihlásit do mailing listu a nejžhavější informace budete dostávat na mobil jako SMS. Jak to všechno probíhalo a dopadlo se dočtete na ROOTovi v prvním lednovém týdnu (tedy pokud bude ještě o čem a na čem psát :)).

Takže ještě jednou vše nejlepší a já běžím do sámošky nakoupit nějaké trvanlivé potraviny, balenou vodu a tak… :))

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.